Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Duracell schrapt 26 banen

G9WK2442-0190407 De directie van batterijenfabrikant Duracell uit Aarschot wil 26 banen schrappen. Dat heeft ze maandag meegedeeld aan de vakbonden. Het gaat om 20 arbeiders en 6 bedienden, die uiterlijk tegen eind juni het bedrijf zouden moeten verlaten. Bij Duracell werken momenteel 840 personen.


De reden voor de herstructurering is de daling van het aantal bestellingen, als gevolg van de economische recessie.

Directie en vakbonden gaan dinsdag samenzitten, maar het vermelde aantal jobs dat moet verdwijnen is onvoldoende om de procedure collectief ontslag op te starten.

Hoeveel is uw huis in Aarschot waard?

Banner_vastgoed_blog_nb_4Foto_wwwwemeswebernlHet Nieuwsblad pakt deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kunt u zelf berekenen hoeveel u kan lenen, hoeveel uw notariskosten zullen bedragen en hoeveel u zal afbetalen.

De hele week leest u meer over de prijs van vastgoed in Aarschot en Vlaams-Brabant. Op donderdag 22 januari zit er een provinciale vastgoedbijlage bij uw krant. Die dag kunt u op www.nieuwsblad.be/vastgoed de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Aarschot opzoeken.

Kent u een straf verhaal over kopen en verkopen in Aarschot? Laat dat dan weten via Aarschot@nieuwsblad.be of vastgoed@nieuwsblad.be

Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008

Foto_wwwveursburgnlDe economische crisis laat zich voorlopig nog niet fors voelen in Aarschot. Tijdens de eerste tien maanden van 2008 vroegen in Aarschot toch elf bedrijven het faillissement aan. Als je dat aantal vergelijkt met de eerste tien maanden van 2007, is dat een daling met 26,7 procent.

In het arrondissement Leuven gingen de eerste tien maanden van 2008 173 bedrijven overkop. Dat is een stijging met 5,5 procent ten opzichte van de eerste tien maanden van 2007. In heel ons land gingen dit jaar al 6.909 bedrijven op de fles. Goed voor een stijging van 8 procent vergeleken met vorig jaar.

Van alle Vlaamse provincies doet Vlaams-Brabant het overigens het minst goed. In vergelijking met vorig jaar is er een stijging van het aantal faillissementen met 16,2 procent. Ter vergelijking: in Oost-Vlaanderen is dat 9,3 procent, in West-Vlaanderen 5,6 procent, in Limburg 1,5 procent en in Antwerpen daalde het aantal faillissementen zelfs met 3,1 procent.

Concrete cijfers voor Aarschot:
faillissementen in 2000: 15
faillissementen in 2001:18
faillissementen in 2002:20
faillissementen in 2003:10
faillissementen in 2004:10
faillissementen in 2005:15
faillissementen in 2006:17
faillissementen in 2007:15
faillissementen eerste tien maanden van 2008: 11

Bron: Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie

Zwembadenfabrikant breidt uit

Foto_wwwlpwbeZwembadenfabrikant LPW Fiberglass Pools wil wat groter gaan huizen. Het bedrijf heeft uitbreidingsplannen. Ondanks de financiële crisis doet LPW gouden zaken. Heel wat mensen zijn niet meer geneigd hun zuurverdiende spaarcentjes op de bank te laten staan, maar willen genieten. En daar hoort volgens velen een zwembad bij...

Volgens LPW is er een stijgende vraag naar zwembaden. Om die vraag te kunnen bijhouden, wil het bedrijf het productieproces verder automatiseren.

Spontane staking bij Maïski Foods

Foto_vlaamsbrabantpvdabeDe vijftig werknemers van het voedingsbedrijf Maïski Foods zijn vanmorgen niet meer aan het werk gegaan. De spontane staking brak uit nadat bekend raakte dat de verkoop van het bedrijf is afgesprongen.

Maïski Foods zou door de overkoepelende bedrijvengroep van de hand gedaan worden, omdat het moederbedrijf andere investeringen wou doen. Die verkoop gaat nu dus niet door en het personeel eist duidelijkheid.

Aarschot ziet aantal appartementen stijgen

Foto_wwwecopointcomSteeds meer mensen ruilen hun woning voor een appartement. Dat blijkt ook uit cijfers van Ecodata. In 2007 werden in Aarschot liefst achttien bouwvergunningen voor appartementen afgeleverd. Dat is een stijging van twaalf procent ten opzichte van 2006.

De afgeleverde bouwvergunningen voor woningen zitten dan weer in een negatieve spiraal. In Aarschot werden vorig jaar 85 bouwvergunningen afgeleverd, een daling van 25 procent in vergelijking met 2006. Ook de bouwvergunningen voor renovaties gingen vorig jaar lichtjes achteruit. Er werden 51 vergunningen afgeleverd in 2007, tegenover 57 in 2006. Dat is een daling van elf procent.

De Confederatie Bouw Vlaams-Brabant waarschuwt dat het er in de toekomst niet beter op wordt. Bovendien zit de bouwsector met de handen in het haar. Liefst 73 procent van de bouwbedrijven heeft vacatures openstaan die niet of moeilijk ingevuld raken. Voor 82 procent onder hen zet het niet vinden van geschikt personeel zelfs een rem op de ontwikkeling van hun bedrijf.

Wat denkt u? Zit de bouw in Aarschot in een dipje? Waaraan ligt dat volgens u? En wat vindt u van het stijgende aantal appartementen? Laat het weten en reageer!

Winkelwinnaars ontvangen geschenkdoos

122_2300De Aarschotse handelaars wilden het winkelen in de Demerstad aantrekkelijker maken. Daarom werd een wedstrijd op touw gezet. Tijdens de opendeurdagen in de stad konden de klanten in alle deelnemende zaken een bonnetje invullen. Daaruit trok een onschuldige kinderhand vier winnaars.

Die winnaars werden deze week op het stadhuis ontvangen. Leen Van Doorslaer uit Wezemaal, Suzy Nijs uit Aarschot, Nele Van Meulebeke uit Aarschot en Bart Claes uit Testelt ontvingen elk een geschenkdoos uit handen van schepen van Lokale Economie Frans Deboes en Hava-voorzitter Fons Dams. (zie foto)

Het was de eerste keer dat dit initiatief plaatsvond in Aarschot. Bedoeling was de kopers te belonen en het winkelen in Aarschot nog aantrekkelijker te maken. De winnaars waren heel enthousiast over het initiatief. Tijdens de opendeurdagen van april, september en oktober wordt opnieuw een wedstrijd in het leven geroepen.

School en bedrijven ontmoeten elkaar

Het Damiaaninstituut organiseert morgen een contactdag tussen school, bedrijven en pedagogische begeleiding voor de studierichting mechanische vormgevingstechnieken. Bedrijven als Asco, Heylen, Frebo, Verschuren, Duracell en VDAB tekenden alvast present.

De verantwoordelijke van het studiegebied mechanica en de leerplancommissie, de pedagogisch adviseur mechanica en de verantwoordelijke van het Regionaal Technologisch Centrum van Vlaams-Brabant, de directie en alle betrokken leerkrachten vervolledigen de groep.

Het opzet van de contactdag is het juiste evenwicht vinden tussen de conventionele en de CNC machines, de noden van de bedrijven en het verwezenlijken van de leerplandoelstellingen.

Veertig nieuwe jobs bij Duracell

Duracellzoekt_4Goed nieuws bij batterijenfabrikant Duracell. Het bedrijf is op zoek naar veertig nieuwe werkkrachten. Het gaat vooral om arbeiders. Om aan de verhoogde vraag te kunnen beantwoorden, moeten er extra mensen bijkomen binnen het productieproces. Er komen ook enkele vacatures vrij voor bedienden.

Met de veertig nieuwe banen komt Duracell nog eens met positief nieuws naar buiten. Twee weken geleden kwam de batterijenfabrikant in het nieuws door een staking van de werknemers. Zij eisten een koopkrachtverhoging via een loonsverhoging of een premie. Uiteindelijk gingen ze weer aan de slag toen 69,6 procent van de werknemers een ultiem premievoorstel van de directie goedkeurde.

Ook bij het kippenverwerkend bedrijf Maïski Foods klinken positieve geruchten. De directie heeft de vakbonden dinsdag geïnformeerd over de stand inzake de verkoop van het bedrijf. Er zijn twee potentiële kopers. Zij zijn niet alleen geïnteresseerd in de merken en het handelsfonds, maar ook in de overname van de volledige productie. Dat is goed nieuws voor de tewerkstelling.

De werknemers van Maïski legden twee weken geleden het werk neer nadat uitlekte dat moederbedrijf Dossche Maïski wou verkopen. De vakbonden eisten werkzekerheid. Uiteindelijk kwam er een cao uit de bus die de arbeiders werkzekerheid garandeert tot 30 juni 2008 en een motivatiepremie van 1.500 euro.

Reageer: Hoe proper zijn de Aarschotse straten?

ProperaarschotHet Aarschotse stadsbestuur wil de binnenstad proper houden. Om de winkelcentra proper te houden zijn extra werknemers aangeworven. Drie arbeiders en een chauffeur staan voortaan in voor reine straten. Om hen een handje te helpen, werden twee straatafvalzuigers (zie foto) aangekocht. Dat is een investering van 21.830,84 euro.

Daarnaast hoopt de stad ook op een inspanning van alle handelaars. Binnenkort ontvangen ze allemaal een brief van de stad. Daarin wordt ondermeer gevraagd een asbak voor de deur te plaatsen. De afbreektijd van een sigarettenpeuk bedraagt immers één tot vijf jaar. Ook machines krijgen de peuken niet of nauwelijks verwijderd.

Naast de sigarettenpeuken, moet ook het rondslingerende afval in de binnenstad fors naar omlaag. Aan broodjeszaken, frituren, kebab-zaken en andere zaken waar eten verkocht wordt, vraagt de stad om voldoende vuilnisbakken te plaatsen. Op die manier moeten hun klanten het afval niet zomaar op de openbare weg of in voortuintjes te gooien.

Die inspanningen moeten op termijn hun vruchten afwerpen voor de handelaars. 'Een propere stad is een aantrekkelijke stad', zegt schepen van Lokale Economie Frans Deboes (CD&V). 'Daar brengen mensen graag tijd door en is het ook aangenaam winkelen.'

Wat vindt u van het initiatief? Is het broodnodig? Zijn de straten in Aarschot volgens u erg vuil? Laat het weten en reageer!

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!