Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gluur eens binnen bij een ambachtsman

Window_nl 

Dit weekend vindt de derde Dag van de Ambachten plaats. Zo'n vierhonderd ambachtslui uit ons land zetten de deuren van hun atelier dan open voor het grote publiek en tonen wat ze in hun mars hebben.

De ambachtslui mogen dan een met uitsterven bedreigd ras zijn, toch zijn er nog heel wat mensen met gouden handen die een ambacht uitoefenen. Op zondag 8 februari krijgt u de kans om van dicht bij te kijken hoe er op ambachtelijke wijze potten gebakken worden, klompen gemaakt worden en messen geslepen worden.

Op de officiële website van de Dag van de Ambachten kunt u de deelnemende ambachtslui per gemeente terugvinden.
Burgemeester Peeters danst voor Ziekenzorg
FOTOZI~1 Burgemeester André Peeters waagt zich op 7 februari op de dansvloer. Dan vindt in de stadsfeestzaal immers het bal van de burgemeester plaats. De opbrengst gaat integraal naar Ziekenzorg.

Muzikanten en dj's uit Groot-Aarschot zetten die avond hun beste muzikale beentje voor. Zo treedt 't Issem op in de loungebar en Tattoo & The Zjères in de grote zaal. Voor het gastoptredentekent Garry Hagger present.

De opbrengst van het bal gaat integraal naar de acht ziekenzorgkernen van Aarschot: Wolfsdonk, Gijmel, Langdorp-centrum, Rillaar, Gelrode, Bergvijver, Ourodenberg en Kristus-Koning Aarschot. Met de schenkin wil burgemeester Peeters het vrijwilligerswerk in de stad extra in de kijker zetten en een (financieel) hart onder de riem steken.

Kaarten voor het bal kosten 4 euro in voorverkoop en 6 euro aan de kassa. Kaarten kunnen verkregen worden aan de infobalie van het stadhuis van Aarschot, het secretariaat van de burgemeester (016/55.03.37) of bij bestuursleden van Ziekenzorg.
IJspiste maakt kerstpret compleet

Foto_erikvaneycken__Nog tot 3 januari kunt u de schaatsen aanbinden op de ijspiste op de Grote Markt. De piste werd afgelopen weekend feestelijk ingehuldigd door Kathleen Aerts, beter bekend als de blonde van K3. Het stadsbestuur mikt dit jaar op meer dan 12.000 bezoekers. Oppositiepartij Groen! vroeg het stadsbestuur om de aanleg van een schaatsbaan in kunststof te overwegen en zo het energieverbruik te drukken. Volgens schepen van Feestelijkheden Frans Deboes (CD&V) is dat geen optie omdat schaatsers daar makkelijker op uitglijden. Aarschot kiest vanaf volgend jaar wel voor zuinigere led-verlichting.

Foto_erikvaneycken_'De schaatsbaan van 400m² betekent steeds meer een toeristische troef voor onze stad en een extra stimulans voor de koopjes tijdens de eindejaarsperiode', weet schepen van Toerisme Steven Omblets (CD&V). 'Naast de inwoners van Aarschot komt naar schatting de helft van de schaatsers uit de periferie. Ook heel wat sportieve bezoekers van onze stad binden de schaatsen aan. Vorige editie mochten we ruim 11.000 schaatsers verwelkomen! De organiserende vzw en de stad mikken dit jaar, mede door een gestegen naambekendheid, op makkelijk 1000 bezoekers meer.'

'Een belangrijke hefboom voor het succes van de piste is het schoolschaatsen tijdens de laatste les week van het kalenderjaar', legt Omblets uit. 'Ruim 20 scholen komen met ongeveer 1300 leerlingen schaatsen. Het gaat om Aarschotse scholen maar ook steeds vaker over scholen uit de nabije omgeving. Uiteraard wordt er gemikt op een tweede bezoekje van de leerlingen, deze keer met hun ouders en familie tijdens de kerstvakantie.'

Foto_erikvaneycken'De schaatspiste is één van de sleutelelementen in het evenementenbeleid van de stad. Aarschot kiest er bewust voor om zich met enkele belangrijke publieksactiviteiten en massa-evenementen ook toeristisch te profileren. In een moderne visie op citymarketing past immers ook een aangepast evenementenbeleid. De volgende jaren zal hier verder aan gewerkt worden. Een verdere uitbouw en betere profilering van evenementen als de jaarlijkse Sint-Rochusverlichting en de 'Osschotse feesten' staan op het programma. Een evenement zorgt voor leven in de stad, brengt extra bezoekers naar de kern en genereert ook voor een economische spin-off. Want uiteraard hopen we dat bezoekers van de ijspiste dit combineren met een middagje shoppen, een bezoek aan de geschenkenbeurs in CC Het Gasthuis, een gezellige avond op restaurant en nog een afsluiter in een Aarschotse kroeg of in het schaatscafé', besluit Omblets.

KeiKassei is nieuwe activiteitenkalender voor jongeren

Keikas1De stad Aarschot heeft KeiKassei op de markt gebracht. Dat is een brochure met een overzicht van het activiteitenaanbod in Aarschot voor kinderen tussen 3 en 12 jaar.

'Het aanbod is onderverdeeld in verschillende thema's', zeggen schepen van jeugd Els Vinckx (CD&V) en jeugdconsulente Jitske Verwimp. 'Beeldende kunsten, muzikale activiteiten, sportmogelijkheden, culturele belevenissen en jeugdverenigingen. Voor elk wat wils dus! De brochures worden via alle lagere scholen in Aarschot verdeeld.'

'Kei Kassei betekent kindvriendelijk. Met andere woorden: zie je de kasseifiguurtjes bij een activiteit, dan mag je er zeker van zijn dat ze geschikt is voor kinderen. Er is bovendien een jongens- en een meisjeskassei. Vind je beide terug, dan gaat het om een aanbod voor zowel meisjes als jongens. Staat er slechts één figuurtje, dan is ze enkel voor jongens of meisjes.'

Bedoeling van KeiKassei is om drempels weg te werken. 'Veel kinderen hebben best wel zin om te gaan sporten, tekenen, muziek maken, ravotten, ... Maar niet alle kinderen (of ouders) zijn op de hoogte van de vele activiteiten waaraan ze mee kunnen doen. Waar, wanneer, hoe, ... En hoe kom je dat te weten? Een plaatsje in de samenleving begint vaak met een plaatsje in de klas, in de jeugdbeweging, ... Een plek om je talenten te leren kennen en ontwikkelen.'

De Knoet gaat voor funk

Frank_deruytterDe Knoet wil september graag op een funky manier inzetten. Op vrijdag 5 september is een optreden van The Pimp of Dazzle gepland. De negenkoppige funkband treedt buiten op vanaf 21u30, genieten kan gratis en voor niets.


De band telt ondermeer de nationaal en internationaal vermaarde saxofonist Frank Deruytter (foto) in de rangen. De familie funkateers landt met een ruimtetuig vol muziek, humor en energie op elke planeet die klaar is om een echt feest te laten losbarsten. Ze brengen funk, hip-hop, en groove.

Parkfeesten zijn toe aan vierde editie

Foto_parkfeestenorgOp zondag 29 juni 2008 pakt vzw Beau cas d'eau uit met de vierde editie van de Parkfeesten. Plaats van afspraak is de kiosk in het Aarschotse stadspark. De Parkfeesten willen het grote publiek laten kennismaken met toegankelijke jazzmuziek en aanverwante muziekgenres zoals blues, fusion, wereld­muziek, zigeunermuziek en Latin. De organisatoren willen ook een impuls geven aan jazzbands uit de regio.

Het muzikale programma is dit jaar opgebouwd rond plaatselijke jazzgrootheid Jan Muës en zijn trio. Het festival opent met JaZZinvaZZion, een jazzensemble van de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord, met de jonge gitaarvirtuoos Roeland Célis. Vervolgens is het Martin Mélotte Quartet aan de beurt. Martin Mélotte is een oud-leerling van Chris Joris. Zijn quartet speelde al in een aantal bekende jazzclubs. La Femme Belge brengt er daarna de shwung in met hun hitsige gipsy swing, jazzy blues en zeemzoeterige ballads. De verwachtingen zijn hooggespannen voor het optreden van het Jan Muës Trio, de Belgische Chet Baker uit Scherpenheuvel. Het sextet Los Callejeros sluit de avond af met een zwoele mix van latin-cumbia reggae geïnspireerde nummers.

Foto_parkfeestenorg2Ook de kinderen worden niet vergeten: de kinderanimatie is uitgebreid tot een heus kinderdorp. Naast de doorlopende activiteiten (springkasteel, kleuren, tekenen, bellen blazen, ...) is er ook een animatieprogramma: goochelclown Adriaan, muziekworkshops en een voorleeshoekje met de Aarschotse schrijfster Els Beerten. Els Beerten, die onlangs haar nieuwe boek Allemaal willen we de hemel voorstelde, zal ook een signeersessie houden.

Parkfeesten, stadspark Aarschot, zondag 29 juni 2008, vanaf 13.00 uur, gratis inkom.

Wacko woensdag in De Klinker

Foto_lh4ggphtcomDe examens zijn voorbij, de zomervakantie staat voor de deur en dat zullen ze in JC De Klinker geweten hebben. Woensdag 25 juni wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot Wacko Woensdag. Er staan verschillende optredens op het programma.

Om de zomer goed in te zetten, komen Two piece corpse, Exit on the left en Second Base hun ding doen. De dag wordt afgesloten met een party waarop dj's DJ Liberty en Discobar Clochard het voor het draaien hebben.

Vanaf 12u15 kan iedereen er terecht voor een zomerse start. Computerliefhebbers kunnen er gamen op een reuzescherm en ook de hongerigen worden gespijsd. Op het menu: een vettige hamburger.

Aarschot Wandelt

Foto_parijsinfofileswordpresscomDe Aarschotse Gidsenbond (AGB) bestaat in 2008 twintig jaar. Om dat te vieren, bieden de actieve leden een nog uitgebreider programma verkenningswandelingen aan door de Demerstad. Dit jaar wordt rond drie thema's gewerkt:

- De herdenking van het einde van wereldoorlog I, nu negentig jaar geleden
- De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Aarschot en Sint-Rochus
- Verkenning van de deelgemeenten op gebied van natuur, cultuur en geschiedenis.

De geplande wandelingen zijn een combinatie van cultuur en natuur, toeristische weetjes en wandelen. De wandelingen duren ongeveer drie uur en zijn er voor alle geïnteresseerden en leeftijden. Alle wandelingen beginnen om 14uur, behalve die van 15 en19 augustus. Niet alle wandelingen zijn geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Wandelschoenen zijn aangeraden, vooral voor die wandelingen waarvan het traject langs bos- en veldwegen loopt. De deelnameprijs bedraagt 1 euro per persoon, kinderen onder de 12 jaar wandelen gratis. Samenkomst is telkens aan of in de kerk. Uitzonderingen: 3, 15 en 31 augustus. Dan wordt er vertrokken aan de pomp van de Grote Markt.

Programma
4 mei : de Grote Processie, vertrek: OLV-kerk.
18 mei : Rillaar
8 juni : Wolfsdonk
22 juni : Gijmel
6 juli : Ourodenberg
20 juli : Bergvijver
3 augustus : Wederopbouw Aarschot
15 augustus : Sint-Rochus
19 augustus : Herdenkingswandeling einde WO 1 Vertrek Sint-Rochuskapel 19.00u
31 augustus : Wederopbouw Aarschot
7 september : Langdorp
21 september : Gelrode

30+ party is mogelijk laatste fuif in Stadsfeestzaal

Foto_www30pluspartybeOp zaterdag 31 mei wordt de 30+ Party georganiseerd in de Stadsfeestzaal. Dat wordt misschien een historisch moment. 'Het is zo dat het stadsbestuur al geruime tijd op zoek is naar een privé-overnemer voor deze zaal', zegt organisator Wim Hendrickx.

'Op 31 mei is het dan ook de allerlaatste activiteit ondanks het feit dat er nog steeds geen overnemer gevonden werd. Wie nog eens uit zijn dak wil gaan met gelijkgestemde zielen, zet zaterdag best koers naar de Stadsfeestzaal.'

De organisatoren hopen in de toekomst nog gebruik te kunnen maken van de Stadsfeestzaal, maar mogelijk moet uitgeweken worden naar Scherpenheuvel, Heist op den Berg of zelfs Leuven. 'Het is niet evident in onze contreien een geschikte grote zaal te vinden', zegt Wim. 'Naar een 30+ Party komen al snel 1800 personen of meer.'

Afspraak dus op zaterdag 31 mei in de Stadsfeestzaal. Vanaf 21.00u. geeft DJ Wim De Grootte het beste van zichzelf. Kaarten in voorverkoop aan € 5,00 in Moviemax en Ciné City Aarschot, Club Fochplein in Leuven, Filmcat in Rotselaar en Eldi op het Gouden Kruispunt. Info op www.30plusparty.be

Discobar Galaxie komt naar de Stadsfeestzaal

Image001In tijden waarin iedereen met een laptop en wat mp3’s zelf dj kan spelen, doet Discobar Galaxie gewoon verder met gekraste vinyl en bootleg cd's: the oldskool way!

Op zaterdag 24 mei doen Bobby Ewing, Lars Capaldi en Loveboat de Aarschotse Stadsfeestzaal aan.

Het Verschil vzw haalt de Leuvense dj's naar Aarschot. Vanaf 21u kunnen fuifgangers in de Stadsfeestzaal uit de bol gaan. Tickets in voorverkoop kosten 8 euro, aan de kassa betaalt u 12 euro.

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!