Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gouverneur pleit voor velostrades naar stations

Gouverneurlodewijkdewitte_tcm239435 Provinciegouverneur Lodewijk De Witte pleit voor de aanleg van velostrades rond stations. Dat zijn snelle fietsverbindingen in een straal van vijf kilometer, gekoppeld aan kwaliteitsvolle fietsenstallingen aan de spoorwegstations. Hij beperkt de oefening nu nog tot de stations van het Gewestelijk Expressnet bv. in de zone tussen Leuven en Brussel. Maar waarom ook niet elders?

Door de weg naar het station beter te maken wil hij daar de kans vergroten om met de trein naar het werk te gaan. Op de plaats van aankomst en in het bedrijf moet er dan ook wel een fiets ter beschikking worden gesteld voor het natransport. De idee is ook al op onze stedelijke blogs geopperd omdat de parkeergelegenheid aan stations (ondanks de aangroei en de toekomstplannen) nog steeds ontoereikend is.

In dat verband reageerden twee gebruikers van auto+trein: sedert de stationsparking die wij gebruiken gratis is wordt ze benut door niet-treingebruikers, treinreizigers moeten een trein eerder nemen om nog te kunnen pakeren, wie in de buurt parkeert krijgt er een boete... Een andere lezer had eerder geschreven ‘Waaropm klankeren? Neem de fiets'.

Is dat haalbaar? Vandaag of in de toekomst? Welk traject zou je dan volgen naar het station van Diest, Aarschot of elders?

Reageer: werken aan Diestsesteenweg jagen fietsers de straat op

Afb001Wim en Greet zijn niet te spreken over de manier waarop de werken van Eandis gestart zijn aan de Diestsesteenweg. 'Op deze weg rijden 's morgens honderden jonge fietsers naar school. De ouders, waaronder wijzelf, sturen hun kinderen argeloos op weg in de wetenschap dat zij op een veilig afgezonderd fietspad kunnen rijden.'

Dat was deze week het geval niet. 'Fietsers worden abrupt de rijbaan opgestuurd, tussen de schoolbussen en vrachtwagens in. Auto's, bussen en vrachtwagens kunnen bovendien niet naar links uitwijken omwille van de vluchtheuvels op de middenberm.

Moeten er eerst doden vallen zoor zulke toestanden niet meer kunnen?'

Provincie zoekt gemachtigde opzichter

Foto_wwwwegcodebeGemeenten en scholen kampen met een gebrek aan mensen die kinderen helpen oversteken op gevaarlijke plekken in de buurt van scholen. Daarom start de provincie Vlaams-Brabant opnieuw met een wervingscampagne voor deze 'gemachtigde opzichters'.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de provincie Vlaams-Brabant voor de zevende keer een wervingsactie om gemeenten en scholen te helpen kandidaten te vinden. De opleidingen zullen in het begin van het nieuwe jaar plaatsvinden. Met deze timing wordt er voor gezorgd dat de gemachtigde opzichters bekend zijn nog voor het einde van het lopende schooljaar.

Gemachtigde opzichters zijn mensen die minstens 18 jaar zijn en zich vrijwillig willen inzetten voor een verkeersveiligere omgeving. Na een theoretische en praktische opleiding die de provincie gratis aanbiedt, krijgen de kandidaten van de burgemeester de toestemming en de verantwoordelijkheid om kinderen, scholieren, bejaarden of gehandicapten in groep te laten oversteken.

Inschrijven kan via e-mail of telefonisch bij de dienst mobiliteit en wegen tot en met 12 december 2008: 016-26 75 49 of verkeersveiligheid@vlaamsbrabant.be

Burgemeester ontvangt delegatie Zonnedorp

Foto_komopstraatbe_2Op donderdag 8 mei ontvangt burgemeester André Peeters (CD&V) samen met de schepen van onderwijs Herman Pelgrims (CD&V) en van verkeersveiligheid Florent Wolput (Open VLD) hoog bezoek.

Een delegatie van basisschool Zonnedorp komt dan persoonlijk naar het stadhuis om een woordje te wisselen met het stadsbestuur. De kinderen en begeleiders worden op het stadhuis verwacht in het kader van de werkgroep 'verkeersveiligheid'.

Diestsesteenweg heeft beste, Herseltsesteenweg slechtste fietspad

FietscampagneEen tijdje terug polsten we bij u naar het beste en het slechtste fietspad van Aarschot. Als beste fietspad had u de keuze uit de Diestsesteenweg, de Pastoor Dergentlaan en de Oude Mechelsebaan. De goed onderhouden en gescheiden fietspaden aan de Diestsesteenweg kwamen als winnaar uit de bus. Het fietspad kreeg 55% van de stemmers achter zich. De Pastoor Dergentlaan finishte met 25% van de stemmen als tweede, de Oude Mechelsebaan met 20% van de stemmen als derde.

Voor de Herseltsesteenweg is dan weer de bedenkelijke eer weggelegd om als winnaar uit de poll van het slechtste fietspad te komen. Liefst 61,54% van de stemmers vindt het smalle en slecht onderhouden fietspad aan de drukke invalsweg het slechtste fietspad van Aarschot. De Leuvensesteenweg werd met 19,23% van de stemmen tweede, de Ter Heidelaan met 19,23% derde.

Bent u het eens met de keuze van de stemmers? Laat het weten en reageer!

Bob in Aarschot

Foto_wwwbobbeDe Aarschotse politie springt mee op de kar om rijden onder invloed fors terug te dringen. Met de campagne 'Bob in Vlaams-Brabant' wil de provincie het aantal verkeersongevallen als gevolg van rijden onder invloed terugdringen. Daarom gaan de federale en lokale politiediensten in april intensief controleren op rijden onder invloed. Ook het dragen van de gordel krijgt extra aandacht.

In de maanden april en mei zal de Aarschotse politie extra aandacht besteden aan het thema 'Rijden onder invloed van alcohol'. Daaraan koppelt de politie meteen de controle op het dragen van de veiligheidsgordel. Een gewaarschuwd man is er twee waard...

Aarschotse politie testte fietsvaardigheden van kinderen

Foto_wwwmobielvlaanderenbeDe Aarschotse politie heeft samen met de politiezones van Leuven, Haacht, Lubbeek, Tervuren en BRT (Begijnendijk, Rotselaar, Tremelo) de handen in mekaar geslagen. Samen testten ze de fietsvaardigheden van de leerlingen van alle Vlaams-Brabantse lagere scholen. Per school mochten drie leerlingen van het zesde leerjaar aan de wedstrijd deelnemen. Zesentwintig Vlaams-Brabantse lagere scholen vaardigden in totaal eenenzeventig leerlingen af naar deze provinciale wedstrijd.

Gedeputeerde Julien Dekeyser toonde zich tevreden met het initiatief. 'Kinderen zijn zwakke weggebruikers, ze hebben een beperkte verkeerservaring en zijn vaak nog niet voldoende stuurvaardig om te leren anticiperen op gevaarlijke situaties. Een degelijke kennis van de verkeersreglementering, een vlotte fietsvaardigheid en een goed waarnemingsvermogen zijn onontbeerlijke wapens voor jonge fietsers en voetgangers om zich veilig in het verkeer te begeven. Daarvoor was de wedstrijd in het provinciedomein van Kessel-Lo ideaal.'

De twintig scholen en de dertig deelnemers die het best hebben gepresteerd, worden uitgenodigd voor de officiële prijsuitreiking van de wedstrijd. Deze vindt plaats op zaterdag 17 mei 2008 in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO).

Kijk Uit!, niet alleen in Limburg

Foto_spberapidenlNiet alleen in Limburg werden er afgelopen weekend grootschalige alcoholcontroles gehouden, ook in Aarschot, Diest en Scherpenheuvel-Zichem was het opletten geblazen. De politiezones van Aarschot en Demerdal-DSZ hadden een gezamenlijke actie op touw gezet.

Aan de Oostelijke Ring, de Herseltsesteenweg, de Mannenberg en de Omer Vanaudenhovelaan mochten in totaal 124 bestuurders blazen. Onder hen waren er verschillende die een Flor Koninckxke gedaan hadden.

Negen chauffeurs hadden een glaasje teveel op, drie rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Eén chauffeur kreeg een onmiddellijke inning en een rijverbod van drie uren, vijf chauffeurs moesten hun rijbewijs inleveren voor zes uren. Verder werden er zes processen-verbaal van waarschuwing opgesteld inzake technische eisen en één onmiddellijke inning voor het niet dragen van de gordel.

De liefhebbers van een borreltje kijken voortaan trouwens best uit de doppen. Beide politiezones ondernemen samen op regelmatige basis dergelijke acties.

Stem op het beste fietspad van Aarschot!

Onze krant pakte afgelopen week uit met het grote Fietspadenrapport. Ook Aarschot kwam daarin aan bod. De afgelopen weken gingen wij in de Demerstad op pad, op zoek naar de beste en slechtste fietspaden. De slechtse fietspaden vond u vorige week al, de beste volgen hier:

Fietscampagne 1. DIESTSESTEENWEG: Fietsen aan de Diestsesteenweg is erg aangenaam. Het fietspad is goed afgeschermd van de drukke weg en is bovendien in goede staat. Fietsers kunnen er zonder veel ongemakken van Rillaar naar Scherpenheuvel fietsen.

2. OUDE MECHELSEBAAN: Het fietspad aan de Oude Mechelsebaan is in goede staat en werd aangelegd in comfortabel materiaal. De fietsroute werd onlangs aangelegd en vertoont dus nog maar weinig sleet. Fietsers rijden er afgeschermd van de rijweg.

3. PASTOOR DERGENTLAAN: Aan de Pastoor Dergentlaan is het elke weekdag een drukte van jewelste door de vele scholen die in de omgeving gevestigd zijn. De fietspaden zijn een zegen voor de scholieren en leerkrachten die per fiets naar school rijden. Fietsers rijden er gescheiden van de rijweg. Het fietspad is bovendien goed onderhouden en aangelegd in comfortabel materiaal. Op de comfortaudit die de Aarschotse fietsersbond liet uitvoeren, scoorde het fietspad erg goed.

Stemmen op het beste fietspad van Aarschot kan in een poll. Die vindt u in de rechterkolom op DEZE pagina. Een reportage over basisschool Ourodenberg, die een MosMobi-logo in de wacht sleepte voor de inspanningen die geleverd werden op het gebied van verkeersveiligheid, vindt u HIER. Kent u nog andere voorbeelden van goede fietspaden? Of weet u waar in Aarschot een voorbeeld te vinden is van hoe het niet moet? Laat het weten en reageer!

Stem op het slechtste fietspad van Aarschot!

Onze krant pakt deze week uit met het grote Fietspadenrapport. Ook Aarschot komt daarin aan bod. De afgelopen weken gingen wij in de Demerstad op pad, op zoek naar de beste en slechtste fietspaden. De beste fietspaden leest u morgen in de krant, de slechtste vindt u hier:

Fietscampagne_4 1. LEUVENSESTEENWEG: De fietspaden aan de Leuvensesteenweg laten flink te wensen over. Uit een comfortaudit van de Fietsersbond bleek enkele maanden geleden dat het fietspad een 0/10 scoort. De klinkers zijn op verschillende plaatsen verzakt, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Lees ook de reportage over de Leuvensesteenweg, die vindt u HIER.

2. HERSELTSESTEENWEG: Fietsen aan de Herseltsesteenweg is geen lachertje. De fietspaden zijn bijzonder smal en nauwelijks afgeschermd van de rijbaan. Bovendien is het fietspad in een slechte staat en loopt het regenwater van de rijbaan over het fietspad naar de gracht.

3. TER HEIDELAAN: Het fietspad aan de Ter Heidelaan is niet erg breed en bovendien niet erg goed onderhouden. Omdat de ringweg voor vele vrachtwagenbestuurders een weg vormt richtig bedrijventerrein Nieuwland, krijgen fietsers regelmatig een zware vrachtwagen rakelings naast zich. Dat brengt soms gevaarlijkse situaties met zich mee.

Stemmen op het slechtste fietspad van Aarschot kan in onze poll. Die vindt u in de rechterkolom op DEZE pagina. Een reportage over basisschool Ourodenberg, die een MosMobi-logo in de wacht sleepte voor de inspanningen die geleverd werden op het gebied van verkeersveiligheid, vindt u HIER. Kent u nog andere voorbeelden van slechte fietspaden? Of weet u waar in Diest een voorbeeld te vinden is van hoe het wel moet? Laat het weten en reageer!

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!