Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Edegem heeft nu officieel een basiliek

Paus Benedictus XVI kent aan de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Lourdeskerk in Edegem officieel de titel van 'basiliek' toe.

Een trotse burgemeester Koen Snyders feliciteert de gehele parochiegemeenschap en pastoor André Goossens bij de beslissing van de Paus Benedictus XVI waarbij aan de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Lourdeskerk te Edegem officieel de titel basiliek wordt toegekend. Het toekennen van deze titel is een mooi orgelpunt op het einde van het jubileumjaar dat in het teken stond van het 75-jarig bestaan van de koepelkerk, en de 150ste verjaardag van de verschijning van Bernadette in Lourdes, aan wie de grot aan de Hovestraat is gewijd. Hoogtepunten van het feestjaar waren ongetwijfeld onder meer het bezoek van kardinaal Daneels, de jubileumviering op 1 mei en het slotconcert.

Edegem heeft voortaan drie basilieken: de echte Basiliek (als kerkelijk gebouw), en daarnaast het restaurant De Basiliek en het hotel De Basiliek.

Edegem

Op 1 mei 1933 werd de bedevaarderskerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de grot gewijd door wijlen Kardinaal Van Roey. De oude dorpskerk, toegewijd aan de heilige Antonius, bleek te klein voor de groeiende Edegemse bevolking. Toen in 1927 werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen, waren de bedevaarten naar de 'de grot van Edegem' zodanig gestegen, dat het vanzelfsprekend was in haar directe nabijheid de noodzakelijke nieuwe kerk te plaatsen.

De kerk staat dus eigenlijk bij de grot en niet omgekeerd. De haast vrijstaande toren van 51 meter, het stevige portiek, en de grote koepel waren een geheel nieuwe verschijning in het landschap. Zowat elke Edegemnaar heeft het over de basiliek, maar eigenlijk was ze dat tot vandaag officieel niet en moesten men van 'koepelkerk' spreken.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!