Home  Regio  begijnendijk  begijnendijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Begijnendijk?
Laat het weten aan: Alain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reactie burgemeester Willy Michiels op artikel 'Begijnendijk en Betekom verhuren geen sociale woningen'

WillyMichiels

Naar aanleiding van het artikel dat ondergetekende een aantal dagen geleden online schreef, heeft burgemeester Willy Michiels(foto)een reactie gepost op de blog. Waarvoor onze dank.

De burgervader weerlegt in zijn reactie met klem dat de gemeente geen sociale huurwoningen zou aanbieden. Michiels schreef: 'De gemeente beschikt wel degelijk over sociale huurwoningen.24 in totaal nl. Residentie Verhaegen, sociale woningen aan de kleine steenweg en de Saffraanberg.Tevens huurt het OCMW nog andere woningen om aan de sociale noden tegemoet te komen'.

Ondergetekende heeft in het artikel van 19 februari 2009 niet geschreven dat de gemeente in eigen beheer geen sociale huurwoningen zou aanbieden. In het desbetreffende stuk staat 'Begijnendijk is één van de 7 Vlaamse gemeenten die aan kandidaat-huurders geen sociale woning kan aanbieden. Het betreft woningen die beheerd worden door sociale verhuurkantoren of huisvestingsmaatschappijen. Dit raakte afgelopen week bekend toen Vlaams minister van wonen Marino Keulen(foto)in het Vlaamse parlement antwoordde op een vraag van Gino De Craemer van Lijst Dedecker. In Vlaanderen steeg het aantal kandidaat-huurders tussen juli 2005 en juli 2007 van 51.000 tot 54.400. De wachttijd voor een sociale woning is opgelopen van 786 tot 872 dagen. De enige andere Vlaams-Brabantse gemeente die niet over sociale huurwoningen beschikt is Hoegaarden'.

Ik kan het standpunt van de burgemeester wel begrijpen omdat de titel van het stuk zou laten uitschijnen dat de gemeente geen initiatief zou nemen naar de zwakkere bevolkingsgroepen toe. De kritische lezer heeft uit de tekst zonder twijfel kunnen afleiden dat het hier gaat om huurwoningen die aangeboden worden door de sociale huisvestingsmaatschappijen of sociale verhuurkantoren, niet over de sociale huurwoningen die door de gemeente of het OCMW in eigen beheer worden ter beschikking gesteld van sociaal zwakkeren.

Ik heb hieronder de vraag van Gino De Craemer(LDD)Download Vraagen het antwoord van minister Marino Keulen(Open VLD) Download Antwoord toegevoegd.

Brouwerij Lupus uit Begijnendijk stelt zijn nieuwste aanwinst voor:Wolf

 WolfGlas7Vorige week vrijdag werden brouwersgilden uit de streek uitgenodigd in de parochiezaal van Betekom om samen met de uitbaters van brouwerij Lupus de geboorte van Wolf te vieren.

Wolf is een biertje van hoge gisting dat zijn speciale karakter mede verkrijgt door de tweede gisting op de fles. De Wolfjes van 8 en 9 graden zijn sinds kort te verkrijgen in de regionale horeca en de brouwerij in de Zandstraat in Begijnendijk. Wolf 7(foto) is nog niet klaar om op het publiek losgelaten te worden.

Wie meer wil weten over de brouwerij of het bier surft best eens naar de website van Lupus via www.brouwerijlupus.be.

Gezondheid!Begijnendijk en Betekom verhuren geen sociale woningen

Marino Keulen

Begijnendijk is één van de 7 Vlaamse gemeenten die aan kandidaat-huurders geen sociale woning kan aanbieden. Het berteft woningen die beheerd worden door sociale verhuurkantoren of huisvestingsmaatschappijen.

Dit raakte afgelopen week bekend toen Vlaams minister van wonen Marino Keulen(foto)in het Vlaamse parlement antwoordde op een vraag van Gino De Craemer van Lijst Dedecker.

In Vlaanderen steeg het aantal kandidaat-huurders tussen juli 2005 en juli 2007 van 51.000 tot 54.400. De wachttijd voor een sociale woning is opgelopen van 786 tot 872 dagen.

De enige andere Vlaams-Brabantse gemeente die niet over sociale huurwoningen beschikt is Hoegaarden.

Kruidenvrouw Winiefred van Killegem komt in Betekom vertellen over zinnenprikkelende recepten

Aut-WiniefredVanDe Gentse kruidenvrouw Winiefred Van Killegem komt volgende week woensdag 18 februari om 20u naar de parochiezaal van Betekom om te vertellen over hoe liefde door de maag gaat.

De vrouw heeft een boek geschreven waarin een aantal leuke en zinnenprikkelende liefdesrecepten staan beschreven.Speelse recepten voor het voorspel, le moment suprême en het naspel.

Wie naar de voordracht wil komen betaalt 6 euro aan de kassa. Leden van het Davidsfonds kunnen er in voor 5 euro.

Liefdesreceptjes van Winiefred is uitgegeven bij DF-uitgeverij.

Komt natuurgebied De Putten in handen van gemeente Begijnendijk en Natuurpunt?

De Putten

De gemeente Begijnendijk en milieuvereniging Natuurpunt willen tegen eind 2010 de aankoop van natuurgebied de Putten in de gemeente afronden. Het domein is voorlopig nog in privé-handen.

Vooraleer er van een verkoop sprake kan zijn,moet er nog een schattingsverslag opgemaakt worden.

Bij een eventuele aankoop wil de gemeente en Natuurpunt het gebied omtoveren tot een zone voor zachte recreatie met wandel-en fietspaden. Het is de bedoeling dat er op termijn een netwerk van trage wandel-en fietsroutes to stand komt die de natuurgebieden in de gemeente met elkaar verbinden.

Herbeleef supportersfeest wereldkampioen veldrijden Niels Albert

Niels Albert is zoals jullie allemaal al weten nieuwbakken wereldkampioen veldrijden bij de elite. Albert haalde het in Hoogerheide voor de Tsjech Stybar en Baalenaar Sven Nys.

In het Begijnendijkse supporterscafé van Albert barstte na de overwinning een groot volksfeest los.

In het filmpje hieronder kan je de grootse festiviteiten nog eens beleven.

Let vooral niet op de commentaar van het VTM-nieuwsanker op het einde. De brave man weet blijkbaar Begijnendijk niet te situeren op de Vlaamse kaart. 


Geen spectaculaire werkloosheidsstijging in Begijnendijk en Betekom

Werkloosheid

Ondanks de economische recessie en het stijgend aantal werklozen in Vlaanderen,is de werkloosheid in Begijnendijk en Betekom stabiel gebleven.

Eind januari 2009 hadden 205 inwoners geen job. In vergelijking met december 2008 is er één werkloze bijgekomen. In vergelijking met januari 2008 is er een status quo.

Begijnendijk en Betekom doen het beter dan buurgemeente Tremelo waar er sinds eind december 5 procent meer werklozen zijn geteld. In Aarschot ten slotte is het aantal werkzoekenden gestegen met 2 procent tot 713 niet-werkenden werkzoekenden.

Bron:VDAB.

Pasar Begijnendijk/Betekom organiseert op 15 februari zijn jaarlijkse fietsbeurs

Fietsbeurs_019b

Fietsliefhebbers zijn op 15 februari om 13u30 welkom in zaal Verhaegen in Betekom. Op de gezelligste fietsinfobeurs van de regio kan je informatie bekomen over verschillende fietsmodellen,elektrische fietsen,fietskledij en fietskaarten.

Kinderen die hun rijwiel ontgroeid zijn,kunnen hun exemplaar verkopen,inruilen of wegschenken.

Irene zorgt naar jaarlijkse gewoonte voor de lekkere pannenkoeken.

De toegang is gratis.

Voor meer informatie bel je naar Albert Heremans op 016/53.43.16.


Betekomse kinesitherapeut zoekt verkeersslachtoffers voor onderzoek naar gevolgen whiplash

Whiplash

De Betekomse kinesitherapeut Valère Van der Borght zoekt nog verkeersslachtoffers die bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van een whiplash op het lichamelijk gestel.

Bewoners van Betekom en Begijnendijk die sinds 1 januari 2009 betrokken zijn geweest bij een verkeersongeval en hierdoor een whiplash hebben opgelopen, kunnen aan het onderzoek deelnemen.

Het onderzoeksteam wil over een langere periode nagaan wat de eventuele gevolgen zijn van het nekletsel op het lichamelijk gestel van een verkeersslachtoffer. Het onderzoek loopt tot de zomer van 2009. De resultaten zullen pas in een later stadium bekend gemaakt worden.

Wie een whiplash heeft opgelopen ten gevolge van een verkeersongeval of wie iemand in een dergelijke situatie kent,wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met Valère Van der Borght op het nummer 016/56.44.55.

Het onderzoek maakt deel uit van een doctoraatsstudie die Van der Borght op dit ogenblik volgt aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Begijnendijkse en Betekomse grondprijzen verdubbeld sinds 2002

Woning te koop 3

De prijs van een stukje bouwgrond is op 7 jaar tijd verdubbeld in Begijnendijk en Betekom. In 2002 betaalde de bouwlustige koper nog 110.000 euro voor een lapje bouwgrond van 10 are. In 2009 betaal je voor dezelfde oppervlakte al 220.000 euro.

In Begijnendijk en Betekom staan er begin 2009 40 huizen en appartementen te koop. Voor de goedkoopste woning legt de kandidaat-koper 160.000 euro neer. Voor de duurste 450.000 euro. Het overgrote deel van het woningaanbod situeert zich in de prijsklasse tussen 200.000 en 350.000 euro.

De prijzen die betaald worden voor appartementen variëren van 152.500 euro tot 285.500 euro. Op dit ogenblik staan er een tiental flats te koop.

Morgen vind je een uitgebreide special in Het Nieuwsblad over onroerend goed in Begijnendijk en Betekom.

Volgende week in Het Nieuwsblad: een uitgebreide special over vastgoed in Begijnendijk en Betekom

Woning_te_koop_2_2Het Nieuwsblad pakt volgende week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen.

De ganse week lees je meer over de prijs van vastgoed in Begijnendijk en Betekom en de provincie Vlaams-Brabant. Koop op donderdag 22 januari zeker de krant want dan zit er een provinciale vastgoedbijlage bij.

Die dag kan je op www.nieuwsblad.be/vastgoed de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Begijnendijk en Betekom opzoeken.

Wij zullen op deze blog de hele week aandacht schenken aan vastgoed in Begijnendijk en Betekom. Hou dus ook de blog in de gaten.

Heb jij een straf verhaal over kopen en verkopen in Begijnendijk en Betekom? Laat het dan weten op vastgoed@nieuwsblad.be

Vrijuit,een gloednieuwe bijlage bij Het Nieuwsblad boordevol lifestyletips en trips in jouw buurt

Vrijuit_blog

Op zoek naar een lekker restaurant, knusse bioscoop of toffe kledingwinkel in je buurt? Voortaan krijg je een pak lifestyletips in Vrijuit, een gloednieuwe bijlage van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vrijuit steekt elke vrijdag in de krant.

Wil je meer weten? Bekijk het filmpje.

7 anderstalige kinderen in Begijnendijkse en Betekomse scholen

Anderstalige_leerlingen2Van de 863 leerlingen die in 2008 school liepen in Begijnendijk en Betekom waren er 7 anderstaligen. Onder anderstaligen verstaan we leerlingen die thuis een andere taal dan het Nederlands spreken.

Begijnendijk behoort daarmee in Vlaams-Brabant tot een van de gemeenten met het laagste aantal anderstaligen in het onderwijs.

In vergelijking met 2002 is hun aantal lichtjes toegenomen. Toen waren er 2.

In Aarschot liepen er in 2008 69 school, in Rotselaar 36 en in Tremelo 47.

11 procent meer werklozen in Begijnendijk en Betekom

Stempelen

Uit recente cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling blijkt dat er in december 2008 11 procent meer werklozen zijn in Begijnendijk en Betekom. 204 inwoners hadden in de laatste maand van 2008 geen job. Dit zijn er 23 meer dan in november 2008. Toen zaten 181 inwoners zonder werk.

In vergelijking met dezelfde periode in 2007 blijkt het aantal werklozen met 4 eenheden te zijn gedaald.

In vergelijking met de omliggende gemeenten Rotselaar en Tremelo doen Begijnendijk en Betekom het minder goed. In Rotselaar steeg de werkloosheid met 7 procent, in Tremelo met 4,5 procent.

Vooral de mannen,schoolverlaters en sociaal zwakkere groepen lijden onder de gevolgen van de economische crisis op de werkgelegenheid.

De redactie gaat U in de toekomst op maandelijkse basis informeren over de werkloosheidscijfers in Begijnendijk en Betekom. 

Gemeente Begijnendijk pakt zwerfkattenplaag aan

ZwerfkattenDe gemeente Begijnendijk kampt al een tijdje met een zwerfkattenplaag. Vooral in de omgeving van de nieuwe begraafplaats worden de wilde dieren regelmatig opgemerkt. Schepen van milieu Stef Boogaerts wil de dieren vangen en steriliseren.


Voor het vangen en steriliseren van de katten werkt de gemeente samen met vzw Poezennetwerk en de plaatselijke dierenartsen. De gemeente roept haar inwoners op om ook hun huiskatten onvruchtbaar te laten maken.

Extra plaatsen en centen voor opvangcentrum Rizsas uit Betekom

Rizsas

Omdat het aanbod voor bepaalde vormen van crisisopvang in Vlaams-Brabant krap is,heeft de provinciale deputatie beslist om een bedrag van 100.000 euro toe te kennen aan vijf projecten die aan de grote vraag naar opvangplaatsen proberen tegemoet te komen.

Opvangcentrum Rizsas(foto)uit Betekom is een van de centra die door de provincie werd uitgekozen. Naast Riszas krijgen de vluchthuizen CAW Leuven en Hageland, Huize Levensruimte in Averbode en Oikoten uit Tildonk de nodige logistieke en financiële middelen toegezegd.


Rizsas probeert Jongeren te stimuleren om vanuit hun eigen interesses en capaciteiten deel te nemen aan allerlei activiteiten zonder dat er al te veel druk op hun schouders gelegd wordt. Jongeren die moeilijk gedrag vertonen of opvoedingsproblemen kennen, hebben soms nood aan een aangepaste omgeving en begeleiding.


Monique Swinnen, provinciaal gedeputeerde voor welzijn, zal vandaag in het CAW Hageland in de Michel Theysstraat 7 in Diest symbolisch de cheques voor deze voorzieningen overhandigen aan de betrokken organisaties.

Word fan van Het Nieuwsblad op Facebook

Het Nieuwsblad heeft op de sociale netwerksite Facebook een fanpagina geopend waarop alle lezers van Het Nieuwsblad zich kunnen registreren. Wie de grote schare fans vervoegt,komt meer te weten en deelt alles met vrienden en geestesverwanten.

Wie Facebook niet kent,kan via http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=GK721UMEB met het medium kennis maken.

Alle anderen die fan willen worden van Het Nieuwsblad surfen naar http://www.facebook.com/pages/Nieuwsbladbe/37823307325?ref=ts.

Inwoners van Begijnendijk en Betekom,er zit leven in jullie GSM

De redactie van Het Nieuwsblad roept de inwoners van Begijnendijk en Betekom op om hun oude mobiele telefoons in te leveren bij een krantenwinkel in de buurt. Per ingeleverd toestel gaat er minimaal 4 euro naar projecten in het kader van de strijd tegen kinderkanker.

Het Nieuwsblad is een van de partners die dit project actief ondersteunen.

F8307451984f463cb38885cf7e9e7cc4_2Vorig jaar werden er in totaal 70.000 GSM's ingezameld. Met het geld werden er onder andere zomerkampen voor kankerpatiëntjes financieel en logistiek ondersteund. De interactieve website Simon en Odil, die via allerlei spelletjes en chatsessies zieke kindjes met elkaar in contact brengt, kreeg ook een steuntje in de rug. 

In 2009 zullen de ingezamelde centen gebruikt worden voor de volgende projecten:

1.muziektherapie voor patiëntjes in het universitair ziekenhuis in Leuven.

2.bouw van een snoezelruimte voor families van kankerpatiëntjes in universitair ziekenhuis in Jette.

3.project huis aan zee.

Voel je je aangesproken door deze actie en heb je thuis in je schuif nog een oude GSM liggen die je niet meer gebruikt? Breng hem naar een krantenwinkel bij jouw in de buurt. Scholen,gemeentebesturen,bedrijven en verenigingen die een collectieve inzameling willen organiseren kunnen contact opnemen met kinderkanker@nieuwsblad.be of 0479/763.600.

De actie loopt nog tot 15 februari 2009.

Daan(foto) en al zijn lotgenoten willen je alvast bedanken voor de steun.

Voor meer informatie over de actie surf je naar http://www.nieuwsblad.be/extra/gsmactie/index.html.

Aanstaande ouders uit Begijnendijk en Betekom bevallen goedkoopst in Bonheiden

ZiekenhuisbedHoogzwangere vrouwen uit Begijnendijk en Betekom die een financiële keuze moeten maken tussen de verschillende ziekenhuizen uit de streek kunnen nu terecht op de website van de Christelijke Mutualiteiten. De ziekenkas heeft een simulatie gemaakt van de kostprijs die Vlaamse ziekenhuizen aanrekenen aan patiënten die in het hospitaal moeten overnachten, bijvoorbeeld om te bevallen. De CM is aan deze cijfers geraakt nadat het de facturen van haar leden,die gehospitaliseerd waren in 2007,is gaan vergelijken.

Voor de toekomstige ouders uit Begijnendijk en Betekom heeft de redactie van Het Nieuwsblad een vergelijking gemaakt tussen een-,twee-of meerpersoonskamers in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden,het Algemeen ziekenhuis in Diest,het Heilig-Harthospitaal in Leuven en het Universitair ziekenhuis Pellenberg in Lubbeek.

Eenpersoonskamer

Uit de vergelijking is gebleken dat het Imeldaziekenhuis in Bonheiden het goedkoopst is voor de patiënt. Een overnachting kost de gehospitaliseerde 137 euro remgeld. Op de tweede plaats komt het Heilig-Hartziekenhuis in Leuven. Daar betaal je 140 euro per etmaal. Het Algemeen ziekenhuis in Diest en Universitair ziekenhuis Pellenberg zijn de duursten met respectievelijk 152 en 154 euro per nacht.

Tweepersoonskamers

De tarieven  zijn enkel goedkoper in Bonheiden(129 euro per nacht)en Leuven(134 euro per nacht). De andere hospitalen hanteren voor een tweepersoonskamer hetzelfde tarief als voor een eenpersoonskamer.

Meerpersoonskamers

Ook in de categorie meerpersoonskamers scoren het Imeldaziekenhuis(75 euro per nacht) en Heilig-Hartziekenhuis(96 euro per nacht) het beste. Ook hier sluiten Pellenberg(119 euro per nacht) in Lubbeek en het Algemeen ziekenhuis in Diest(123 euro per nacht)de rij.

Deze vergelijking houdt geen rekening met de verschillende hospitalisatie-verzekeringsformules die op de markt aangeboden worden.

Voor meer informatie surf je naar www.cm.be/hospitalisatie.

Tien procent minder werklozen in Begijnendijk en Betekom

StempelenDe VDAB maakte gisteren de werkloosheidscijfers van november bekend. Hieruit blijkt dat het aantal werkzoekende werklozen in Begijnendijk en Betekom gezakt is. Eind november hadden 181 inwoners van de gemeente geen baan. In november vorig jaar waren er dat nog 203.

De daling doet zich voor zowel bij mannen als bij vrouwen. Eind november hadden 90 mannen en 91 vrouwen geen job.

De cijfers zijn op zich merkwaardig omdat de VDAB gisteren voor het eerst in drie jaar een stijging van het aantal werklozen in Vlaanderen aankondigde mede door het moeilijk financieel -en economisch klimaat. Er zijn in vergelijking met november 2007 383 Vlaamse werklozen bijgekomen. In vergelijking met oktober 2008 is er een daling van 1,5 procent of 535 eenheden.

Oudere berichten:
> Na meer dan 80 jaar moet de Betekomse bib de deuren sluiten
> Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval
> Belastingplichtige inwoners uit Begijnendijk en Betekom betalen gemiddeld bijna 7000 euro belastingen per jaar
> Geen stijging van het aantal faillissementen in Begijnendijk en Betekom
> Brouwersgilde 't Alternatief uit Begijnendijk brouwt met veel liefde pils en wijn
> Autocoureur Dirk Noynaert uit Begijnendijk staat voor week van de waarheid
> Morgen verdwijnt de analoge tv-antenne definitief van de Begijnendijkse en Betekomse daken
> Expobus 70 jaar Wit-Gele Kruis op 2 november te gast in Betekom
> Sociaal-culturele vereniging Pasar uit Betekom-Begijnendijk neemt je op 8 november mee,de nacht in
> Reageer:is er in jouw buurt al een collectieve aankoop van stookolie georganiseerd?
> 40 procent minder echtscheidingen,35 procent meer huwelijken in Begijnendijk/Betekom
> Gekke bekken trekken met clown Pleks en Timo in parochiezaal van Begijnendijk
> Inwoners Begijnendijk/Betekom rijden minder vaak dan gedacht met de fiets naar het werk
> Zwakke weggebruiker vaak betrokken bij verkeersongevallen in Begijnendijk
> Reageer!Kan Uw kind veilig naar school in Begijnendijk/Betekom?
> Zaalvoetbalclub Bad Boys uit Betekom heeft zijn start niet gemist
> Wout en Lien populairste voornamen pasgeborenen Begijnendijk
> Poll over M/V met macht in Begijnendijk loopt nu zondagavond af
> Quiztalenten gevraagd in Betekom
> Reuzenratten en klaprozen op Open Monument kasteel 'Ter Rivieren'

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Begijnendijk blogt

  • Alain Trappeniers blogt over Begijnendijk

    Alain (°1972) is sinds april 2008 neergestreken in Begijnendijk. Hij is geboren en getogen Kempenaar. Hij studeerde rechten. Na een jarenlange carrière in de telecomsector wilde hij wat anders. Hij behaalde een diploma journalistiek en startte als zelfstandig journalist voor het Nieuwsblad in juni 2008. Hij apprecieert een goed boek, houdt van verre reizen en Johnny Cash.

Zoeken

Nieuws uit begijnendijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!