Home  Regio  begijnendijk  begijnendijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Begijnendijk?
Laat het weten aan: Alain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval

Vuilzak3De inwoners van Begijnendijk en Betekom maken een goede beurt op de barometer voor restafval. In 2007 produceerde iedere inwoner iets meer dan 89 kilogram restafval. Met dit cijfer behaalt de gemeente de elfde plaats in Vlaanderen. Dit maakte de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij,Ovam,gisteren bekend.

Begijnendijk en Betekom halen ruimschoots de Vlaamse norm van 150 kilogram restafval per inwoner per jaar.

In vergelijking met de naburige gemeenten doen Begijnendijk en Betekom het uitstekend. De inwoners van Herselt verzamelen jaarlijks 124 kilogram restafval,die van Tremelo 134. Enkel Aarschot doet het nog iets beter met 84 kilogram.

Ondanks de goede cijfers wat betreft restafval voor het overgrote deel van de Vlaamse gemeenten,stijgt het totale volume afval sinds 2006 in Vlaanderen opnieuw. In 2007 produceerde iedere Vlaming 555 kilogram restafval,grofvuil en gemeentevuil(zwerfvuil,openbare vuilbakken). Dit is een verhoging met bijna 2 kilogram in vergelijking met 2006. De stijging is te wijten aan de bevolkingsgroei en de toegenomen consumptie.

Ovam maakte ook bekend dat er jaarlijks 20 miljoen sigarettenpeuken,8,5 miljoen stuks kauwgom en 13,5 miljoen stuks zwerfvuil,worden ingezameld op het Vlaamse grondgebied.

Belastingplichtige inwoners uit Begijnendijk en Betekom betalen gemiddeld bijna 7000 euro belastingen per jaar

GeldElke belastingplichtige uit Begijnendijk en Betekom betaalt jaarlijks gemiddeld bijna 7000 euro aan gemeente,provinciale, gewest -en federale belastingen. Dit blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst economie. De gegevens slaan op het belastbaar jaar 2005, aanslagjaar 2006.

In 2006 hebben 5286 inwoners van Begijnendijk en Betekom een belastingaangifte ingediend. Het gemiddeld inkomen per aangifte bedroeg 27.025 euro. Het totaal netto belastbaar inkomen was voor de ganse gemeente 142.853.111 euro.

De gemeente Begijnendijk en de provincie Vlaams-Brabant inde voor 2.630.199 euro aan belastingen. De federale overheid en het Vlaamse Gewest voor 32.767.171 euro.

Er zijn in de gemeente 1055 bewoners die meer dan 40.000 euro op hun belastingbrief invulden.

In de cijfers zijn de BTW(voeding,..), de sociale zekerheidsbijdragen en retributies(containerpark,..) niet inbegrepen.

Geen stijging van het aantal faillissementen in Begijnendijk en Betekom

Failliet2_2In de eerste tien maanden van 2008 zijn er in Begijnendijk en Betekom 2 bedrijven op de fles gegaan. Dit is een status quo in vergelijking met de eerste tien maanden van 2007. Toen gingen er ook 2 bedrijven failliet.

De laatste zeven jaar bleef het aantal falingen min of meer stabiel. Gemiddeld gingen er jaarlijks 3 zaken over de kop. Uitzondering was het recordjaar 2005 toen 6 ondernemingen het voor bekeken hielden.

De cijfers werden van de week vrijgegeven door de federale overheid.

Brouwersgilde 't Alternatief uit Begijnendijk brouwt met veel liefde pils en wijn

Nieuwsblad_002In de Vijverstraat in Begijnendijk stijgt er regelmatig een moutgeur op uit de garage van Jozef 'Jokke' Verzwijfelt. De man geeft samen met een aantal vrienden van bier-en wijngilde 't alternatief regelmatig cursussen bier-en wijnbrouwen aan geïnteresseerden uit alle Vlaamse windstreken.'We hebben leden van Gent en Ternat',zegt secretaris Bart Willems.

Volgens de man is het succes van de gilde te wijten aan de gemoedelijke sfeer en het democratische inschrijvingsgeld dat geïnteresseerden betalen voor een brouwinitiatie en een heleboel activiteiten.'Iemand die bij ons een cursus wil volgen, betaalt 18 euro lidgeld.Dit is een pak minder dan wat andere organisatoren vragen',zegt voorzitter Hans Verreyken. Ondertussen telt de gilde meer dan 100 leden.

De initiaties zijn praktisch georganiseerd. Met een stevig ambachtelijk gebrouwen pils in de hand wordt er vakkundig uitleg gegeven over het brouwproces. Het valt op dat er onder het gezelschap geen vrouwen zijn.'Daar moeten we nog iets aan doen',lacht brouwmeester 'Jokke'.

Het bierbrouwen kan alleen maar in de wintermaanden.'We brouwen vanaf oktober tot februari. De andere maanden is het te warm en het risico op infecties te groot'.

Geïnteresseerden die de cursus willen volgen hoeven geen investeringen te doen.'We hebben zelf een installatie ineengeknutseld en de lege flessen halen we bij restaurants en hotels',zegt voorzitter Hans Verreycken.

Bier-en wijnliefhebbers die zelf hun wijn of pils willen brouwen kunnen zich kandidaat stellen bij de bestuursleden. Voor meer informatie kan je terecht op www.talternatief.net of bij secretaris Bart Willems op 016/52.00.90.

Autocoureur Dirk Noynaert uit Begijnendijk staat voor week van de waarheid

Dirk_noynaertVolgende week woensdag weet Dirk Noynaert(29) uit Begijnendijk(foto) of hij aan zijn professionele opleiding als racepiloot mag beginnen. Eerst moet hij de 19 andere deelnemers van de Dunlop drivers cup in Zolder kloppen.

Noynaert heeft al een aanzienlijke weg afgelegd vooraleer hij volgende week via verschillende proeven de jury wil overtuigen van zijn kwaliteiten. Alleen de beste van het pak zal onder leiding van professioneel piloot Bas Leinders een onbetaalbare pilootopleiding volgen. 'Als ik de drivers cup win,zal een jongensdroom uitkomen.Maar het zal niet gemakkelijk worden',zegt Noynaert.

'Er zijn jongens bij de finalisten die echt niets aan het toeval overlaten en professioneel omringd zijn.Ik zal het moeten doen met beperkte middelen',zegt hij nog. Toch denkt hij een kans te maken.'De intrinsieke kwaliteiten van een coureur zullen tijdens de proeven naar boven komen.Een gebrek aan talent kan je niet wegstoppen met materiële zaken', maakt hij zich sterk.

De Dunlop drivers cup vindt plaats nu woensdag 12 november vanaf 9u op het circuit van Zolder. Voor meer informatie over de wedstrijd surf je naar www.dunlopdriverscup.be. Dirk Noynaert nodigt je ook uit om een kijkje te gaan nemen op zijn blog www.bloggen.be/racekans_noynaert.

Morgen verdwijnt de analoge tv-antenne definitief van de Begijnendijkse en Betekomse daken

TvantenneMorgen is het zover. De analoge tv-antenne verdwijnt dan definitief van de Begijnendijkse en Betekomse daken. Inwoners die naar één en canvas willen blijven kijken moeten een digitale decoder kopen of overschakelen naar een kabelabonnement. De signalen worden immers vanaf volgende week digitaal doorgezonden wat de kwaliteit van de beelden ten goede zal komen.

Sinds de eerste televisie-uitzendingen in 1953 ontsierden honderdduizenden analoge antennes de Vlaamse daken. De kwaliteit van de opgevangen signalen was niet altijd even goed maar weinigen maalden daar om. Er moest immers geen televisie-abonnement betaald worden.

De beslissing om analoge tv-uitzendingen te stoppen kadert in een mondiaal plan om het beperkte spectrum efficiënter te gebruiken. Digitale uitzendigen gebruiken minder bandbreedte en bieden alternatieve omroepen de kans om hun programma's aan te bieden aan een groot publiek.

Reageer:woon jij in Begijnendijk of Betekom en kijk je nog via een analoge tv-antenne naar één of canvas? Ga je nu een kabelabonnement of een digitale decoder aanschaffen om je favoriete programma niet te moeten missen? Of beslis je om je tv definitief van de hand te doen?

Oudere berichten:
> Na meer dan 80 jaar moet de Betekomse bib de deuren sluiten
> Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval
> Belastingplichtige inwoners uit Begijnendijk en Betekom betalen gemiddeld bijna 7000 euro belastingen per jaar
> Geen stijging van het aantal faillissementen in Begijnendijk en Betekom
> Brouwersgilde 't Alternatief uit Begijnendijk brouwt met veel liefde pils en wijn
> Autocoureur Dirk Noynaert uit Begijnendijk staat voor week van de waarheid
> Morgen verdwijnt de analoge tv-antenne definitief van de Begijnendijkse en Betekomse daken
> Expobus 70 jaar Wit-Gele Kruis op 2 november te gast in Betekom
> Sociaal-culturele vereniging Pasar uit Betekom-Begijnendijk neemt je op 8 november mee,de nacht in
> Reageer:is er in jouw buurt al een collectieve aankoop van stookolie georganiseerd?
> 40 procent minder echtscheidingen,35 procent meer huwelijken in Begijnendijk/Betekom
> Gekke bekken trekken met clown Pleks en Timo in parochiezaal van Begijnendijk
> Inwoners Begijnendijk/Betekom rijden minder vaak dan gedacht met de fiets naar het werk
> Zwakke weggebruiker vaak betrokken bij verkeersongevallen in Begijnendijk
> Reageer!Kan Uw kind veilig naar school in Begijnendijk/Betekom?
> Zaalvoetbalclub Bad Boys uit Betekom heeft zijn start niet gemist
> Wout en Lien populairste voornamen pasgeborenen Begijnendijk
> Poll over M/V met macht in Begijnendijk loopt nu zondagavond af
> Quiztalenten gevraagd in Betekom
> Reuzenratten en klaprozen op Open Monument kasteel 'Ter Rivieren'

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Begijnendijk blogt

  • Alain Trappeniers blogt over Begijnendijk

    Alain (°1972) is sinds april 2008 neergestreken in Begijnendijk. Hij is geboren en getogen Kempenaar. Hij studeerde rechten. Na een jarenlange carrière in de telecomsector wilde hij wat anders. Hij behaalde een diploma journalistiek en startte als zelfstandig journalist voor het Nieuwsblad in juni 2008. Hij apprecieert een goed boek, houdt van verre reizen en Johnny Cash.

Zoeken

Nieuws uit begijnendijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!