Home  Regio  begijnendijk  begijnendijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Begijnendijk?
Laat het weten aan: Alain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval

Vuilzak3De inwoners van Begijnendijk en Betekom maken een goede beurt op de barometer voor restafval. In 2007 produceerde iedere inwoner iets meer dan 89 kilogram restafval. Met dit cijfer behaalt de gemeente de elfde plaats in Vlaanderen. Dit maakte de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij,Ovam,gisteren bekend.

Begijnendijk en Betekom halen ruimschoots de Vlaamse norm van 150 kilogram restafval per inwoner per jaar.

In vergelijking met de naburige gemeenten doen Begijnendijk en Betekom het uitstekend. De inwoners van Herselt verzamelen jaarlijks 124 kilogram restafval,die van Tremelo 134. Enkel Aarschot doet het nog iets beter met 84 kilogram.

Ondanks de goede cijfers wat betreft restafval voor het overgrote deel van de Vlaamse gemeenten,stijgt het totale volume afval sinds 2006 in Vlaanderen opnieuw. In 2007 produceerde iedere Vlaming 555 kilogram restafval,grofvuil en gemeentevuil(zwerfvuil,openbare vuilbakken). Dit is een verhoging met bijna 2 kilogram in vergelijking met 2006. De stijging is te wijten aan de bevolkingsgroei en de toegenomen consumptie.

Ovam maakte ook bekend dat er jaarlijks 20 miljoen sigarettenpeuken,8,5 miljoen stuks kauwgom en 13,5 miljoen stuks zwerfvuil,worden ingezameld op het Vlaamse grondgebied.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010536214abb970b Listed below are links to weblogs that reference Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval:

Reacties

2dec08 Restafval.
Wat Het Nieuwsblad hier brengt is weer een bevestiging van wat ik al jaren aanklaag.
Het feit dat Begijnendijk hier goed scoort betekent, dat er veel restafval wordt opgestookt, dat doet men soms open en bloot in tuinen en op andere plaatsen -zie Het Nieuwsblad van 22 oktober 2008-, maar ook thuis in allesbranders, tegelkachels, etc.
Het gemeentebestuur van Begijnendijk kreeg van de Provinciegouverneur van Vlaams Brabant geen felicitaties, maar verzocht hen beter toe te zien op het Veldwetboek én de Vlarem wetgeving.
Op 17 april 2008 diende het College van Burgemeester en Schepenen maatregelen aan te kondigen, maar het blijkt allemaal boter aan de galg te zijn, er wordt niettegenstaande nog veel gestookt.
Het verbranden van plastic veroorzaakt Dioxines, het opstoken / afstoken van elektrische kabels produceert Chloorzuur wat dan weer Chloorgas maakt en dat is irriterend voor ogen en luchtwegen en kan brandwonden veroorzaken op de huid. Bij een concentratie van slechts 3,5 ppm is dichloor al te herkennen aan de geur; dichloor kan acuut dodelijk zijn bij 1000 ppm maar bij langdurige blootstelling (40 uur per week) mag het niet hoger zijn dan 0,5 ppm.
Dat blijkt allemaal te mogen en te kunnen, daarom is het meer dan noodzakelijk dat de MAR in Begijnendijk zich óók met die problematiek gaat bezighouden.

 verbeeck erik op 10 december 2008 om 23:46

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Begijnendijk blogt

  • Alain Trappeniers blogt over Begijnendijk

    Alain (°1972) is sinds april 2008 neergestreken in Begijnendijk. Hij is geboren en getogen Kempenaar. Hij studeerde rechten. Na een jarenlange carrière in de telecomsector wilde hij wat anders. Hij behaalde een diploma journalistiek en startte als zelfstandig journalist voor het Nieuwsblad in juni 2008. Hij apprecieert een goed boek, houdt van verre reizen en Johnny Cash.

Zoeken

Nieuws uit begijnendijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!