Home  Regio  begijnendijk  begijnendijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Begijnendijk?
Laat het weten aan: Alain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gemeente Begijnendijk pakt zwerfkattenplaag aan

ZwerfkattenDe gemeente Begijnendijk kampt al een tijdje met een zwerfkattenplaag. Vooral in de omgeving van de nieuwe begraafplaats worden de wilde dieren regelmatig opgemerkt. Schepen van milieu Stef Boogaerts wil de dieren vangen en steriliseren.


Voor het vangen en steriliseren van de katten werkt de gemeente samen met vzw Poezennetwerk en de plaatselijke dierenartsen. De gemeente roept haar inwoners op om ook hun huiskatten onvruchtbaar te laten maken.

Extra plaatsen en centen voor opvangcentrum Rizsas uit Betekom

Rizsas

Omdat het aanbod voor bepaalde vormen van crisisopvang in Vlaams-Brabant krap is,heeft de provinciale deputatie beslist om een bedrag van 100.000 euro toe te kennen aan vijf projecten die aan de grote vraag naar opvangplaatsen proberen tegemoet te komen.

Opvangcentrum Rizsas(foto)uit Betekom is een van de centra die door de provincie werd uitgekozen. Naast Riszas krijgen de vluchthuizen CAW Leuven en Hageland, Huize Levensruimte in Averbode en Oikoten uit Tildonk de nodige logistieke en financiële middelen toegezegd.


Rizsas probeert Jongeren te stimuleren om vanuit hun eigen interesses en capaciteiten deel te nemen aan allerlei activiteiten zonder dat er al te veel druk op hun schouders gelegd wordt. Jongeren die moeilijk gedrag vertonen of opvoedingsproblemen kennen, hebben soms nood aan een aangepaste omgeving en begeleiding.


Monique Swinnen, provinciaal gedeputeerde voor welzijn, zal vandaag in het CAW Hageland in de Michel Theysstraat 7 in Diest symbolisch de cheques voor deze voorzieningen overhandigen aan de betrokken organisaties.

Word fan van Het Nieuwsblad op Facebook

Het Nieuwsblad heeft op de sociale netwerksite Facebook een fanpagina geopend waarop alle lezers van Het Nieuwsblad zich kunnen registreren. Wie de grote schare fans vervoegt,komt meer te weten en deelt alles met vrienden en geestesverwanten.

Wie Facebook niet kent,kan via http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=GK721UMEB met het medium kennis maken.

Alle anderen die fan willen worden van Het Nieuwsblad surfen naar http://www.facebook.com/pages/Nieuwsbladbe/37823307325?ref=ts.

Inwoners van Begijnendijk en Betekom,er zit leven in jullie GSM

De redactie van Het Nieuwsblad roept de inwoners van Begijnendijk en Betekom op om hun oude mobiele telefoons in te leveren bij een krantenwinkel in de buurt. Per ingeleverd toestel gaat er minimaal 4 euro naar projecten in het kader van de strijd tegen kinderkanker.

Het Nieuwsblad is een van de partners die dit project actief ondersteunen.

F8307451984f463cb38885cf7e9e7cc4_2Vorig jaar werden er in totaal 70.000 GSM's ingezameld. Met het geld werden er onder andere zomerkampen voor kankerpatiëntjes financieel en logistiek ondersteund. De interactieve website Simon en Odil, die via allerlei spelletjes en chatsessies zieke kindjes met elkaar in contact brengt, kreeg ook een steuntje in de rug. 

In 2009 zullen de ingezamelde centen gebruikt worden voor de volgende projecten:

1.muziektherapie voor patiëntjes in het universitair ziekenhuis in Leuven.

2.bouw van een snoezelruimte voor families van kankerpatiëntjes in universitair ziekenhuis in Jette.

3.project huis aan zee.

Voel je je aangesproken door deze actie en heb je thuis in je schuif nog een oude GSM liggen die je niet meer gebruikt? Breng hem naar een krantenwinkel bij jouw in de buurt. Scholen,gemeentebesturen,bedrijven en verenigingen die een collectieve inzameling willen organiseren kunnen contact opnemen met kinderkanker@nieuwsblad.be of 0479/763.600.

De actie loopt nog tot 15 februari 2009.

Daan(foto) en al zijn lotgenoten willen je alvast bedanken voor de steun.

Voor meer informatie over de actie surf je naar http://www.nieuwsblad.be/extra/gsmactie/index.html.

Aanstaande ouders uit Begijnendijk en Betekom bevallen goedkoopst in Bonheiden

ZiekenhuisbedHoogzwangere vrouwen uit Begijnendijk en Betekom die een financiële keuze moeten maken tussen de verschillende ziekenhuizen uit de streek kunnen nu terecht op de website van de Christelijke Mutualiteiten. De ziekenkas heeft een simulatie gemaakt van de kostprijs die Vlaamse ziekenhuizen aanrekenen aan patiënten die in het hospitaal moeten overnachten, bijvoorbeeld om te bevallen. De CM is aan deze cijfers geraakt nadat het de facturen van haar leden,die gehospitaliseerd waren in 2007,is gaan vergelijken.

Voor de toekomstige ouders uit Begijnendijk en Betekom heeft de redactie van Het Nieuwsblad een vergelijking gemaakt tussen een-,twee-of meerpersoonskamers in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden,het Algemeen ziekenhuis in Diest,het Heilig-Harthospitaal in Leuven en het Universitair ziekenhuis Pellenberg in Lubbeek.

Eenpersoonskamer

Uit de vergelijking is gebleken dat het Imeldaziekenhuis in Bonheiden het goedkoopst is voor de patiënt. Een overnachting kost de gehospitaliseerde 137 euro remgeld. Op de tweede plaats komt het Heilig-Hartziekenhuis in Leuven. Daar betaal je 140 euro per etmaal. Het Algemeen ziekenhuis in Diest en Universitair ziekenhuis Pellenberg zijn de duursten met respectievelijk 152 en 154 euro per nacht.

Tweepersoonskamers

De tarieven  zijn enkel goedkoper in Bonheiden(129 euro per nacht)en Leuven(134 euro per nacht). De andere hospitalen hanteren voor een tweepersoonskamer hetzelfde tarief als voor een eenpersoonskamer.

Meerpersoonskamers

Ook in de categorie meerpersoonskamers scoren het Imeldaziekenhuis(75 euro per nacht) en Heilig-Hartziekenhuis(96 euro per nacht) het beste. Ook hier sluiten Pellenberg(119 euro per nacht) in Lubbeek en het Algemeen ziekenhuis in Diest(123 euro per nacht)de rij.

Deze vergelijking houdt geen rekening met de verschillende hospitalisatie-verzekeringsformules die op de markt aangeboden worden.

Voor meer informatie surf je naar www.cm.be/hospitalisatie.

Tien procent minder werklozen in Begijnendijk en Betekom

StempelenDe VDAB maakte gisteren de werkloosheidscijfers van november bekend. Hieruit blijkt dat het aantal werkzoekende werklozen in Begijnendijk en Betekom gezakt is. Eind november hadden 181 inwoners van de gemeente geen baan. In november vorig jaar waren er dat nog 203.

De daling doet zich voor zowel bij mannen als bij vrouwen. Eind november hadden 90 mannen en 91 vrouwen geen job.

De cijfers zijn op zich merkwaardig omdat de VDAB gisteren voor het eerst in drie jaar een stijging van het aantal werklozen in Vlaanderen aankondigde mede door het moeilijk financieel -en economisch klimaat. Er zijn in vergelijking met november 2007 383 Vlaamse werklozen bijgekomen. In vergelijking met oktober 2008 is er een daling van 1,5 procent of 535 eenheden.

Na meer dan 80 jaar moet de Betekomse bib de deuren sluiten

Bib_2Literatuurvrienden uit Betekom zullen van de week wel geschrokken zijn toen ze hoorden dat hun geliefkoosde bib op 1 februari 2009 de deuren sluit. Het gemeentebestuur wil alle activiteiten onderbrengen in de gebouwen van de bibliotheek van Begijnendijk.

De afdeling in Betekom heeft meer dan 80 jaar dienst gedaan en veel leuke leesmomenten bezorgd aan een groot aantal inwoners. Door een te klein aantal bezoekers de laatste jaren is het volgens het gemeentebestuur niet meer verantwoord om de afdeling open te houden.

De schoolgaande jeugd zal er nog wel twee dagen per week terecht kunnen om schoolboeken te ontlenen en reservaties te plaatsen voor boeken uit de catalogus van de bib van Begijnendijk.

Gemeenteraadslid Remi Van Der Borght(Samen) vindt het jammer dat de bib verdwijnt.'83 jaar cultureel erfgoed uit Betekom gaat verloren. Er was een ongunstig advies van de meerderheid van het beheersorgaan om de bib te sluiten en toch neemt het bestuur de beslissing om de boeken dicht te doen',zegt de man.

De gemeente Begijnendijk werkt aan een masterplan om het centrum van de gemeente in een nieuw kleedje te steken. Een nieuwe hoofdbib maakt hiervan deel uit.

Reageer:wat vind je van de sluiting van de bib van Betekom?

Oudere berichten:
> Na meer dan 80 jaar moet de Betekomse bib de deuren sluiten
> Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval
> Belastingplichtige inwoners uit Begijnendijk en Betekom betalen gemiddeld bijna 7000 euro belastingen per jaar
> Geen stijging van het aantal faillissementen in Begijnendijk en Betekom
> Brouwersgilde 't Alternatief uit Begijnendijk brouwt met veel liefde pils en wijn
> Autocoureur Dirk Noynaert uit Begijnendijk staat voor week van de waarheid
> Morgen verdwijnt de analoge tv-antenne definitief van de Begijnendijkse en Betekomse daken
> Expobus 70 jaar Wit-Gele Kruis op 2 november te gast in Betekom
> Sociaal-culturele vereniging Pasar uit Betekom-Begijnendijk neemt je op 8 november mee,de nacht in
> Reageer:is er in jouw buurt al een collectieve aankoop van stookolie georganiseerd?
> 40 procent minder echtscheidingen,35 procent meer huwelijken in Begijnendijk/Betekom
> Gekke bekken trekken met clown Pleks en Timo in parochiezaal van Begijnendijk
> Inwoners Begijnendijk/Betekom rijden minder vaak dan gedacht met de fiets naar het werk
> Zwakke weggebruiker vaak betrokken bij verkeersongevallen in Begijnendijk
> Reageer!Kan Uw kind veilig naar school in Begijnendijk/Betekom?
> Zaalvoetbalclub Bad Boys uit Betekom heeft zijn start niet gemist
> Wout en Lien populairste voornamen pasgeborenen Begijnendijk
> Poll over M/V met macht in Begijnendijk loopt nu zondagavond af
> Quiztalenten gevraagd in Betekom
> Reuzenratten en klaprozen op Open Monument kasteel 'Ter Rivieren'

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Begijnendijk blogt

  • Alain Trappeniers blogt over Begijnendijk

    Alain (°1972) is sinds april 2008 neergestreken in Begijnendijk. Hij is geboren en getogen Kempenaar. Hij studeerde rechten. Na een jarenlange carrière in de telecomsector wilde hij wat anders. Hij behaalde een diploma journalistiek en startte als zelfstandig journalist voor het Nieuwsblad in juni 2008. Hij apprecieert een goed boek, houdt van verre reizen en Johnny Cash.

Zoeken

Nieuws uit begijnendijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!