Home  Regio  begijnendijk  begijnendijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Begijnendijk?
Laat het weten aan: Alain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Geen spectaculaire werkloosheidsstijging in Begijnendijk en Betekom

Werkloosheid

Ondanks de economische recessie en het stijgend aantal werklozen in Vlaanderen,is de werkloosheid in Begijnendijk en Betekom stabiel gebleven.

Eind januari 2009 hadden 205 inwoners geen job. In vergelijking met december 2008 is er één werkloze bijgekomen. In vergelijking met januari 2008 is er een status quo.

Begijnendijk en Betekom doen het beter dan buurgemeente Tremelo waar er sinds eind december 5 procent meer werklozen zijn geteld. In Aarschot ten slotte is het aantal werkzoekenden gestegen met 2 procent tot 713 niet-werkenden werkzoekenden.

Bron:VDAB.

11 procent meer werklozen in Begijnendijk en Betekom

Stempelen

Uit recente cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling blijkt dat er in december 2008 11 procent meer werklozen zijn in Begijnendijk en Betekom. 204 inwoners hadden in de laatste maand van 2008 geen job. Dit zijn er 23 meer dan in november 2008. Toen zaten 181 inwoners zonder werk.

In vergelijking met dezelfde periode in 2007 blijkt het aantal werklozen met 4 eenheden te zijn gedaald.

In vergelijking met de omliggende gemeenten Rotselaar en Tremelo doen Begijnendijk en Betekom het minder goed. In Rotselaar steeg de werkloosheid met 7 procent, in Tremelo met 4,5 procent.

Vooral de mannen,schoolverlaters en sociaal zwakkere groepen lijden onder de gevolgen van de economische crisis op de werkgelegenheid.

De redactie gaat U in de toekomst op maandelijkse basis informeren over de werkloosheidscijfers in Begijnendijk en Betekom. 

Tien procent minder werklozen in Begijnendijk en Betekom

StempelenDe VDAB maakte gisteren de werkloosheidscijfers van november bekend. Hieruit blijkt dat het aantal werkzoekende werklozen in Begijnendijk en Betekom gezakt is. Eind november hadden 181 inwoners van de gemeente geen baan. In november vorig jaar waren er dat nog 203.

De daling doet zich voor zowel bij mannen als bij vrouwen. Eind november hadden 90 mannen en 91 vrouwen geen job.

De cijfers zijn op zich merkwaardig omdat de VDAB gisteren voor het eerst in drie jaar een stijging van het aantal werklozen in Vlaanderen aankondigde mede door het moeilijk financieel -en economisch klimaat. Er zijn in vergelijking met november 2007 383 Vlaamse werklozen bijgekomen. In vergelijking met oktober 2008 is er een daling van 1,5 procent of 535 eenheden.

Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval

Vuilzak3De inwoners van Begijnendijk en Betekom maken een goede beurt op de barometer voor restafval. In 2007 produceerde iedere inwoner iets meer dan 89 kilogram restafval. Met dit cijfer behaalt de gemeente de elfde plaats in Vlaanderen. Dit maakte de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij,Ovam,gisteren bekend.

Begijnendijk en Betekom halen ruimschoots de Vlaamse norm van 150 kilogram restafval per inwoner per jaar.

In vergelijking met de naburige gemeenten doen Begijnendijk en Betekom het uitstekend. De inwoners van Herselt verzamelen jaarlijks 124 kilogram restafval,die van Tremelo 134. Enkel Aarschot doet het nog iets beter met 84 kilogram.

Ondanks de goede cijfers wat betreft restafval voor het overgrote deel van de Vlaamse gemeenten,stijgt het totale volume afval sinds 2006 in Vlaanderen opnieuw. In 2007 produceerde iedere Vlaming 555 kilogram restafval,grofvuil en gemeentevuil(zwerfvuil,openbare vuilbakken). Dit is een verhoging met bijna 2 kilogram in vergelijking met 2006. De stijging is te wijten aan de bevolkingsgroei en de toegenomen consumptie.

Ovam maakte ook bekend dat er jaarlijks 20 miljoen sigarettenpeuken,8,5 miljoen stuks kauwgom en 13,5 miljoen stuks zwerfvuil,worden ingezameld op het Vlaamse grondgebied.

Belastingplichtige inwoners uit Begijnendijk en Betekom betalen gemiddeld bijna 7000 euro belastingen per jaar

GeldElke belastingplichtige uit Begijnendijk en Betekom betaalt jaarlijks gemiddeld bijna 7000 euro aan gemeente,provinciale, gewest -en federale belastingen. Dit blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst economie. De gegevens slaan op het belastbaar jaar 2005, aanslagjaar 2006.

In 2006 hebben 5286 inwoners van Begijnendijk en Betekom een belastingaangifte ingediend. Het gemiddeld inkomen per aangifte bedroeg 27.025 euro. Het totaal netto belastbaar inkomen was voor de ganse gemeente 142.853.111 euro.

De gemeente Begijnendijk en de provincie Vlaams-Brabant inde voor 2.630.199 euro aan belastingen. De federale overheid en het Vlaamse Gewest voor 32.767.171 euro.

Er zijn in de gemeente 1055 bewoners die meer dan 40.000 euro op hun belastingbrief invulden.

In de cijfers zijn de BTW(voeding,..), de sociale zekerheidsbijdragen en retributies(containerpark,..) niet inbegrepen.

Geen stijging van het aantal faillissementen in Begijnendijk en Betekom

Failliet2_2In de eerste tien maanden van 2008 zijn er in Begijnendijk en Betekom 2 bedrijven op de fles gegaan. Dit is een status quo in vergelijking met de eerste tien maanden van 2007. Toen gingen er ook 2 bedrijven failliet.

De laatste zeven jaar bleef het aantal falingen min of meer stabiel. Gemiddeld gingen er jaarlijks 3 zaken over de kop. Uitzondering was het recordjaar 2005 toen 6 ondernemingen het voor bekeken hielden.

De cijfers werden van de week vrijgegeven door de federale overheid.

Reageer:is er in jouw buurt al een collectieve aankoop van stookolie georganiseerd?

StookolieOndanks de verzwakkende economie blijft de prijs van stookolie hoog. Voor een afname van 2000 liter en meer betaalt de consument nog steeds meer dan 65 eurocent per liter. Om de tanks voor de winter gevuld te krijgen zijn buurten en verenigingen zich gaan organiseren voor een collectieve en dus goedkopere aankoop van stookolie.

Recent hebben de OCMW's van enkele Vlaamse gemeenten het initiatief genomen om ook een dergelijke 'olieslag' te organiseren.

De brandstoffenleveranciers konden hiermee niet lachen en stapten naar de rechter. Die sprak een verbod uit omdat de collectieve aankoop niet binnen het takenpakket van de OCMW's valt. 'De OCMW's hebben niet de taak om als oliemakelaars op te treden',zei de rechter.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten(VVSG)vraagt de OCMW's om zich niet te laten afschrikken door de uitspraak van de rechter.'Het behoort wel tot de taken van het OCMW om mensen in moeilijkheden te helpen, zoals bij de aankoop van stookolie',luidt het daar.

De brandstoffenhandelaars zeggen dat de kleinschalige collectieve aankoop mogelijk moet zijn zolang de goedkopere voorwaarden niet voor de ganse bevolking gelden.

Reageer:is er in jouw buurt al een collectieve aankoop georganiseerd of vinden jullie dat de gemeente Begijnendijk het initiatief moet nemen en een aankoop moet organiseren? Moet die actie voor de ganse bevolking gelden of enkel voor de sociaal zwakkeren?

Oudere berichten:
> Na meer dan 80 jaar moet de Betekomse bib de deuren sluiten
> Inwoners Begijnendijk en Betekom scoren zeer goed op de Vlaamse barometer voor restafval
> Belastingplichtige inwoners uit Begijnendijk en Betekom betalen gemiddeld bijna 7000 euro belastingen per jaar
> Geen stijging van het aantal faillissementen in Begijnendijk en Betekom
> Brouwersgilde 't Alternatief uit Begijnendijk brouwt met veel liefde pils en wijn
> Autocoureur Dirk Noynaert uit Begijnendijk staat voor week van de waarheid
> Morgen verdwijnt de analoge tv-antenne definitief van de Begijnendijkse en Betekomse daken
> Expobus 70 jaar Wit-Gele Kruis op 2 november te gast in Betekom
> Sociaal-culturele vereniging Pasar uit Betekom-Begijnendijk neemt je op 8 november mee,de nacht in
> Reageer:is er in jouw buurt al een collectieve aankoop van stookolie georganiseerd?
> 40 procent minder echtscheidingen,35 procent meer huwelijken in Begijnendijk/Betekom
> Gekke bekken trekken met clown Pleks en Timo in parochiezaal van Begijnendijk
> Inwoners Begijnendijk/Betekom rijden minder vaak dan gedacht met de fiets naar het werk
> Zwakke weggebruiker vaak betrokken bij verkeersongevallen in Begijnendijk
> Reageer!Kan Uw kind veilig naar school in Begijnendijk/Betekom?
> Zaalvoetbalclub Bad Boys uit Betekom heeft zijn start niet gemist
> Wout en Lien populairste voornamen pasgeborenen Begijnendijk
> Poll over M/V met macht in Begijnendijk loopt nu zondagavond af
> Quiztalenten gevraagd in Betekom
> Reuzenratten en klaprozen op Open Monument kasteel 'Ter Rivieren'

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Begijnendijk blogt

  • Alain Trappeniers blogt over Begijnendijk

    Alain (°1972) is sinds april 2008 neergestreken in Begijnendijk. Hij is geboren en getogen Kempenaar. Hij studeerde rechten. Na een jarenlange carrière in de telecomsector wilde hij wat anders. Hij behaalde een diploma journalistiek en startte als zelfstandig journalist voor het Nieuwsblad in juni 2008. Hij apprecieert een goed boek, houdt van verre reizen en Johnny Cash.

Zoeken

Nieuws uit begijnendijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!