Home  Regio  bertem  bertem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Bertem?
Laat het weten aan: Gijs
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

'Breedsmoel zoekt poel' in Bertem

Frog_gs Met de actie 'Breedsmoel zoekt poel' wil het Regionaal Landschap Dijleland (RLD) er voor zorgen dat de amfibieën weer over genoeg voortplantingsplaatsen beschikken. Daarom zoeken ze mensen waar ze poelen kunnen aanleggen of herstellen. Ook in Bertem hoopt het
RLD enkele g
eschikte plaatsen te vinden.

 voorwaarden

Joeri Steeno is projectmedewerker van het RLD en heeft zijn schouders onder het project gezet. Deze  actie wordt voor de derde keer op poten gezet, en je merkt dat de mensen nu echt wel vertrouwd raken met ons concept ', vertelt Steeno. De bedoeling is dat mensen die over een geschikte locatie beschikken om een poel aan te leggen, bij ons komen aankloppen.' Ik bekijk dan of de locatie geschikt is en of aan onze voorwaarden wordt voldaan. Niet alleen moet het grondwater voldoende hoog staan, het moet landschappelijk ook goed gelegen zijn. Een poel aanleggen in een binnentuintje van een woonwijk is niet onze bedoeling. Het is ook niet zo dat we er zelf dieren gaan inzetten. Het leven moet zich spontaan ontwikkelen. Het is altijd een beetje wonder als je dat leven ineens tot ontwikkeling ziet komen.

 

bijdrage in de kosten

 In de tien gemeentes die onder het RLD vallen zijn er toch al zo'n 35 mensen die zich hebben aangemeld. Soms gaan we zelf ook mensen opzoeken. Jammer genoeg zijn er sommigen die geen enkele interesse hebben om mee te doen aan zo'n project. Wij kunnen niet de volledige aanlegkosten voor onze rekening nemen.

nood aan poelen

Gelukkig zijn er in het Dijleland veel plaatsen met potentieel. Inmiddels hebben we al 47 poelen kunnen aanleggen of in ere kunnen herstellen. Het probleem is dat veel boeren over een een poel beschikten om hun dieren uit te laten drinken, maar meer en meer boeren zijn overgestapt op drinkbakken. Daarom zijn er veel poelen dichtgegroeid. Het is mooi dat kikkers worden overgezet, maar als ze geen poelen meer hebben om in te leven, levert dat niet veel op natuurlijk.

 

het RLD?

 Steeno wil wel benadrukken dat ze geen natuurvereniging zijn. 'Sommige mensen weten niet zo goed waar we voor staan. Het RLD is eigenlijk een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties en verenigingen. De natuurverenigingen maken daar wel onderdeel van uit. Onze bedoeling is vooral om het streekeigen karakter van het Dijleland te behouden en te bevorderen.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01116853092e970c Listed below are links to weblogs that reference 'Breedsmoel zoekt poel' in Bertem:

Reacties

Laat een reactie achter


Bertem blogt  • Gijs (°1980) woont in buurgemeente Huldenberg maar kijkt graag over de grens om verslag uit te brengen over Bertem. Hij is pas afgestudeerd als journalist aan de HAM, maar hij kreeg de liefde voor taal met de paplepel in. Als kind speelde hij niet alleen met Lego maar hij knutselde ook zijn eigen krantjes in elkaar. Jong geleerd, oud gedaan: met nieuws over Bertem kan je terecht bij Gijs op bertem@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit bertem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!