Home  Regio  bertem  bertem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Bertem?
Laat het weten aan: Gijs
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Koffie voor het goede doel

Koffiestop
Als je van koffie houdt en bovendien het goede doel genegen bent, moet je in de week van 2 tot 6 maart maart zeker eens een bezoekje brengen aan het gemeentehuis en/of de bibliotheek van Bertem. Met de koffiestop ten voordele van Broederlijk Delen willen vrijwilligers in heel Vlaanderen zoveel mogelijk geld inzamelen. Voor de koffie betaal je een vrije bijdrage. Als je meer informatie wilt over de koffiestop, moet je zeker eens gaan kijken op www.koffiestop.be.

Erfgoedkamer Bertem op zoek naar oorlogsherinneringen

Leefdaal werd op 26 november 1944 opgeschrikt door een Amerikaanse bommenwerper die neerstortte op een huis bij het kasteel. De brand die daarop volgde heeft op vele mensen een diepe indruk nagelaten.

 De erfggoedkamer van Bertem wil deze gebeurtenis terug in de herinnering brengen met de tentoonstelling 'Uit de lucht gevallen' in het Heilig-Hartinstituut van Heverlee.

Om een zo compleet mogelijk overzicht te geven willen zij daarbij ook beroep op de mensen die het nog hebben meegemaakt en dus eventueel over belangrijke foto's, documenten of zelfs delen van het vliegtuig beschikken. Ook aanvullende inlichtingen zijn erg welkom.

Bunker Ook voor de tentoonstelling 'Mei 1940, onheilspellend begin' die de Erfgoedkamer tijdens de Pinksterfeesten (van 30 mei tot en met 1 juli) organiseert, vragen de organisators  om zoveel mogelijk doodsbrieven, bidprentjes, documenten, boeken, decoraties of andere voorwerpen die te maken hebben met mei 1940, in bruikleen te geven voor de tentoonstelling.


Contact:

Rob Parisis
Oude Tervuursebaan 32
3060 Bertem
016-48.92.08.
rob.parisis@gmail.com

Kattestroof van maandag 6 tot donderdag 16 april

Kattestroof  Tijdens de paasvakantie is het weer tijd voor 'Kattestroof' in de Girl_with_paint_image gemeentelijke basisschool van Leefdaal. Een week lang starten deze speelpleinactiviteiten om 9 uur, waarna de kinderen om 16 uur moe maar voldaan weer naar huis kunnen keren. Door de opdeling in groepen komen de kinderen ook steeds bij leeftijdsgenoten te zitten. Elke halve dag kunnen ze dan kiezen uit twee activiteiten. Je moet er wel rekening  mee houden dat bepaalde activiteiten en uitstappen vooraf betaald dienen te worden. Nieuw dit jaar is dat ook de kleinsten van 2,5 jaar welkom zijn op de speelpleinwerking. Het is wel belangrijk om zich vooraf in te schrijven. Het inschrijvingsformuier kan je vinden in de kattestroofkrant die in de Bertemse scholen wordt uitgedeeld. Inschrijven kan ook hier. Het inschrijvingsformulier en het geld voor de uitstappen geef je voor 18 maart af op de dienst Jitsoc.

 
 

De bibliotheek viert feest

Boek Binnenkort is het weer Jeugdboekenweek. Als thema heeft men dit jaar gekozen voor de fantasie. Van 2 tot 29 maart zullen er in de bibliotheek van Bertem verschillende activiteiten worden georganiseerd die de fantasie moeten prikkelen.Op de slotdag komen de festiviteiten tot een hoogtepunt met de Bibfandag. Die dag worden alle kinderen uitgenodigd om hun fantasie de vrije loop te laten gaan op de catwalk...
Voor meer info over de geplande activiteiten kan je gaan kijken op: feest in de bib

Eerste werken voor 't Vossenhol in Bertembos gestart

Recent werd de eerste stap gezet in de ontwikkeling van het speelbos 't Vossenhol. Gemeentearbeiders zijn namelijk van start gegaan met niet vergunningsplichtige werken. Concreet betekent dit de verwerking van alle houtaval. Zoals je op de foto's hieronder kan zien, worden er nu kastanje palen neergezet waartussen takhout van de gevelde bomen zal worden gestapeld. Door het vellen van deze bomen ontstaan er openingen in het bos waardoor zich een bosrand kan ontwikkelen, en dat is gunstig voor de fauna en flora.  Voor het plaatsen van de verschillende spelelementen zal er wel nog even geduld moeten worden uitgeoefend. Omdat de vergunningen die daarvoor nodig zijn niet zo gemakkelijk te verkrijgen zijn, wordt nu verwacht dat de werken in het speelbos tegen het voorjaar van 2010 voltooid worden.

Violet0001 

Violet0004

Violet0005

blog 't Vossenhol

Alcoholcontrole

Kaartje_home  De politiezone Dijleland kondigt aan dat zij in het weekend van 20 tot en met 22 februari 2009 een alcoholcontrole zal houden op haar grondgebied. Een keer per maand zal de politiezone Dijleland ook minstens één snelheidscontrole houden in elke gemeente van de politiezone.

'Breedsmoel zoekt poel' in Bertem

Frog_gs Met de actie 'Breedsmoel zoekt poel' wil het Regionaal Landschap Dijleland (RLD) er voor zorgen dat de amfibieën weer over genoeg voortplantingsplaatsen beschikken. Daarom zoeken ze mensen waar ze poelen kunnen aanleggen of herstellen. Ook in Bertem hoopt het
RLD enkele g
eschikte plaatsen te vinden.

 voorwaarden

Joeri Steeno is projectmedewerker van het RLD en heeft zijn schouders onder het project gezet. Deze  actie wordt voor de derde keer op poten gezet, en je merkt dat de mensen nu echt wel vertrouwd raken met ons concept ', vertelt Steeno. De bedoeling is dat mensen die over een geschikte locatie beschikken om een poel aan te leggen, bij ons komen aankloppen.' Ik bekijk dan of de locatie geschikt is en of aan onze voorwaarden wordt voldaan. Niet alleen moet het grondwater voldoende hoog staan, het moet landschappelijk ook goed gelegen zijn. Een poel aanleggen in een binnentuintje van een woonwijk is niet onze bedoeling. Het is ook niet zo dat we er zelf dieren gaan inzetten. Het leven moet zich spontaan ontwikkelen. Het is altijd een beetje wonder als je dat leven ineens tot ontwikkeling ziet komen.

 

bijdrage in de kosten

 In de tien gemeentes die onder het RLD vallen zijn er toch al zo'n 35 mensen die zich hebben aangemeld. Soms gaan we zelf ook mensen opzoeken. Jammer genoeg zijn er sommigen die geen enkele interesse hebben om mee te doen aan zo'n project. Wij kunnen niet de volledige aanlegkosten voor onze rekening nemen.

nood aan poelen

Gelukkig zijn er in het Dijleland veel plaatsen met potentieel. Inmiddels hebben we al 47 poelen kunnen aanleggen of in ere kunnen herstellen. Het probleem is dat veel boeren over een een poel beschikten om hun dieren uit te laten drinken, maar meer en meer boeren zijn overgestapt op drinkbakken. Daarom zijn er veel poelen dichtgegroeid. Het is mooi dat kikkers worden overgezet, maar als ze geen poelen meer hebben om in te leven, levert dat niet veel op natuurlijk.

 

het RLD?

 Steeno wil wel benadrukken dat ze geen natuurvereniging zijn. 'Sommige mensen weten niet zo goed waar we voor staan. Het RLD is eigenlijk een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties en verenigingen. De natuurverenigingen maken daar wel onderdeel van uit. Onze bedoeling is vooral om het streekeigen karakter van het Dijleland te behouden en te bevorderen.

Inwoners Bertem vinden veiligheid het belangrijkst

In het kader van het zonaal veiligheidsplan 2009-2012 hield de politiezone dijleland begin 2008 een bevolkingsbevraging. Daarin werd naast de belangrijkste veiligheidsproblemen ook gepeild naar de tevredenheid over de politie.

Opvallend is het grote belang dat de inwoners van Bertem schenken aan eigendomsdelicten. Met name de woninginbraken zijn voor 29,1% een absolute prioriteit. Ook de controle op snelheidsovertredingen is voor velen erg belangrijk. 17,8% van de mensen gaf aan dat dit voor hen de eerste prioriteit moet zijn. Alcoholcontroles staan op de derde plaats met 10,2 % en de top vijf wordt verder vervolledigd door 'diefstal met bedreiging en/ of geweld' en 'druggebruik of-handel in het openbaar'.

Voorts blijkt dat het merendeel van de bevolking niets heeft aan te merken op de politie in de eigen politiezone. 64,9% geeft aan dat ze (heel) tevreden zijn over hen. Wel zegt de meerderheid hun wijkagent niet te kennen. 44.3% kent de wijkagent wel, maar meestal alleen van naam of gezicht. De politiezonde dijleland heeft zich samen met de zonale veiligheidsraad over deze resultaten gebogen.

 Voor 2009-2012 heeft men besloten om eigendomsdelicten eerste prioriteit te geven. Tweede prioriteit wordt het verkeer en op de derde plaats staat de interne-en externe communicatie. Concreet betekent dit dat de politie het aantal inbraken en aantal verkeersongelukken met lichamelijk letsel niet wil doen stijgen (gemiddelde moet onder dat van 2005, 2006, 2007en 2008 blijven), en dat ze de interne-en externe communicatie wil verbeteren.

Oudere berichten:
> Diamanten bruiloft voor arthur en Irma
> oppositie onthoudt zich bij stemming gemeentebegroting 2009
> Het Nieuwsblad op Facebook
> 'Af en niet af' bijna afgelopen
> Ook uw bijdrage is welkom
> zangers gezocht!
> Bertem opengebroken
> GEVONDEN: webcorrespondent voor Bertem!
> Dertigers aan het feest!
> Beelden van de jaarmarkt
> Vic Putseys: laatste teusser op jaarmarkt
> Poll: Burgemeester Mees grijpt koppositie
> Groeten van de Erfgoedkamer
> Reageer: Wie heeft volgens u de macht?
> GR Dijleland voorgesteld in Bertembos
> Wandeling langs kerk en kapel
> De klok rond fruit te koop
> Luchtvaarttheorie
> Twee nieuwe leden voor Get Ready!
> Reageer: wat vindt u van de werken in de Dorpstraat?

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | oktober 2008 | september 2008

Bertem blogt  • Gijs (°1980) woont in buurgemeente Huldenberg maar kijkt graag over de grens om verslag uit te brengen over Bertem. Hij is pas afgestudeerd als journalist aan de HAM, maar hij kreeg de liefde voor taal met de paplepel in. Als kind speelde hij niet alleen met Lego maar hij knutselde ook zijn eigen krantjes in elkaar. Jong geleerd, oud gedaan: met nieuws over Bertem kan je terecht bij Gijs op bertem@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit bertem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!