Bieke Vandenabeele

Tenerife

Bieke Vandenabeele | 16 maart 2010 om 17:52

De voorbije week heb ik samen met mijn vriend Tom een stageweek ingelast op het Canarische eiland “Tenerife”. Voor mij was dit ideaal om wat zonne-energie op te doen na de lange, koude bobslee maanden. En verder was dit ook een goede gelegenheid om mij verder te verdiepen in het gewichtheffen en mijn vriend te coachen richting het Europees kampioenschap gewichtheffen in Minsk (Wit-Rusland) dat over 3 weken zal plaats vinden.

Mijn steun kan hij in elk geval goed gebruiken want hij heeft het echt wel lastig. Dan heb ik het eigenlijk niet over de trainingen (die vanzelfsprekend ook zwaar zijn), maar over het strenge dieet dat hij moet volgen om in de gewichtsklasse tot 56kg te kunnen deelnemen.
Hiervoor moet hij 8 weken lang een strikt voedingschema volgen en worden alle calorieën uitgebalanceerd. Vandaag bestond zijn dagmenu uit: 50g havermout als ontbijt, 80g kippenfilet en wat sla op 5 volkoren crackers als middagmaal. Eén yoghurtje  tussendoor en als avondmaal 100g tonijn met 75g rijst.
Natuurlijk is dit (1500kcal, de helft van zijn normaal rantsoen) veel te weinig om goed te functioneren, zeker als je daarbij ook nog eens moet trainen. Ik hou mijn hart vast als ik hem op training zie wegduizelen met 140kg boven zijn hoofd.
Maar goed, voor een topprestatie moet je veel over hebben…

We trainen hier samen in het nationale trainingscentrum. Het is boeiend om te zien hoe het gewichtheffen in Spanje leeft. Ik vind het vreemd dat we er in België niet in slagen om meer mensen te motiveren om met deze sport te starten.
Misschien komt dit door de dopingschaduw die over de sport hangt. De laatste jaren zijn heel wat atleten betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dit komt door de verstrengde dopingcontroles. Gelukkig voor Tom, want door deze extra controles kon hij deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking.
Gewichtheffen is trouwens één van de weinige sporten waar de prestaties op grote tornooien enkel maar dalen. Dit zegt genoeg…
Toch zijn volgens mij nog niet alle rotte appels uit de mand. Ik vind het bijvoorbeeld opmerkelijk dat er enkele topatleten zijn ingeschreven voor het komende EK die de voorbije 4 jaar geen enkel wedstrijdresultaat hebben neergezet op een internationaal tornooi.
Maar het gewichtheffen komt van ver, en de internationale federatie heeft de laatste jaren al veel stappen in de goede richting gezet. Hopelijk blijven ze deze weg volgen zodat deze mooie sport kan uitgroeien tot een fantastische sport.

Ondertussen probeer ik de komende  drie weken goed door te komen met een vriendje die veel te weinig eet. Niet eenvoudig, ook voor mij :-)

CRH Tenerife TG-1

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01310fa9bbd3970c Listed below are links to weblogs that reference Tenerife:

Reacties

Ik vind het fiin om te zien hoe gedreven je over deze nieuwe sport schrijft. Jij bent een doorzetter en zoals je Tom steunt is geweldig. Veel succes in al wat je nog doet.

lydie op 17 maart 2010 om 22:30De reacties op dit bericht zijn afgesloten.