Bieke Vandenabeele

EK gewichtheffen Minsk

Bieke Vandenabeele | 06 april 2010 om 11:16

Nog nooit heb ik iemand zichzelf zo zien uitmergelen om te mogen deelnemen aan een wedstrijd. 12 weken lang heeft Tom moeten diëten om te kunnen heffen in de klasse tot 56kg. De laatste dagen mocht hij zo goed als niks meer eten en drinken. Daarnaast kwamen nog verschillende sauna-sessies om al het vocht uit zijn lichaam te persen zodat hij zijn startgewicht kon halen. Het was vreemd om te begrijpen dat iemand die zich van zijn bed naar de trainingszaal moest slepen enkele uren later zoveel kilo’s boven zijn hoofd kon steken!

Het was toch een beetje grappig op te zien hoe blij iedereen was dat Tom de dag voor de wedstrijd nog een “kakske” kon doen. Dit stond namelijk gelijk met een onvoorziene 100gram verlies in gewicht.

Voor de wedstrijd hebben we besloten om een extra sauna-beurt in te lassen zodat hij 400gram minder woog dan hij eigenlijk moest en zo iets lichter was dan de concurentie. Door deze tactische zet was hij zeker dat hij bij een “ex aequo” resulataat toch als de beter beschouwd zo worden en dus meer kans had op een medaille.

Na de wegen kreeg iedereen 30min de tijd om te eten en te drinken. Het was een raar zicht om al die uitgehongerde mannen opeens te zien “vreten”. Ook Tom was zo uitgehongerd dat ik hem moest tegenhouden om zijn rijstpap niet in één keer binnen te schrokken.

De wedstrijd begon goed met drie geslaagde beurten in het trekken, met een Belgisch record tot gevolg (116kg). Zijn laatste beurt was nog heel vlot, dus er zat nog meer in. Maar wij hebben besloten op safe te spelen en dus geen risico’s te nemen.

Ook het stoten verliep goed tot Tom in de 2 de (en voorlaatste) beurt een kleine technische fout maakte waardoor hij iets teveel energie verspild had en een soort “kortsluiting” had tijdens het tweede deel van de beweging, waardoor dit dus afgekeurd werd.
Gelukkig heeft hij dit kunnen rechtzetten in de derde en laatste beurt en stootte hij vlot 138kg wat eveneens een Belgisch record was.
Wel een beetje jammer dat hij geen beurten over had, want ook hier zat er duidelijk meer in.

Uiteindelijk is hij derde geworden met maar 2kg verschil van de Wit-Rus die in eigen land Europees kampioen geworden is. Hierover wordt er veel nagepraat aangezien zijn winnende beurt eigenlijk moest afgekeurd zijn omdat hij nooit met het gewicht boven zijn hoofd kon stilstaan….
De tweede plaats is voor een 17jarige uit Armenië die plots uit het niks kwam opduiken en die zichzelf bovendien voor de B-groep opgegeven zodat hij ‘s ochtends zijn wedstrijd had. Begrijpen wie begrijpen kan….

Maar goed, ik ben trots op mijn vriendje. En ik ben vooral heel blij dat hij weer kan eten!!


Minsk56_podium 

Ik die dacht dat ik een klein vriendje had, maar als ik kijk naar de concurrentie in zijn reeks is hij toch niet zo klein!

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01347fae0f37970c Listed below are links to weblogs that reference EK gewichtheffen Minsk:

Reacties

klein maar fijn, meer moet dat niet zijn;)Proficiat aan Tom.Aangeizen het parcour niet helemaal verlopen is zoals jullie wilden, beloofd dit alleen maar voor de toekomst. Geniet nu maar samen van de heerlijke maaltijden die erug op de menu staan. Liefs vanuit Geel, Tine en co

Tine op 6 april 2010 om 12:31De reacties op dit bericht zijn afgesloten.