Bieke Vandenabeele

Wie sterk is moet slim zijn...

Bieke Vandenabeele | 19 februari 2012 om 21:04

Ondertussen zijn we al twee jaar verder, en sta ik opnieuw met mijn neus voor de Olympische Spelen. Deze keer niet de Winterspelen, maar de Zomerspelen in Londen. Deze keer niet in de bobsleesport, maar in het gewichtheffen. Deze keer niet als atleet, maar als één van de coaches van mijn vriend Tom Goegebuer.

Dit lijkt een hele ommekeer, maar dat valt eigenlijk best nog mee. Vijf jaar geleden wou men bewijzen met het bobsleeproject dat talenten, vaardigheden en kennis uit de ene sport (gedeeltelijk) kunnen overgedragen worden naar een andere sport. Zo heeft toptrainer Rudi Diels met al zijn kennis uit de atletiek, zes atleten uit verschillen sporten omgevormd tot “sprintkanonnen” en volwaardige bobslee-atleten.

Zo heeft mijn vriend Tom met zijn kennis van het gewichtheffen tijdens mijn bobslee-periode veel bijgedragen tot het verbeteren van mijn explosiviteit en kracht, wat een uiterst belangrijk onderdeel is van de bobsleetraining.

Toen ik een punt zette achter mijn bobslee carrière heb ik me “gestort” op het gewichtheffen. Al vlug had ik door dat gewichtheffen veel te technisch is om op latere leeftijd nog op topniveau te beoefenen, dus dat kon ik vergeten. Maar ik bleek wel een “goed oog” te hebben om fouten te detecteren, en als sportleraar en zwemcoach kon ik met mijn reeds opgedane kennis uit de trainingsleer uit andere sporten al snel van dienst zijn op trainingen en wedstrijden van de atleten op de gewichthefclub. Ondertussen heb ik de laatste twee jaar met Tom en zijn papa (die al jaren zijn coach is) heel wat internationale topwedstrijden afgeschuimd. Een betere leerschool is er natuurlijk niet te vinden, en na het zien, bespreken en analyseren van duizenden “lifts”, heb ik extreem veel bijgeleerd. Als officieel coach op Europese en Wereldkampioenschappen heb ik aan de zijde van Tom’s papa ondertussen ook de wedstrijdcoaching in het gewichtheffen - een aparte stiel op zichzelf- leren kennen.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat gewichtheffen een belangrijk onderdeel is van de krachttraining bij tal van sporten, help ik ondertussen ook trainers en topsporters uit andere sporten om de kracht en explosiviteit te verbeteren. Want dit zijn twee heel belangrijke componenten in veel sporten, maar jammer genoeg hinken we in België (in de meeste sporten) achterop als het over krachttraining gaat. Nog te veel denkt men dat training met zware gewichten nutteloos of zelfs gevaarlijk is, terwijl een goed getraind en sterk lichaam net beter bestand zal zijn tegen de extreme bewegingen die de meeste topsporters eindeloos moeten herhalen.

Wie niet sterk is, moet slim zijn zeggen ze, maar nog beter is om zowel sterk als slim te zijn… ☺

75660_1623768506729_1011982104_31727195_982032_n


TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0168e7a24f57970c Listed below are links to weblogs that reference Wie sterk is moet slim zijn...:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.