Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Bunkerdorp Astene

In 1934 heeft het Belgisch leger in Oost-Vlaanderen een bunkerlinie gebouwd tussen Astene (Leie) en Kwatrecht (Schelde). Dit zgn. bruggenhoofd Gent of "Tête de Pont de Gand" bestond uit maar liefst 228 gebetoneerde bunkers, die zorgvuldig werden gecamoufleerd. Sommige zagen eruit als een stal of een kleine woning. Het kostte de Duitsers in 1940 drie dagen om de verdedigingslinie uit te schakelen.

Luc Van De Sijpe raakte gefascineerd door dit stukje geschiedenis. Hij trok er met een digitaal fototoestel en eerst nog primitieve kaart op uit, fotografeerde alle nog bestaande bunkers en stelde er een fiche over samen. Tot zijn verbazing bleken er nog 186 van de 228 te bestaan. Hij creëerde met zijn materiaal een interessante website, wil zijn zoektocht vervolledigen en speurt nog altijd naar bijkomende informatie. Op die manier wordt een brokje vaderlandse geschiedenis in kaart gebracht. Contact met hem is mogelijk via info@bunkergordel.be.

Astene was als startpunt van de bunkerlinie een echt bunkerdorp. Er waren maar liefst 23 bunkers, waarvan er nog 15 min of meer bestaan. Meer info vindt u op deze webpagina's. http://www.bunkergordel.be/6-1-Bunkers%20op%20Astene.htm

as8
Bunker in Astene die werd verwerkt in een privéwoning. 

Luc is zowel geïnteresseerd in de bestaande als in de verdwenen bunkers. Alle materiaal -  bv. familiefoto's - is welkom, al is het maar om de juiste locatie te bepalen. Zo bevond zich een zware bunker op de steenweg in Astene, waar nu een groot reclamebord staat op de hoek van de schoenwinkel Torfs. Andere verdwenen bunkers bevonden zich vlakbij de Leie of in de nieuwe wijken.

As519_vooraanzicht_zoals_heden

Deze bunker staat op de linkerkant van de Achterstraat als men uit de richting van de Pontstraat komt. Hij staat op een kleine paardenweide. Er is aan de achterkant een klein stukje stal voor het paard dat er meestal bijloopt. Onderaan ziet u dezelfde bunker zoals die op het einde van de jaren dertig was gecamoufleerd.

As520_externe_foto_van_bunker_zoals


Website: www.bunkergordel.be

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!