Home  Regio  destelbergen  destelbergen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Destelbergen?
Laat het weten aan: Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Wat met het geld van de parkeerboetes?

Waar wordt het geld van de parkeerboetes in Destelbergen voor gebruikt? Leest u gerust verder, dan komt u het (een beetje) te weten.

Vorig jaar werden op vraag van N-VA de inkomsten van de verkeersboetes in Destelbergen uit de begroting gehaald en in een verkeersfonds gestoken. Het doel hiervan was deze fondsen te gebruiken voor preventieve initiatieven met betrekking tot verkeersveiligheid en voor de aanleg en het onderhoud van fietspaden. N-VA fractieleider Wim Raman vroeg in de laatste gemeenteraad een overzicht van de intussen genomen acties rond verkeersveiligheid en de kostprijs ervan.

In de praktijk is er het voorbije jaar enkel nog maar een beperkte aanzet gerealiseerd tot het initiatief rond verkeersveilige toegangswegen naar de scholen. ‘De kas met verkeersboetes dikt intussen rustig verder aan. Merkwaardig, als blijkt dat het schepencollege het overbodig vindt of geen geld heeft om verkeerskussens aan te leggen ter hoogte van de Chiro-terreinen in de Percuterende, waar de gemiddelde snelheid naar 50 km/u wordt opgetrokken. Dit kussens waren zelfs nota bene een idee van de politie, gesteund door de verkeerscommissie. We zullen het dus niet nalaten verdere initiatieven voor een verkeersveiliger omgeving voor te stellen en te blijven herhalen via de verkeerscommissie. Concreet denken we ondermeer aan nieuwe fietsenpaden en een beter onderhoud ervan.’, aldus de N-VA.

Werken in Heusden

WerkenheusdenOp 1 en 3 juli herstelt de Vlaamse overheid de rotonde Meersstraat-Tramstraat-Laarnebaan in Heusden. Het wegdek wordt er opnieuw geasfalteerd. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden de werken zoveel mogelijk ‘s nachts uitgevoerd: tijdens de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 juli en tijdens de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 juli, telkens van 19u tot 6u. De signalisatie wordt aangebracht vanaf 18u.

Er wordt een plaatselijke omleiding voorzien, begeleid door aanwijzingsborden aan de rotonde, aan het kruispunt van de Heusdenbaan met de N9 en aan de Laarnebaan bij de oprit van de R4.

Voorafgaand wordt het fietspad van de rotonde hersteld. Van maandag 30 juni tot maandag 7 juli is hierdoor aan de rotonde de Meersstraat richting Destelbergen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de bypass aan de frituur en zal hiervan weinig hinder ondervinden.

Rudy Raes Bloemzaden laureaat Innovatiecampagne

LogohomeRudy Raes Bloemzaden kwam als laureaat uit de bus tijdens de Innovatiecampagne. Het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw organiseert elke twee jaar een Innovatiecampagne. De Vlaamse land- en tuinbouwondernemer wordt geconfronteerd met heel wat beperkingen en uitdagingen. Willen boeren en tuinders een toekomstgericht bedrijf uitbouwen, dan moeten ze met heel wat innovatievermogen en creativiteit naar de nodige oplossingen zoeken. De Innovatiecampagne wil deze aanpak stimuleren.

Onlangs werden tien laureaten genomineerd, uit een selectie van 101 deelnemers. Onder hen ook Rudy Raes Bloemzaden, uit de Haenhoutstraat. Dat bedrijf houdt zich bezig met een selectie van bloemzaden, stekgoed en vermeerderen en telen van jong sierteelt plantgoed. Het bedrijf startte in 1927 en is nu reeds overgelaten aan de derde generatie. Rudy is bedrijfsleider sinds 1983. Toen was de zaak nog 2700 m² groot. Ondertussen is dat al 24000 m².

‘Het bedrijf teelt een groot gamma aan variëteiten en soorten. In het doorlopen van verschillende klimaatzones worden trays en tafels vaak van plaats gewijzigd. Bij het klaarmaken van bestellingen is het dan ook vaak een zoektocht naar de correcte trays met planten.’

Daar wil men nu verandering in brengen. ’De bedoeling is om alle tafels te voorzien van RFID-chips, een radiogestuurde codering, zoals de labeltjes op kleding en verpakkingsmateriaal. Deze hebben een beperkt radiosignaal. Het volstaat dus om in de buurt van een chip met een chiplezer te passeren om de code doorgestuurd te krijgen. Op deze manier wordt er dagelijks of meer indien nodig geregistreerd waar welke plantentray zich bevindt. Zo kan het personeel snel de gewenste planten vinden zonder een lange zoektocht te moeten ondernemen.’

De website van Rudy Raes vindt u hier.

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Lenny002Het feest van de Vlaamse Gemeenschap wordt ook dit jaar gevierd in Destelbergen. Gratis twee optredens meepikken, dat staat u die dag te doen. Die dag, dat is 11 juli natuurlijk.

Stand-up comedian Philippe Geubels, beter bekend als ‘de man van de Colruyt’, was in 2007 dé revelatie. Het brede publiek leerde hem kennen in de Comedy Casino Cup. Daarna trok hij het hele land rond en schitterde meermaals op televisie. Zeg je ‘kurkdroge humor’, dan denk je meteen aan Philippe Geubels.

Lenny Naakt is de tweede act van de avond. Achter Lenny Naakt gaat Lennaert Maes schuil, beter bekend als frontman van Lenny en de Wespen. Sinds 2004 doet hij het dus ook solo. Hij werd onder andere al winnaar op het Parkstad Cabaretfestival in Heerlen en kreeg de publieksprijs op het festival CabareteSKE in Eindhoven. Een klinkende combinatie van cabaret en kleinkunst die u ongetwijfeld zal kunnen bekoren.

Het evenement start om 20u met een inleiding door schepen van cultuur André De Groote. Dit alles gaat door in het jeugd- en gemeenschapscentrum, Kerkham 3F. Meer info bij de cultuurdienst op 09 218 92 78.

Om u alvast in de sfeer te brengen, een filmpje van Philippe Goebels.

Haenhoutkermis komt er weer aan

Haenhout1Van vrijdag 4 tot en met maandag 6 juli kan u zich uitleven tijdens het kermisweekend van wijk Haenhout. Wie kijkt naar het programma van eender welke Vlaamse wijkkermis, weet dat er nog zekerheden in het leven zijn: een dansavond met discobar of een koffietafel voor de derde leeftijd, het komt steeds terug. Dat is niet anders bij de kermis van wijk Haenhout. En toegegeven, wat zou een wijkkermis zijn zónder?

Toch heeft het feestcomité méér in petto dan de klassiekers. ‘Zondag houden we onder andere ons derde kampioenschap bierschuiven: Met een bierglas van een halve liter over een plank van 20 meter schuiven. In het begin deden we dat nog met echt bier, maar omdat er teveel verspild werd, doen we dat niet meer.’, zegt Frank Willems.

‘Nog op zondag organiseren we demonstratievluchten met radiogestuurde modelhelikopters. Enkele jaren geleden kwam er iemand nieuw in onze wijk wonen die zo’n helikoptertje heeft. Nu, helikoptertje is zacht uitgedrukt, want het gevaarte is anderhalve meter groot. Hij vliegt daarmee in clubverband en stelde voor om met enkele andere leden eens een demonstratie te geven. De traditionele haantjeskaarting is bij ons dan weer een hoeveboter-kaarting: de winnaar krijgt een halve kilo verse hoeveboter mee naar huis.’

Haenhout2 Wanneer ik Frank vraag hoeveel jaar de kermis van wijk Haenhout al georganiseerd wordt, krabt hij zich even in het haar. ‘Ik heb hier in m’n huis een affiche hangen van de kermis in ‘59. Maar dat was zeker ook niet de eerste. Ondertussen is het wel uitgegroeid tot een jaarlijks succes. De wijkkermis in Destelbergen waar het meeste volk naar toe komt, zegt men wel eens.’

De feestelijkheden gaan door in en rond de feestzaal Boone en op het Maurice Boone-plein in de Burgstraat. Op vrijdagavond om 20u worden de winnaars van de fietszoektocht, die nog loopt tot 30 juni, bekendgemaakt. Verder staan er onder andere nog een hespenbarbecue, een vinkenzetting en een optreden van de covergroep Chapter 3 op het programma. Dat is nog lang niet alles, maar het volledige programma opsommen, zou ons té ver drijven. Dat programma kan u wel hier downloaden.

Verkeerscontroles

PolitieMoest u zich afvragen waarom op de website van politiezone Rhode & Schelde geen verkeerscontroles aangekondigd staan voor de komende maanden: men werkt momenteel aan een volledig nieuwe en up-to-date website, die weldra online zou komen.

Ondertussen geven wij u al mee waar en wanneer u komende weken eens naar het vogeltje mag kijken: in de week van 1 tot 6 juli in de Cardonstraat, in de week van 28 juli tot 3 augustus op de N445 en in de week van 4 tot 10 augustus in Kerkham.

Gallische Hoeve wordt 20 jaar

Verenigingindekijker_gr_2

GallischehoeveKomende zondag 29 juni viert de Gallische Hoeve haar 20-jarig bestaan. ‘Huidig bestuurslid Raymond Van Horebeek stond in voor de oprichting ervan. Hij werkte een tijdje in Nederland als sociaal assistent. Toen hij terug kwam naar België, wou hij hier een sociaal project oprichten waarbij interactie met jongeren centraal zou staan.’, zegt Johan Rommelaere, voorzitter van de Gallische Hoeve en licentiaat in de archeologie.

Via professor Jean Bourgeois, een autoriteit binnen het domein van de ijzertijd, kwam Raymond met Johan in contact. ‘De keuze viel op de reconstructie van een boerderij uit de late ijzertijd. Het oorspronkelijke plan was een heel dorp na te bouwen. Het probleem is dat er in die tijd in onze contreien niet echt dorpen waren, enkel verspreide boerderijen. In Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld had je wel grotere nederzettingen, maar die waren doorspekt van Romeinse invloeden. Bij ons waren de invloeden echter Keltisch.’

De boerderij draait volledig op vrijwilligers en richt zich vooral op schoolbezoeken. ‘We trachten de jongeren didactisch materiaal aan te reiken op levendige wijze. Die zijn meestal heel enthousiast. Historische info die op spelende wijze gebracht wordt, spreek natuurlijk erg aan. Bij rondleidingen dossen de gidsen zich dan ook uit in de traditionele klederdracht en kleden ze hun verhaal in. Ook worden er demonstraties van ambachten gegeven.’

De Gallische Hoeve mag dan wel een uniek project in Vlaanderen zijn, de organisatie moet vechten voor een imago dat het project naar waarde schat. ‘We worden té vaak bekeken als mensen die een beetje Oude Belg spelen. Toch is het principe van re-enactment - het naspelen van de geschiedenis - gelukkig aan een heropleving bezig. Zo werd afgelopen weekend de slag bij Waterloo nog eens overgedaan. De late ijzertijd is tevens een heel boeiende periode, maar er wordt veel over gezwansd, omdat weinigen weten hoe het er toen echt aan toeging. Daar moeten we ons tegen wapenen.’

Het 20-jarig bestaan van de Gallische Hoeve wordt komende zondag 29 juni gevierd. De festiviteiten gaan van start om 14u. Tijdens deze opendeurdag wil men vooral de werking en de projecten van de vereniging demonstreren. Op het programma staan onder andere een Gallische modeshow en een demonstratie van Keltische krijgers. Ook zijn er doorlopende activiteiten, zoals demonstraties van ambachten. Kaartjes kosten 3 euro in voorverkoop en 5 euro aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar betalen 2 euro. Kaartjes in voorverkoop reserveert u op 09 229 22 14. Het initiatief gaat door op het terrein van de Gallische hoeve, gasthof 't Haeseveld, Alfons Braeckmanlaan 430. Meer info op de website van de Gallische Hoeve.

Inschrijvingen volwassenenonderwijs van start

IsboVolwassenenonderwijs ISBO heeft haar programma voor komend schooljaar 2008-2009 bekendgemaakt. In de vestiging te Destelbergen kan u terecht voor informatica (Excel, tekstverwerking, internet en Photoshop), een culinaire opleiding (wijnen en cocktails) of talen: Engels, Spaans, Italiaans, Frans en zelfs Russisch. Op deze site kunt u alvast uw eerste woordjes Russisch oefenen, mét geluidsfragmenten erbij.

Inschrijven kan vanaf heden tot en met 4 juli, elke werkdag van 9u tot 12, op het gemeentehuis bij Stijn Demonie van de dienst Cultuur, Dendermondsesteenweg 430. Inschrijven via telefoon, fax, post of e-mail is om praktische redenen niet mogelijk. De lessen starten de eerste week van september en gaan door in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum, Gemeentelijke Sportbasisschool Heusden en Gemeentelijke Basisschool Destelbergen. Meer info op de website van het ISBO.

Nieuwe topafdeling bij balletschool An Van den Broeck

706__recital2006Balletschool An Van den Broeck heeft een nieuwe afdeling gecreëerd, een zogenaamde masterclass, om de kwaliteit en het niveau van de school nog te verhogen. De lessen zullen onder andere door internationale leerkrachten gegeven worden. Enkele klinkende namen hierbij zijn Ian Steyn Du Toit, Marjolein Elsink, Nicole Kohler.

Enkel getalenteerde kinderen en jongeren kunnen via een auditie in deze afdeling komen dansen. De eerste selectie vindt plaats op woensdag 25 juni in Fit Out, Dendermondsesteenweg 502. Inschrijven bij Monique Leys op dit e-mailadres. De tweede auditiedag is voorzien op woensdag 27 augustus.

Om in vorm te blijven, worden voor de leerlingen van de masterclass deze zomer gerichte lessen georganiseerd: op 2, 5, 9, 12, 16 en 19 juli en op 6, 9, 13, 16, 20 en 23 augustus. De prijs hiervan bedraagt 96 eurootjes per reeks van zes lessen.

Nieuwtjes uit de gemeenteraad

DbghEen gemeenteraad met enkele uitgesponnen discussiemomenten, gisterenavond. Wij vatten hier enkele agendapunten samen voor u.

De snelheidsbeperking in een deel van de Kerkkouterrede wordt aangepast. In het gedeelte van de Kerkkouterrede tussen de Kerkstraat en Volderrede geldt momenteel een snelheidlimiet van 40 km/u. Vanaf de aardeweg (einde zone 30) tot de Kerkstraat wordt dit nu opgetrokken naar 50 km/u. Samen Anders ziet geen reden waarom de snelheidsbeperking niet voor de hele weg naar 30 km/u zou gebracht worden en dient dit in als tegenvoorstel. N-VA steunt dit tegenvoorstel.

De Gemeentelijke Sportbasisschool in de Zandakkerlaan in Heusden barst stilaan uit haar voegen. Een project voor hernieuwing en uitbreiding van lokalen werd ingediend bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. De school komt in aanmerking, maar staat pas 176e op een rangschikking van 211. De realisatie van het project zal dus nog lange tijd op zich laten wachten. Een stop op de inschrijvingen doorvoeren, ziet men niet als een optie. Evenmin het doorverwijzen van leerlingen naar de gemeenteschool van Destelbergen. Het gemeentebestuur wil nu kijken om zelf eventueel uit te breiden, door bijvoorbeeld het lokaal aan de overkant van de straat permanent in gebruik te nemen. De zaak wordt nog verder bestudeerd.

Voor de verkaveling Ten Bosse moeten de bomen op het terrein gerooid worden. Roger Lybeer (Samen Anders) vraagt zich af of er geen behoud of heraanplanten mogelijk is. Volgens burgemeester De Pauw (Open Vld) staan er geen waardevolle bomen aan Ten Bosse, enkel wildgroei.

In de Bommelsstraat, Bommelsrede, Mareldongen, Bastenakkerstraat, Ter Ham, Puntweg en Beerweg wordt de snelheid gereduceerd tot 50 km/u. De huidige toegestane snelheid bedraagt 90 km/u. Het stratencomplex grenst aan grondgebied Wetteren. De gemeente Wetteren beloofde echter om de maximum toegestane snelheid van de aangrenzende straten ook te herleiden naar 50 km/u. Raadslid Goubert (Vlaams Belang) merkt op dat het politievoorstel om in de betreffende kern een zone 30 in te richten, om financiële redenen niet gevolgd wordt.

Oudere berichten:
> In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline
> Pius X verjaagt de energriezels
> Oogst zelf je groenten op het Wijveld
> Put in de Reinaertweg is bijna dicht
> Dagbeeld: de nieuwe huisstijl, nu ook in uw straat
> Vrouw gecarjackt aan het shoppingcenter in Gent
> Haal je gratis drinkwaterkaraf af!
> Resultaten verkeerscontrole
> Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren
> The Winnetous supporteren voor AA Gent
> Opening nieuw dienstencentrum is een succes
> Auto rijdt bromfietser aan
> Brand op lijnbus
> Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum
> Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel
> Roger Lybeer is 25 jaar gemeenteraadslid
> Chiro organiseert azaleaslag
> Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro
> Slechte wegen in Destelbergen
> Ch@m organiseert Ierse zangavond

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Destelbergen Blogt  • Ann Braeckman blogt over Destelbergen.

    Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Destelbergen en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

Zoeken

Nieuws uit destelbergen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!