Home  Regio  destelbergen  destelbergen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Destelbergen?
Laat het weten aan: Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ganda Ham stelt zijn deuren open

OpenbedrijvendagZondag 5 oktober gaat de Open Bedrijvendag door in Vlaanderen. In Destelbergen kan u in 1 bedrijf terecht. Wil u graag eens zien hoe uw favoriete hesp wordt gemaakt, wel kijk dan eens achter de schermen bij Ganda Ham.

Met varkensham, zeezout en tijd kan je een hesp maken. Maar dan kan je nog niet wat Ganda kan, want er is ook heel wat vakmanschap nodig om een natuurlijk gedroogde gezonde ham te maken zonder bewaarmiddelen. De beroemde hammakers tonen al hun geheimen: zouten, rijpen en drogen. Je kan er Ganda ham, Ganda everzwijnham en Ganda gedroogde worst degusteren.

Van 10 tot 17u kan u op zondag 5 oktober langsgaan bij Ganda Ham in de Haenhoutstraat 210 in Destelbergen. Voor het volledige programma van de open bedrijven dag, klik hier .

Brand maakt opvangtehuis onbewoonbaar

Dsc02391_2

In het Doolaegepark in Heusden heeft een brand in de televisiekamer de woning onbewoonbaar gemaakt. De brand ontstond maandagnacht rond 1u15 en werd veroorzaakt door een brandende kaars. De brandweer was snel ter plaatse en om 2u was het vuur geblust. Niemand raakte gewond, maar de zes kinderen en pleegmoeder Andrea Charels moeten voorlopig elders onderdak zoeken.

Het volledige verhaal leest u morgen in De Gentenaar. Een aantal foto's kan u in onderstaande bekijken.

Op de eerste foto ziet u Wesley De Cock. Hij evacueerde samen met pleegmoeder Andrea Charels de kinderen. Op de tweede foto helpen Mathilde Dispersyn en Veerle Morez mee opruimen. De andere foto's zijn impressies van de impact van de brand. De bovenverdieping liep enkel rookschade op, maar het gelijkvloers vraagt heel wat renovatiewerk.

Dsc02385

Dsc02395

Heel wat buren en vrienden hielpen maandag mee met het opruimen van de woning. De buurtbewoners zijn aangeslagen, maar een aantal verklaarden reeds dat ze financieel wel tussenbeide willen springen voor een aantal aankopen voor de kinderen, zoals fietsen, speelgoed en ander materiaal.

Dsc02390

Dsc02389

Lokale kunstenaars stellen tentoon

Dsc02374Het Davidsfonds organiseerde zaterdag en zondag een tentoonstelling in zaal Pius X in Destelbergen. Heel wat lokale kunstenaars brachten eigen werk naar voren.

Roger Van Laecke (foto links) zit in zijn vierde jaar grafische kunsten en stelde etsen tentoon. 'Het is de eerste keer dat ik bij het Davidsfonds werk presenteer. Ik maak heel graag etsen, maar het is een moeilijke techniek die je niet snel onder de knie hebt', aldus Roger.

Er zijn kunstenaars die heel herkenbare werken brengen, maar hij houdt het liever abstract. 'Het mag niet op het eerste zicht duidelijk zijn wat het werk voorstelt, mensen moeten een beetje zoeken. Dat heb ik liever', legt Roger uit.

Het Davidsfonds telt in Destelbergen 111 leden en organiseert heel wat activiteiten. 'Binnenkort is er een junior journalistenwedstrijd 'terug naar toen'. Alle leerlingen van de derde graad basisschool mogen een opstel schrijven over de 'tijd van toen', vertelt Michel Huvenne.

Ook het Davidsfonds van Heusden en het gemeentebestuur organiseert mee. Op de proclamatie in de lente van 2009 worden dan 40 (20 uit Destelbergen en 20 uit Heusden) opstellen gevierd. De 40 winnaars ontvangen allemaal een boekenpakket en naargelang de rangschikking bevat zo'n pakket dan 5, 4 of minder boeken.

Meer foto's van de tentoonstelling kan u vinden door op lees verder te klikken. 

Lees verder

Supportersclub FCD geeft aftrap

Dsc02367

FC Destelbergen startte zondagnamiddag officieel met een supportersclub. Vlak voor de wedstrijd waren er al meer dan 50 supporters ingeschreven en ook burgemeester Marc De Pauw zagen we al rondlopen met een supporterssjaal.

Dirk Scheyving is voorzitter, Renaat Van Rompu penningmeester en Stefaan Clauwaert secretaris van de supportersclub. 'We hebben altijd een beetje de naam gehad dat we makke, in de zin van weinig luidruchtige, supporters waren, maar nu willen we daar verandering in brengen. We zullen genoeg lawaai maken. Dat is toch de bedoeling van de fanclub, dat we sfeer scheppen', aldus Clauwaert.

De ploeg draait momenteel mee in de hoogste regionen van tweede provinciale en er is veel ambiance rond de club, vandaar dat de initiatiefnemers de gelegenheid aangrepen om te starten met een fanclub. 'Je voelt dat de club leeft. Op termijn kunnen we misschien ook een bus inlassen voor uitwedstrijden en een etentje organiseren, maar dat is nog toekomstmuziek', droomt Clauwaert luidop.

Voor 12 euro ben je een jaar lang lid en krijg je ook een supporterssjaal. Er zijn ook nog andere fanartikelen (zie onderstaande foto).

Dsc02365

WIN: tickets voor het Festival van Vlaanderen

Festival_2Traditiegetrouw neemt Destelbergen elk jaar deel aan het Festival van Vlaanderen. Ook dit jaar kan je in de gemeente terecht voor een concert van hoog niveau. Op vrijdag 3 oktober treedt het Vlaams Radio Koor op onder leiding van Johan Duijck in de Heilig Kruiskerk in Heusden.

Het koor werd opgericht in 1935 onder de vleugels van de openbare omroep en werd in 1998 onafhankelijk zonder evenwel de band met de VRT volledig op te geven.

Het is in de laatste 10 jaar uitgegroeid tot een ensemble van zeer hoog niveau dat erkenning geniet in het binnen-en buitenland. Het is een symfonisch orkest en op 3 oktober zal het werk brengen van Rheinberger, Brückner, Reger en Fauré. 

Het orkest streeft ernaar om zich op het gebied van de hedendaagse muziek en de filmmuziek te laten opmerken.

Destelbergen Blogt mag van de organisatie 5x2 tickets weggeven voor dit concert. Wil u uw vrouw/man eens verrassen met een gezellig avondje uit, bent u uitgekeken op die flitsende beelden van uw televisie of houdt u gewoon ontzettend veel van muziek, wel, dan hoeft u niet zo gek veel te doen om tickets te winnen.

Mail het antwoord op onze wedstrijdvraag naar dit adres (destelbergen@nieuwsblad.be) en de eerste vijf mails met als onderwerp: 'CONCERT' die het correcte antwoord bevatten, mogen gratis naar het concert.

Onder wiens leiding zal het Vlaams Radio Orkest vrijdag 3 oktober om 20u spelen? 

Wie geen tickets wint, kan er nog steeds bestellen bij de cultuurdienst in het gemeentehuis. Kaarten kosten 12,5 euro voor volwassenen en 10 euro voor jongeren, andersvaliden en 55+. Bestellen kan via 09/218.92.78 of via cultuur@destelbergen.be

250 gram gekookte hesp voor de laatste keer

'Dsc02278

'Een kwartje kilo hepse meneer', dat zal je niet meer horen bij Slagerij Burms in Heusden. Na 69 jaar sluit de slagerij zijn deuren en gaan Marc en Sonja op pensioen.

De slagerij werd door vader Frans Burms in 1939 opgericht en in 1974 overgenomen door Marc en Sonja. Het is een echte buurtslagerij, klein en fijn. 'Ik kom hier al jaren voor het lekkere vlees', zegt trouwe klant Lucrèse Lambrecht. 'Ik heb nog nooit vlees gekocht in een grootwarenhuis. Het zal toch wennen worden om nu elders te gaan.'

Dsc02285 Ook Roeland Van Hecke betreurt het dat de slagerij dichtgaat. 'Een buurtwinkel is plezant. Je hoort de laatste nieuwtjes en het zorgt echt wel voor sociale cohesie binnen de wijk. Het is jammer dat er geen nieuwe slagerij komt.'

Marc Burms wordt in oktober 60 en gaat nu meer van het leven genieten. 'Ik ga veel koersen en mijn dochter heeft een grote tuin, dus daar zal ik me ook wat in bezighouden. En ik duik graag, daar kan ik echt van genieten. De Rode Zee is de mooiste lokatie waar ik ooit gedoken heb.'

Zijn vrouw Sonja De Stoop is ook blij dat het harde werken er op zit. 'We hebben een kleinkind van 11 maanden en ik zie er naar uit om daar meer tijd mee door te brengen.'

Je kan vandaag nog langsgaan tot het sluitingsuur voor een natje en een droogje. En alles is te koop aan halve prijs, maar haast je, want veel is er niet meer...

Dsc02283_2

Ambassadeur 5: Octave Landuyt

Mvmetmacht_blogs

Kunstenaar Octave Landuyt voorstellen in Destelbergen hoeft waarschijnlijk niet echt meer, maar toch kort, en voor de volledigheid van deze reeks, een portret van deze succesvolle kunstenaar die schilderijen, beeldhouwwerken en juwelen produceert.

Landuyt is geboren in 1922 in Gent en omwille van het beroep van zijn vader verhuisde hij in zijn jeugd vrij vaak. Hij vestigde zich in Heusden in 1965.

Landuyt

Landuyt stond aan de wieg van de afdeling 'Plastische Kunsten' die in 1954 werd opgericht. Het was de eerste afdeling in België waar tekenleraars gevormd worden en Landuyt was meteen ook de eerste leraar.

Landuyt is een veelzijdig kunstenaar en laat zich door heel wat zaken inspireren. Op zijn website lezen we het volgende: 'Aanvankelijk zoekt Landuyt inspiratie binnen droom-en waanbeelden. Zijn onderwerpen verwijzen vaak naar dood, dreiging en verval. Zijn vroege werk sluit nauw aan bij de magisch-realistische en surrealistische stromingen. Later produceert hij meer abstract werk met een voorkeur voor het tragische. Onderwerpen daarbij zijn personages, dieren, planten en mineralen. De problematiek van leven en dood staat centraal in zijn oeuvre.'

Landuyt werd in 2007 de eerste ereburger van Destelbergen en geniet niet alleen in de eigen gemeente bekendheid, maar wordt ook ver daarbuiten bewonderd omwille van zijn prachtige kunstwerken. Hij stelde al over de hele wereld tentoon.

Klik op lees verder voor een aantal van zijn werken.

Lees verder

Simon en Benoni ontmoeten elkaar voor het eerst

Dsc02242

Deze middag deelde de Koninklijke en Menslievende Vereniging der dragers van eretekens en medailles van België eretekens uit aan mensen die de afgelopen jaren een heldendaad of een bijzondere verdienste verwezenlijkten.

De plechtigheid ging door in het kwartier Beervelde in Destelbergen en ook held van de dag politie-agent Aelbrecht Benoni, die in september 2007 het leven van de neergestoken Simon Wyffels redde, was aanwezig. Morgen leest u het volledige verhaal in De Gentenaar. 

Fragile Lingerie neemt deel aan modeshow 'Passion for Fashion'

FragileIn het voorjaar van 2008 organiseerde kledingzaak Zaragoza Fashion samen met twee andere zaken uit Lochristi een modeshow in danstheater Feestpaleis. De modeshow was zo'n succes dat er ook in het najaar een vervolg aan wordt gebreid.

De lingeriezaak uit Lochristi hield er echter mee op en men kwam bij Fragile Lingerie terecht.

Het Feestpaleis wordt omgetoverd in een exotische Arabisch lokatie en de modeshow start om 18u30. Vanaf half negen gaat er een ware afterparty door.

Kortom wie houdt van kleren, schoenen en lingerie, is welkom op zondag 5 oktober. Inkom bedraagt 10 euro en wie graag als VIP behandeld wordt, betaalt 30 euro voor een ticket. Kaarten te verkrijgen bij Zaragoza, Lorenti Shoe en Fragile.

Ambassadeur 4: Walter Fiers

Mvmetmacht_blogs

WalterfiersWalter Fiers (77) is misschien voor het grote publiek een onbekende, maar binnen de academische wereld geniet hij naam en faam omwille van zijn baanbrekend onderzoek.

Hij richtte in 1963 het Laboratorium voor Moleculaire Biologie op aan de Universiteit Gent. Later werd dit opgenomen in het akkoord tussen de UGent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en werd het bekend als het 'Department for Molecular Biomedical Research'.

In de loop der jaren promoveerden er meer dan 100 studenten aan deze onderzoeksinstelling als Doctor in de Wetenschappen. Velen van hen zijn ondertussen betrokken bij het ontstaan van de Biotech-bedrijven in de Gentse regio.

Hij ontwikkelde in de jaren '90 samen met professor Xavier Saelens een hoopvol universeel vaccin tegen het meest voorkomende griepvirus (type A). Dit vaccin werd in 2007 succesvol getest bij mensen en de lancering van het vaccin zal geen tientallen jaren meer op zich laten wachten.

Dankzij het nieuwe vaccin zal je in de toekomst niet langer jaarlijks om een 'anti-griepprik' moeten gaan bij de dokter, maar word je levenslang beschermd, ook tegen een aantal pandemieën.

Oudere berichten:
> In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline
> Pius X verjaagt de energriezels
> Oogst zelf je groenten op het Wijveld
> Put in de Reinaertweg is bijna dicht
> Dagbeeld: de nieuwe huisstijl, nu ook in uw straat
> Vrouw gecarjackt aan het shoppingcenter in Gent
> Haal je gratis drinkwaterkaraf af!
> Resultaten verkeerscontrole
> Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren
> The Winnetous supporteren voor AA Gent
> Opening nieuw dienstencentrum is een succes
> Auto rijdt bromfietser aan
> Brand op lijnbus
> Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum
> Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel
> Roger Lybeer is 25 jaar gemeenteraadslid
> Chiro organiseert azaleaslag
> Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro
> Slechte wegen in Destelbergen
> Ch@m organiseert Ierse zangavond

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Destelbergen Blogt  • Ann Braeckman blogt over Destelbergen.

    Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Destelbergen en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

Zoeken

Nieuws uit destelbergen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!