Home  Regio  destelbergen  destelbergen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Destelbergen?
Laat het weten aan: Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Pastoor Hugo Ryckaert vertelt openhartig

Eerder sprak collega-blogger Benjamin Praet al met pastoor Hugo Ryckaert. Dat interview kan u hier nog eens nalezen. Hij vertelt er over zijn vroegere hobby hardlopen, de moeilijke weg om priester te worden en nog veel meer. Wij peilden afgelopen week naar zijn verwachtingen als nieuwe pastoor voor de parochie O.L.Vrouw ter Sneeuw in Destelbergen.

Dsc_3203

Op de bovenstaande foto kijkt pastoor Ryckaert nogal streng, maar in werkelijkheid is het een joviaal man die ons uitgebreid en openhartig te woord staat.

'Ik heb niet zo'n wilde plannen voor de nieuwe parochie. Mijn voorganger heeft goed werk geleverd en ik kijk eerst de kat uit de boom. Zien wat er daar leeft, welke klemtonen zij leggen. Het goede verder uitwerken en voor de rest zien we wel.'

'Voor de parochie in het Eenbeekeinde zal er niet veel veranderen. Ik moet voortaan gewoon twee parochies bestieren. Dat is kenmerkend voor onze job de laatste tijd. Twee jaar geleden hadden we nog 8 priesters voor 11 parochies. Nu zijn we met vijf. In Melle is er zelfs een pastoor die 4 parochies in goede banen moet leiden, nog meer werk dus.'

Binnenkort verhuist hij naar de pastorie in Destelbergen Dorp en daarmee hoopt hij eindelijk verlost te zijn van de problemen die hem de voorbije twee jaar teisterden.

'Ik wil altijd goed doen voor de mensen, dat hoort bij het christelijk geloof, maar dat heeft me in de problemen gebracht. Deze job geeft veel voldoening, maar er is ook een donkere kant. Anderhalf jaar geleden heb ik me iets teveel het lot aangetrokken van een aantal armen, drugsverslaafden. Zij bleven maar geld vragen, me telefoneren en aan mijn deur hulp zoeken. Ze deden te veel beroep op mijn vrijgevigheid en uiteindelijk ben ik naar de bisschop moeten gaan omdat ik ten einde raad was.'

De bisschop stelde voor dat Ryckaert zich een tijdje zou terugtrekken in een abdij. Wanneer de pastoor niet meer thuis was, zouden ze het wel opgeven om nog langs te komen. 'Toen ik terugkwam was de situatie onder controle. Door die problemen ben ik ook niet meer rechtstreeks telefonisch bereikbaar en zijn mijn rolluiken naar beneden.'

'Het doet me pijn dat ik die mensen niet meer kan helpen, ik voel me zelf iets minder christen, maar die mensen krijgen nu elders hulp. Ik kon hen geen hulp bieden. Het is jammer dat ik me tegen hen moest beschermen, maar er was geen andere oplossing.'

Ryckaert is nu 73. In principe kunnen pastoors op pensioen als ze 75 zijn, maar hij wil nog even doorgaan. 'Als mijn gezondheid het toelaat, doe ik verder. Ik eindig hier in Destelbergen.'

De eucharistieviering in de parochie Eenbeekeinde gaat voortaan door op zaterdagavond om 18u. In Destelbergen dorp kan u op zondag om 10u naar de viering.

Nachtwinkels moeten dicht om 1 uur

Vandaag kan u in Het Nieuwsblad, niet in De Gentenaar zoals eerder vermeld, een artikel lezen over een nieuw politiereglement dat ingang vindt vanaf 1 november 2008. Nachtwinkels in Destelbergen en Heusden mogen dan enkel nog open zijn tussen 18 en 01u. Daarnaast zijn er nog heel wat andere bepalingen die het beleid inzake nachtwinkels verstrengen.

Het politiereglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van vorige week donderdag 23 oktober. De uitbater van de Destelbergse nachtwinkel zegt dat hij nog niet op de hoogte is en is bijzonder ongelukkig met de beslissing. Hij betreurt dat er niet eerst overleg was tussen hem en het gemeentebestuur en de beslissing éénzijdig werd genomen.

Ook de middenstandsvereniging werd niet gecontacteerd, hoewel het om een middenstandszaak gaat. De belangrijkste reden om de wetgeving te verstrengen is om overlast te vermijden. Jongeren zouden te vaak sterke drank kopen in de winkel en die uitdrinken in het Reinaertpark en hun flessen daar laten rondslingeren.

De uitbater beweert dat dit niet klopt en hij zelden sterke drank verkoopt. Het volledige verhaal, vandaag in Het Nieuwsblad.

Wat vindt u? Moet een nachtwinkel al om 01u sluiten of niet? Zal dit het probleem oplossen of zullen jongeren gewoon hun voorraad drank sneller inslaan of heeft u andere bedenkingen? Laat het ons weten via REAGEER.

Klimaatwijken van start

Dsc02781 Woensdagavond werd het startschot gegeven van de actie klimaatwijken in Destelbergen en Heusden. Vijf wijken (een groep van gezinnen, een vereniging, ...) gaan de uitdaging aan om in zes maanden tijd 8% energie te sparen. Het is al voor het vijfde jaar op rij dat Destelbergen deelneemt aan de actie.

'Dit jaar zijn er 67 gezinnen ingeschreven. Dat zijn niet allemaal mensen uit dezelfde straat, maar evenredig verspreid over Destelbergen en Heusden,' aldus milieuambtenaar Gert Deryckere.

Zij worden begeleid door klimaatmeesters (zie foto vlnr Patrick Lammens, Corneel De Jonge, Wim Schepens en Linda Van Pee). 'Wij zijn klimaatmeesters, omdat we al een aantal jaar meedraaien met de campagne en veel goede tips weten.'

In totaal zijn er zes klimaatmeesters en elk van hen bezoekt een aantal gezinnen. 'Aan de hand van een vragenlijst overlopen we bij de verschillende gezinnen hun huidig energieverbruik en daarna geven we hen tips. We begeleiden hen zes maanden.', aldus Patrick.

Op een heel eenvoudige manier kan je energie besparen.

Hier alvast drie nuttige tips:
- Het is niet nodig om je verwarming op 22 of 23 graden te plaatsen om het lekker warm te hebben. Zet die thermostaat een graadje lager en u bespaart jaarlijks alleen al 7%. Ook wanneer je een uurtje voor het slapen gaan, de verwarming afzet, bespaar je veel uit.

- Gebruik een verdeelstekker met een schakelaar. Wist je dat je pc, gsm-oplader, kruimeldief, babyfoon energie blijven gebruiken zelfs als ze uit staan. Met een schakelaar kan je dat vermijden.

- Ontdooi regelmatig (1 of 2x jaar) je diepvries. Een ijslaag van 2 mm leidt tot 10 % meer verbruik.

GaultMillau vermeldt restaurant Rooselaer in restaurantgids

Rooselaer

GaultMillau, de restaurantgids die, in tegenstelling tot de Michelingids, geen sterren uitdeelt, maar punten nam in het totaal 524 restaurants op in haar gids. In Destelbergen gaf men enkel aan restaurant Rooselaer een quotering.

Het restaurant bestaat al meer dan 30 jaar en werd eind 2006 grondig verbouwd. Rooselaer behaalde 13 punten en dat staat voor 'een goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel' en daarnaast de vermelding uitstekende wijnkaart. De nieuwe GaultMillau Gids komt uit op 4 november en kost 9,95 euro. 

Euromillionsclub start met miniclub

De Euromillionsclub wordt binnenkort drie jaar. Bart Van Peteghem van krantenshop Eenbeekeinde organiseert ieder week een superpot voor Euromillions waarbij 1000 mensen (zelfs deelnemers uit Dubai, Kiev en Zuid-Afrika) hun aandeel kopen in de mogelijke winst van de hele groep. Normaal gezien spelen ze wekelijks voor zo'n 5000 euro, tenzij er een superpot te winnen valt, dan wordt vaak meer ingezet.

Het is evenwel crisis en aangezien het voor sommige mensen veel geld is om in één keer 50,40 euro (voor 10 trekkingen) te betalen, lanceert de club een nieuw concept : de mini-euromillionsclub. In deze club kost het 15 euro om vijf weken deel te nemen (waarvan 10 euro voor euromillions en 5 euro Lotto). Er zal gewerkt worden met groepen van maximum 500 personen.

De Euromillionsclub won de afgelopen maanden regelmatig in één of andere rang. 'Spelen in groep is aantrekkelijk', vertelt Van Peteghem, 'omdat er veel meer kansen zijn om te winnen dan wanneer je alleen speelt.'

Inschrijven in krantenshop Eenbeekeinde - Dendermondsesteenweg 184 in Destelbergen of via 09/ 228 98 98 of bart@euromillionsclub.eu Zie ook de website van de club.

Waar kan je de wandelpadenbrochure van de Damvallei allemaal vinden?

Dsc02644Tien dagen geleden werden de nieuwe wandelpaden in de Damvallei geopend. Omdat heel wat mensen me vragen: 'waar kunnen we de brochures vinden?, zetten we het hier even allemaal op een rij voor u.

De wandelpadenbrochure is op de volgende plaatsen gratis te krijgen: gemeentehuis Destelbergen, het dienstencentrum van Heusden, de bibliotheek van Heusden en Destelbergen en in de zeven horecazaken die langs de wandelpaden gelegen zijn of nabij de parkeerplaatsen: De Verseau, Het Palinghuis, Buikske Rond, Food&Wine, De Reynaert, Het Schippershuis en De Thesla.

Leden kunnen op de website van Natuurpunt gratis het wandelplan downloaden. Ook in het bezoekerscentrum aan de Bourgoyen is de brochure te verkrijgen.

Welkom nieuwe lezer op Destelbergen Blogt

Dag beste nieuwe lezer,

Omdat er vandaag een grootschalige mailingcampagne over o.a. de regionale websites van Het Nieuwsblad (waaronder Destelbergen Blogt) wordt verstuurd, heet ik graag de nieuwe lezers welkom.

De lokale blogs van Het Nieuwsblad zijn reeds in verschillende Vlaamse gemeenten een groot succes. Half maart ging ook de blog in Destelbergen van start. Aanvankelijk nog met Benjamin Praet, maar omdat hij verhuisde naar een nieuwe job binnen de krantengroep, sinds half augustus met mij (Ann Braeckman) als reporter.

Deze blog biedt plaats aan de activiteiten binnen de gemeente, grote, kleine en minder kleine nieuwtjes, portretten van de inwoners en de mooiste kiekjes uit het dorp.

Een van de grootste troeven van deze blog is de interactiviteit. Onderaan elk bericht prijkt een REAGEER-knop. Daar eens op klikken en uw mening wereldkundig maken, wordt zeker geapprecieerd. Verder is elke aanzet tot een artikeltje  (groot of klein nieuws) voor deze blog meer dan welkom. En organiseert u of uw vereniging een activiteit of zit u met een ei, mail het mij gerust door (destelbergen@nieuwsblad.be) of bel naar 0486/97.62.09.

Zelf ben ik nog niet ten volle vertrouwd met Destelbergen en moet ik er mijn weg nog een beetje zoeken. Ik kom namelijk overgewaaid uit Lochristi en woon momenteel in Gent. Ik hoop deze blog binnen afzienbare tijd uit te bouwen tot een divers nieuwsforum en ben er van overtuigd dat dat met uw hulp ongetwijfeld zal lukken.

Surf gerust eens verder op de site, u kan al heel wat nieuws ontdekken. U ziet ook rubrieken in de rechterkolom. Wanneer u klikt op 'destelbergenaar in', komt u misschien wel uw buurman tegen op deze blog of leert u graag de verenigingen in uw gemeente kennen, klik dan op 'vereniging in de kijker'.

Heeft u zin om zelf mee te schrijven of vindt u dat u de mooiste beelden van Destelbergen en Heusden fotografisch vastlegt, aarzel dan niet om mij te contacteren!

Hugo Ryckaert feestelijk onthaald in parochie O.L.Vrouw ter Sneeuw

Dsc_3203

Pastoor Hugo Ryckaert is sinds kort ook pastoor van de Parochie O.L.Vrouw ter Sneeuw (Destelbergen Dorp). E.H. Pyckaert is al 15 jaar op de gemeente pastoor op het Eenbeekeinde en neemt er nu ook het dorp bij. Op de receptie nadien in zaal Berghine was er ruim 240 man aanwezig om hem feestelijk welkom te heten.

Met dank aan Adriën De Jaegher voor de foto's.

Dsc_3338

Dsc_3363

Opgelet snelheidscontroles

De politiezone Rhode & Schelde doet snelheidscontroles van 27 t.e.m. 31 oktober in de Magerstraat in Heusden. Van 3 t.e.m. 9 november staan de flitsers aan de Laarnebaan.

Ook in een aantal omringende gemeenten moet u de komende weken uitkijken. Van 10 t.e.m. 16 november staat men in de Poelstraat in Merelbeke en van 17 t.e.m. 23 november in de Beekstraat in Melle. U bent gewaarschuwd!

Ook op andere momenten kunnen nog onverwachte (minder grootschalige) controles uitgevoerd worden door de interventieploegen.

Yanis Paret beleefde fantastische periode in Milaan

Ac_milaan_01_029_2Vorig weekend mocht Heusdenaar Yanis Paret (10) als enige Vlaming naar een voetbaltornooi bij AC Milaan. Yanis (2e van links op de bovenste rij) werd uitgekozen na een voetbalkamp in augustus 2008. Meer daarover kon u in dit artikel lezen. Hij beleefde er een fantastische periode laat vader Jurgen Paret ons weten.

Yanis behoorde bij de Benelux-ploeg. Die bestond uit 1 Nederlander, 1 Luxemburger, 7 Walen en 1 Vlaming.

Er waren 24 teams, 6 poules van 4 ploegen en alleen de 1ste plaats en de twee beste tweedes konden zich plaatsen voor de volgende ronde. De ploeg van Yanis werd jammer genoeg uitgeschakeld in de poule, ze werden tweede met 5 punten en hadden ze één punt meer dan waren ze wel geplaatst.

In het eindklassement behaalde Benelux de tiende plaats. Sommige landen werden samengeplaatst in één team zoals Benelux, Noorwegen/Canada,Griekenland/Macedonië, Colombia/Mexico. Andere ploegen waren voltallig zoals Brazilië, Qatar, V.A.E., Japan, Zweden,Turkije, Duitsland, Spanje, Costa-Rica en Honduras.

Na de uitschakeling op het tornooi mochten ze nog 3 vriendschappelijke wedstrijden spelen tegen Italië en Spanje. Tegen beide ploegen heeft het team gelijk gespeeld en de laatste wedstrijd wonnen ze tegen Duitsland met 2-0. De finale werd gewonnen door Griekenland/Macedonië met 3-2 tegen Italië.

Ac_milaan_01_033Er mochten ongeveer 260 kinderen deelnemen aan het tornooi. Op alle AC Milan junior kampen hebben er in totaal 350.000 kinderen deelgenomen. Op zondag liepen de tornooispelers een défilé in het San Siro stadium een half uur voor de wedstrijd met ongeveer 75.000 toeschouwers. Ze kregen allemaal een luid applaus.

Na de wedstrijd mochten enkel de buitenlandse kinderen (zonder hun ouders) bij de Milanese voetbalsterspelers komen. Yanis heeft zelfs even op de schoot van Kaká mogen zitten. Het was voor Yanis een onvergetelijk weekend.

Oudere berichten:
> In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline
> Pius X verjaagt de energriezels
> Oogst zelf je groenten op het Wijveld
> Put in de Reinaertweg is bijna dicht
> Dagbeeld: de nieuwe huisstijl, nu ook in uw straat
> Vrouw gecarjackt aan het shoppingcenter in Gent
> Haal je gratis drinkwaterkaraf af!
> Resultaten verkeerscontrole
> Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren
> The Winnetous supporteren voor AA Gent
> Opening nieuw dienstencentrum is een succes
> Auto rijdt bromfietser aan
> Brand op lijnbus
> Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum
> Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel
> Roger Lybeer is 25 jaar gemeenteraadslid
> Chiro organiseert azaleaslag
> Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro
> Slechte wegen in Destelbergen
> Ch@m organiseert Ierse zangavond

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Destelbergen Blogt  • Ann Braeckman blogt over Destelbergen.

    Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Destelbergen en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

Zoeken

Nieuws uit destelbergen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!