Home  Regio  destelbergen  destelbergen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Destelbergen?
Laat het weten aan: Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Welke straten krijgen in Destelbergen prioriteit?

Stratendossier_header

In De Gentenaar kan u sinds woensdag het dossier rond de slechtste straten van Gent en omstreken lezen. Wij vroegen ook aan het gemeentebestuur welke straten er binnenkort worden aangepakt in Destelbergen. In onderstaande het uitgebreide antwoord van de gemeentelijke diensten:

'In 2009 is er budget voorzien op de begroting voor het renoveren van de toplaag van een aantal straten Dat wil zeggen dat we ofwel vier cm van de bestaande laag verwijderen en vervangen, ofwel een nieuwe asfaltlaag over de oude leggen', zegt communicatieambtenaar Mario Van der Gucht.

'De exacte data van de renovatie liggen nog niet vast, wel gaat het om de volgende straten:

1. Prikstraat: Voor deze straat is er 35.000 euro voorzien.

2. Rendekensstraat : Daar wordt het gedeelte tussen de Heidestraat en Laarnebaan heraangelegd (27.500 euro).

3. Kouterlaan: (4000 euro)

4. De Schytershoek wordt volledig opnieuw aangelegd, inclusief nieuwe rioleringen. De studiekosten (73.000 euro) hiervan staan al op de begroting van dit jaar, maar de werken zelf zullen pas ten vroegste volgend jaar starten.

5. Er komen ook een aantal nieuwe voetpaden, zoals in de Walbosdreef - Walbosstraat en daar trekt men 25 000 euro voor uit. Ook enkele bestaande voetpaden worden vernieuwd, namelijk in de Dendermondesteenweg (Koedreef-R4, onpare kant, 60.000 euro), in de Mezenstraat (50.000 euro) en in de Vinkenstraat (+ verkeersremmende maatregelen, 25.000 euro).

Schepen van Openbare Werken Georges Heerman liet ons ook weten dat de studie voor de aanleg van de Collector in de Wellingstraat op de begroting van 2009 werd ingeschreven. Het is de bedoeling dat alle woningen in de Melhoek op de collector worden aangesloten. De studie is nu in de begroting voorzien, maar de werken zelf zijn pas voor 2012.

Een lezers liet ons ondertussen al weten dat er ook voor de Schipgrachtstraat meer aandacht mag zijn: 'Er is daar veel vrachtverkeer en ook het ontbreken van riolering voor de achterliggende huizen is niet echt bevorderlijk voor de straat.'

Een andere lezer meldt dat het wegdek van een deel van de Houtstraat en Stationsstraat tussen de residentie Eylosch en ex-Destelbergen-Station sedert jaren te wensen overlaat.

Welke straten moeten voor u prioritair aangepakt worden en waarom? Laat het ons weten en klik op reageer.

Gooi je afval in de vuilbak

Zwerf Tijdens het weekend van 13 en 14 februari werden meer dan 50 Lotto-biljetten achtergelaten in de Schaessestraat te Destelbergen. Tussen de Schaessestraat en de Houtstraat lagen er een tiental cola- en bierblikjes en flessen.

Even verderop, tussen de Schaessestraat en de Veldekensstraat tot aan de spoorweg lagen er ook nog eens een tiental blikjes.

Het Groen-en Natuurbeschermingscomité (GNBC) meldde dit aan de politie en kreeg bericht dat er gevolg zal gegeven worden aan de klacht. 

Nog maar recent (3 februari) werd op de wijk Veldeken afval door de gemeentediensten opgeruimd, maar drie dagen later lag er opnieuw zwerfafval. Het GNBC vraagt dat de overheid en/of politie repressief optreedt: 'wij weten dat dit geen gemakkelijke taak is, maar de daders dienen zwaar gesanctioneerd te worden', aldus het GNBC.


Pius X verjaagt de energriezels

DSC03938

Op de Pius X school werd vandaag in het kader van dikke truiendag een groot spel georganiseerd voor de kinderen van de lagere school.

De leerlingen van de sMOSbende (zesde leerjaar) namen het initiatief en staken samen met juf Ingrid De Beul en juf Sofie een energiespel in elkaar.

DSC03937 Pius X behaalde eerder de drie MOS (milieuzorg op school) logo's en de groene vlag omwille van hun werk rond milieuzorg. Vrijdagochtend veroverden echter de energriezels de school en verwijderden ze de MOS-vlag. Het doel van het spel was het overwinnen van de 'energriezels'.

De kinderen kregen allerlei opdrachten om de groene vlag terug te veroveren. Als dat mislukte zouden voortaan alle lichten blijven branden, de verwarming nooit uitgaan, de wc's blijven lopen, .... Kortom: het energieverbruik zou in het 100 lopen.

De kinderen deden echter hun best en op het eind verzamelden ze voldoende 'energie' om de vlag te herwinnen. Daar bovenop verzamelden ze in totaal ook nog eens 397 truien voor het goede doel.  

Kortom, de energriezels werden verslaan en Volti (juf Sofie), het MOS-figuurtje, werd bevrijd uit de kist waarin ze werd opgesloten door de energriezels. Met haar bevrijding kwam ook de groene vlag weer in goede handen terecht en blijft milieuzorg een belangrijk aandachtspunt voor de school.

Of hoe je door een leuk spel, kinderen bewust kan maken van milieuzorg op een dikke truiendag...

Meer foto's op lees verder

Lees verder

Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren

Kinderdagverblijf 'De Begijntjes', momenteel gevestigd in het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg, opent op 2 maart in de Kerkham nr 3, naast dienstencentrum De Reinaert.

In Destelbergen krijgt het de naam 'De Steijgertjes'. Omwille van de intensieve samenwerking met het nabijgelegen Revalidatiecentrum voor Ontwikkelingsstoornissen “De Steijger”, werd voor deze naam gekozen.

Deze naam – met dubbele schrijfwijze – drukt een dubbele symboliek uit:

 • De Steiger als “veilige” aanlegplaats, als plaats waar het aangenaam is om te verblijven 
 • De Stijger als symboliek voor de opwaartse beweging en de vorderingen die het kinderdagverblijf bij de ontwikkeling van de kindjes nastreeft.

Het Kinderdagverblijf is erkend door Kind en Gezin voor de dagopvang van 42 kindjes tussen 0 en 3 jaar. De nieuwe locatie en accommodatie zal beantwoorden aan de recente en strenge eisen inzake kinderopvang en inzake veiligheid.

Meer info op 09/228.21.67 of via email: desteijgertjes@telenet.be (vanaf 1/03/09)

Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum

DSC03722

Morgen kan u in De Gentenaar een artikel lezen over de opening van het nieuwe OCMW Dienstencentrum 'De Reinaert' in Destelbergen. Wij namen vandaag een kijkje in het gebouw en bieden u aan de hand van een fotoreportage alvast een exlusief beeld van de verschillende hoekjes in het gebouw.

Weet, men was nog heel naarstig aan het werk (o.a.met de vele vrijwiligers en medewerkers waarvan u er enkele op de bovenstaande foto ziet) om alles in gereedheid te brengen voor de festiviteiten en de officiële opening komend weekend. Iedereen is welkom zaterdag van 14 tot 18u om kennis te maken met het dienstencentrum.

Er is een optreden van Jacques Raymond & Ingriani en een tentoonstelling van de werken van de cursisten “kalligrafie” en “schilderen met olieverf”

De week nadien, van 9 te.m.13 februari van 14 tot 16 u is er kennismakingsweek:

 • Maandag => Kalligrafie, Yoga, Hygiënische zorgen, Georganiseerde scrabble
 • Dinsdag => Kaarting, Dansen, Voordracht “Relatie en seksualiteit bij 60 plussers”
 • Woensdag => Kaarting, Tai Chi, Hygiënische zorgen,
 • Donderdag => Kaarting, Curve Bowl (Kristalbad), Breien, Schaken, Uitstap : “Lingerie. Zo zacht als zij.” / “Katoenkabaal” (MIAT)
 • Vrijdag => Schilderen met olieverf, BBB ( = turnen), Bloemschikken

Wat heeft de Reinaert nog te bieden: zie onderstaande foto:

DSC03737

In onderstaande de fotoreportage van het nieuwe gebouw: het gelijkvloers is voor het dienstencentrum, het bovenverdiep wordt ook door hen gebruikt, maar biedt ook ruimte voor de muziekschool. Er werd niet van elke ruimte een foto genomen wegens een aantal werken.

Sociaal restaurant Malpertuus. De zaal zal ook gebruikt worden voor grote activiteiten:

DSC03729 

Keuken:

DSC03731 

Voor meer foto's, klik op lees verder

Lees verder

Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel

Het Zandberg Comité slaagde er onlangs in om de bouwvergunning voor een grootschalig villabouwproject aan de Zandberg in Heusden (het gebied rond Melkwegel, Pretstraat, Renderkensstraat, Reukewegel, Heidestraat en Blauwe Steenstraat) te laten schorsen door de Raad van State.

NV Hovingen diende anderhalf jaar geleden een bouwaanvraag in voor de bouw van twee woonprojecten met elk zeven woongelegenheden en ondergrondse garages op een terrein gelegen aan de Melkwegel in Heusden.

Honderden buurtbewoners trokken onmiddellijk aan de alarmbel en dienden bezwaarschriften in bij de gemeente. Voor het volledige verhaal, lees vandaag de Gentenaar.

Het integrale standpunt van het gemeentebestuur kan u hier lezen. Weet je graag meer over het Zandbergcomité, surf dan naar deze site

Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro

Een tijdje geleden werd de mini Euromillionsclub opgericht in krantenshop Eenbeekeinde en nog maar 11 weken na de oprichting winnen ze al een mooi bedrag.

Gisteren won de club een 5+1 op de Lotto. 'Dat is naar schatting zo'n 45.000 euro', zegt Bart Van Peteghem. De club telt 315 leden, zij verdienden dus dit weekend een mooie som.

Wil je graag lid worden of voor meer info over de club, surf naar hun site.

Wie graag iets wil vertellen in de krant over de club, contacteer Bart op 0485/176.280 of via eenbeekeinde@skynet.be - Wij komen woensdag even langs in de krantenshop voor een foto en artikel.

Angèle en Zoë zijn samen 180 jaar oud!

DSC03660 

90 jaar samen. Voor velen een droom, maar voor weinigen helaas werkelijkheid. De tweeling Zoë en Angèle Schatteman uit Heusden prijst zich dan ook gelukkig. Beiden zijn nog bijzonder kwiek van geest en vertellen morgen over hun bijzondere band in het Nieuwsblad/De Gentenaar.

Destelbergen heeft een nieuwe huisstijl

Dlb_logo_rgb_standard Donderdagavond werd de nieuwe huisstijl met bijhorend logo voorgesteld van de gemeente Destelbergen. De nieuwe huisstijl moet voor een betere herkenbaarheid zorgen van het gemeentebestuur, maar moet Destelbergen ook een identiteit geven.

Uit het onderzoek van een communicatiebureau bleek dat Destelbergen een gemeente is die vooruit kijkt en zich wenst te blijven profileren als een mooie, groene en veilige gemeente. In Destelbergen is het gezellig, rustig en kwaliteitsvol om te wonen, dichtbij alles, met een groot recreatief en sociaal potentieel.

Onthulling_huisstijl De blauwe gebogen lijn in het logo geeft de Schelde weer die de beide deelgemeenten Destelbergen en Heusden geografisch met elkaar verbindt. Daarnaast wordt met de Schelde de sociale band tussen beide deelgemeenten benadrukt. De groene gebogen lijnen geven uitdrukking aan het groene, charmante, recreatieve, ontspannende karakter van Destelbergen.

Het bruisende karakter van de gemeente wordt weerspiegeld in de dynamiek die in het logo gelegd werd. Met een modern en eigentijds logo presenteert Destelbergen zich tenslotte als visueel aantrekkelijke gemeente. De baseline “Dicht bij alles” versterkt het imago van Destelbergen als gemeente in het hartje van Oost-Vlaanderen waar het aangenaam wonen en verblijven is, en waar alle voorzieningen voor wonen en werken vlot toegankelijk zijn dankzij de invalswegen.

Deze huisstijl wordt uitgewerkt voor alle communicatie-uitingen van de gemeente. Vanaf februari wordt er al gestart met de vervanging van de straatnaambordjes in de nieuwe huisstijl. Eerst in Destelbergen, later dit jaar volgt Heusden. De nieuwe straatnaambordjes werden door de gemeente zelf gemaakt.

Het gemeentebestuur van Destelbergen voert een duurzaam milieubeleid en vraagt grote inspanningen van haar inwoners. Het huisstijlhandboek bevat een aantal voorschriften met betrekking tot de keuze van papier en drukproces.

Voor het papier geeft het gemeentebestuur de voorkeur aan 100% postconsumer recyclagepapier met het Blauwe Engel label. Het Duitse Blauwe Engel label geldt als één van de meest degelijke milieukeurmerken. Het combineert zowel strenge technische eisen als milieu-eisen die aan papier worden opgelegd.

Daarnaast kiest de gemeente voor drukkerijen die een duurzaam milieubeleid voeren. Basisvoorwaarden zijn een FSC-certificaat en het gebruik van milieuvriendelijke inkten op vegetale basis. Naast deze voorschriften bevat het huisstijlhandboek ook allerlei tips die het gemeentepersoneel ertoe moet aanzetten zuinig en efficiënt om te springen met papier.

Er is een verband tussen de Scheldemug en de dichtgeslibde Schelde

Schelde

Eerder kon u op deze blog al een artikel lezen over de Scheldeproblematiek die Schepen Georges Heerman al jaren hekelt en de actie die begin december werd gevoerd.

Vandaag kan u in Het Nieuwsblad/De Gentenaar een artikel lezen over de Scheldemug die als gevolg van de dichtgeslibde Schelde de bewoners er danig irriteert tijdens de zomer. Het ziet er niet naar uit dat er snel een oplossing zal komen.

Dat blijkt ook uit het overleg dat begin december plaatsvond tussen het gemeentebestuur van Destelbergen, Melle, Gent en een aantal andere betrokkenen.

'Veel leverde die vergadering niet op', zegt Heerman. 'Het was duidelijk dat de dienst van de Zeeschelde het standpunt aanhoudt dat de Schelde tussen Melle en Gentbrugge wel degelijk de functie moet hebben van bevaarbare waterloop.'

'Het jammere is dat sedert de aanleg van de Ringvaart (eind jaren '60) de Schelde tussen Melle en Gentbrugge werd verwaarloosd. Er werden geen middelen vrijgemaakt om de Schelde bevaarbaar te houden. Ondertussen 40 jaar later stellen we de huidige situatie vast', aldus Heerman.

Een groot probleem zijn nu de tegenstrijdige standpunten. 'De Vlaamse afdeling Bos, Groen en Natuur wil de Schelde behouden zoals het nu is: onbevaarbaar. Zij stellen dat er daar lagunes en schorren zijn ontstaan en er daarvoor Europese Habitatrichtlijnen zijn ontwikkeld', aldus Heerman. 'Natuurlijk, dat is een beetje tegenstrijdig, want die lagunes en dergelijke meer zouden er niet gekomen zijn indien de Overheid (Gewest en Federale) hun diensten wel de middelen hadden gegeven om de Schelde bevaarbaar te houden.'

'Op dit moment stelt Gent zich terughoudend op omdat er een milieurapport is opgemaakt. Verschillende milieugroeperingen willen de Schelde laten zoals ze nu is en nog meer laten verzanden. Bovendien wil men in Gent gelden laten vrijmaken om de Gentse binnenwateren en andere waterlopen te gaan onderhouden.'

Lees verder

Oudere berichten:
> In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline
> Pius X verjaagt de energriezels
> Oogst zelf je groenten op het Wijveld
> Put in de Reinaertweg is bijna dicht
> Dagbeeld: de nieuwe huisstijl, nu ook in uw straat
> Vrouw gecarjackt aan het shoppingcenter in Gent
> Haal je gratis drinkwaterkaraf af!
> Resultaten verkeerscontrole
> Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren
> The Winnetous supporteren voor AA Gent
> Opening nieuw dienstencentrum is een succes
> Auto rijdt bromfietser aan
> Brand op lijnbus
> Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum
> Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel
> Roger Lybeer is 25 jaar gemeenteraadslid
> Chiro organiseert azaleaslag
> Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro
> Slechte wegen in Destelbergen
> Ch@m organiseert Ierse zangavond

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Destelbergen Blogt • Ann Braeckman blogt over Destelbergen.

  Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Destelbergen en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

Zoeken

Nieuws uit destelbergen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!