Home  Regio  destelbergen  destelbergen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Destelbergen?
Laat het weten aan: Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Marc De Pauw is verkozen tot machtigste man van Destelbergen

Mvmetmacht_blogs

Wie heeft het volgens jou voor het zeggen in Destelbergen?
- Marc De Pauw
50,00%
- Alexander Vercamer
36,42%
- Dirk Brossé
8,02%
- Octave Landuyt
4,94%
- Walter Fiers
,62%
[Aantal stemmen : 162]
De poll die afgelopen weken liep bij Het Nieuwsblad werd gewonnen door burgemeester Marc De Pauw. Een voorstelling van de kandidaten kan u hier vinden.

Ambassadeur 5: Octave Landuyt

Mvmetmacht_blogs

Kunstenaar Octave Landuyt voorstellen in Destelbergen hoeft waarschijnlijk niet echt meer, maar toch kort, en voor de volledigheid van deze reeks, een portret van deze succesvolle kunstenaar die schilderijen, beeldhouwwerken en juwelen produceert.

Landuyt is geboren in 1922 in Gent en omwille van het beroep van zijn vader verhuisde hij in zijn jeugd vrij vaak. Hij vestigde zich in Heusden in 1965.

Landuyt

Landuyt stond aan de wieg van de afdeling 'Plastische Kunsten' die in 1954 werd opgericht. Het was de eerste afdeling in België waar tekenleraars gevormd worden en Landuyt was meteen ook de eerste leraar.

Landuyt is een veelzijdig kunstenaar en laat zich door heel wat zaken inspireren. Op zijn website lezen we het volgende: 'Aanvankelijk zoekt Landuyt inspiratie binnen droom-en waanbeelden. Zijn onderwerpen verwijzen vaak naar dood, dreiging en verval. Zijn vroege werk sluit nauw aan bij de magisch-realistische en surrealistische stromingen. Later produceert hij meer abstract werk met een voorkeur voor het tragische. Onderwerpen daarbij zijn personages, dieren, planten en mineralen. De problematiek van leven en dood staat centraal in zijn oeuvre.'

Landuyt werd in 2007 de eerste ereburger van Destelbergen en geniet niet alleen in de eigen gemeente bekendheid, maar wordt ook ver daarbuiten bewonderd omwille van zijn prachtige kunstwerken. Hij stelde al over de hele wereld tentoon.

Klik op lees verder voor een aantal van zijn werken.

Lees verder

Ambassadeur 4: Walter Fiers

Mvmetmacht_blogs

WalterfiersWalter Fiers (77) is misschien voor het grote publiek een onbekende, maar binnen de academische wereld geniet hij naam en faam omwille van zijn baanbrekend onderzoek.

Hij richtte in 1963 het Laboratorium voor Moleculaire Biologie op aan de Universiteit Gent. Later werd dit opgenomen in het akkoord tussen de UGent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en werd het bekend als het 'Department for Molecular Biomedical Research'.

In de loop der jaren promoveerden er meer dan 100 studenten aan deze onderzoeksinstelling als Doctor in de Wetenschappen. Velen van hen zijn ondertussen betrokken bij het ontstaan van de Biotech-bedrijven in de Gentse regio.

Hij ontwikkelde in de jaren '90 samen met professor Xavier Saelens een hoopvol universeel vaccin tegen het meest voorkomende griepvirus (type A). Dit vaccin werd in 2007 succesvol getest bij mensen en de lancering van het vaccin zal geen tientallen jaren meer op zich laten wachten.

Dankzij het nieuwe vaccin zal je in de toekomst niet langer jaarlijks om een 'anti-griepprik' moeten gaan bij de dokter, maar word je levenslang beschermd, ook tegen een aantal pandemieën.

Ambassadeur 3: Alexander Vercamer

Mvmetmacht_blogs

VercamerAlexander Vercamer (CD&V) is gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen. Hij is de gedeputeerde met de langste staat van dienst en kwam nooit voor een andere lijst op dan die van de provincie. Bij de provincie is hij verantwoordelijk voor communicatie, financiën, interbestuurlijk beleid, landbouw en platteland.

Hij is getrouwd met Dien en vader van Robbe en Blijde. Zijn dochter is zelf politica in Destelbergen en zetelt in de gemeenteraad. Vercamer komt uit een echte 'tsjevenfamilie'. Zijn vader was 12 jaar burgemeester in Vinkt, zijn broer is volksvertegenwoordiger en zijn schoonbroer is voorzitter in Deinze.

Vercamer vindt zelf dat wetenschapper Walter Fiers heel belangrijk is voor Destelbergen. 'Hij geniet weliswaar weinig bekendheid, maar met zijn onderzoek aan de UGent heeft hij baanbrekend werk verricht. Uiteraard is hij niet de man die het voor het zeggen heeft in onze gemeente, maar het mag toch wel geweten zijn dat we een heel groot wetenschapper in ons midden hebben', aldus Vercamer.

Later op deze blog stellen we u Walter Fiers uitgebreid voor, dan weet het grote publiek meteen ook welke de verdiensten zijn van deze man.

Ambassadeur 2: Marc De Pauw

Mvmetmacht_blogs

BurgemeesterIn het kader van de poll M/V met macht brengen we tot en met 28 september een portret van elke persoon uit de top vijf. Eerder gaven we een biografie van Dirk Brossé, vandaag hebben we aandacht voor burgemeester Marc De Pauw (55). Hij is al aan zijn derde legislatuur toe als burgemeester van Destelbergen en leidt de coalitie 'Open VLD-CD&V'.

In 2006 vertelde hij aan collega-journalist Geert Velghe dat de kiezer hem op drie projecten mocht afrekenen. Het eerste is de inrichting van de Bergenmeersen, het tweede was het vorm geven van het recreatieproject 'Kollebloem' in Heusden en het laatste zijn de scaldischeques die men aan jongeren wil geven om in het verenigingsleven te gebruiken. In de gemeenteraad van donderdag 18 september kwamen die nog uitgebreid aan bod, maar later meer daarover.

Toen we enkele weken terug polsten bij de burgemeester welke mensen in Destelbergen de gemeente mee op de kaart zetten, had hij het niet over zichzelf, maar noemde hij Walter Fiers, Octave Landuyt, Dirk Brossé en nog heel wat anderen. Onze lijst is gebaseerd op de vraag: 'wie zorgt er voor dat Destelbergen ook buiten haar eigen gemeentegrenzen bekend is. Wie is ambassadeur van de gemeente?'.

Burgemeester De Pauw is niet echt gelukkig met de poll. 'Het debat wordt nu wel heel eng gevoerd en is eigenlijk een beetje belachelijk. Ik zie dat in Laarne bijvoorbeeld Etienne De Wilde er tussen staat. Die man betekent veel voor de gemeente, maar hij heeft het toch niet voor het zeggen? Bij ons staat Octave Landuyt in de top vijf, maar die man is een kunstenaar, helemaal geen machthebber', aldus De Pauw.

De komende week brengen we u nog drie portretten van de ambassadeurs van de gemeente. Heeft u zelf suggesties, klik op reageer.

Ambassadeur Dirk Brossé

Mvmetmacht_blogs

BrosseDirk Brossé is geboren in 1960 in Gent. Hij groeide op in Heusden en staat vandaag bekend als een veelzijdig componist en gerespecteerd dirigent op de internationale muziekscène. 

Hij begon zijn muzikale studies aan de muziekconservatoria te Gent en Brussel en specialiseerde zich daarna in de orkestdirectie in Maastricht, Wenen en Keulen. Naast vele gastprofessoraten is hij vandaag docent compositie en orkestdirectie aan de Hogeschool Gent.

Wereldwijd dirigeerde hij reeds tal van toporkesten zoals The London Symphony Orchestra, l' Orchestre de la Suisse Romande, The Philharmonic Orchestra of Sjanghai en vele andere.

Naast het dirigentschap is Brossé ook een veelzijdig en vruchtbaar componist. Hij schreef 200 werken die wereldwijd worden uitgevoerd. Zijn belangrijkste werken zijn: 'La Soledad de América Latina' (dat geschreven werd i.s.m. Nobelprijswinnaar literatuur Gabriel Garcia Marquez), 'Artesia' en 'The Birth of Music'.

Verder werkte Brossé mee aan een aantal filmsoundtracks. De bekendste daarvan zijn 'Koko Flanel', 'Licht', 'De Kavijaks' en 'Daens'. Voor deze laatste behaalde hij in 1993 een Academy Award Nomination. Ook schreef hij de muziek voor tal van musicals zoals 'Sacco en Vanzetti', 'The Prince of Africa', 'Kuifje - De Zonnetempel' en binnenkort (4 oktober) gaat de musical 'Daens' met ondermeer Free Souffriau en Lucas Van Den Eynde in première.

Brossé ontving de titel 'Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen' en de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement. Op cultureel vlak heeft Brossé Destelbergen op de kaart gezet.

Ziet u Brossé graag even aan het werk, klik dan op het onderstaand filmpje waar hij het Vlaams Radio-Orkest dirigeert en José Van Dam en Winda Sylviana een duet zingen:

De powerlist: een tussenstand

Mvmetmacht_blogs

Voorlopig ziet de tussenstand van de poll op 17/09/08 om 16u25 er als volgt uit:

Wie heeft het volgens jou voor het zeggen in Destelbergen?
- Marc De Pauw
63,86%
- Alexander Vercamer
20,48%
- Dirk Brossé
10,84%
- Octave Landuyt
4,82%
[Aantal stemmen : 83]

Wil u ook graag stemmen, ga dan naar deze website  naar de rechterkolom. U dient zich wel eerst te registreren bij Het Nieuwsblad om stemgerechtigd te zijn. Daartoe dient u een aantal vragen in te vullen, maar die nemen niet meer dan drie minuten in beslag. Eens geregistreerd, kan u ook reageren op berichten op deze blog en stemmen voor andere polls. Later deze week volgen nog portretten van de verschillende 'ambassadeurs'.

Het Nieuwsblad/De Gentenaar stelt voor: M/V met macht

Mvmetmacht_blogs

Vandaag publiceert Het Nieuwsblad/De Gentenaar een dossier over M/V's met macht. In elke gemeente in Vlaanderen hebben de reporters hun oor te luisteren gelegd wie er 'macht' heeft. Daarna werd een top 5 of top 10 samengesteld. In buurgemeente Gent is er zelfs een top 25.

Het zijn niet alleen mannen en vrouwen met politieke macht - zij die het voor het zeggen hebben in de gemeente - maar ook zogenaamde ambassadeurs. Wie zorgt ervoor dat de gemeente Destelbergen in het buitenland bekend is, wie heeft het meeste uitstraling? Zowel kunstenaars, sportlui, wetenschappers, muzikanten, als bedrijfsleiders die door hun prestaties respect afdwingen kwamen in aanmerking en werden opgenomen in de lijst.

Elke inwoner van Destelbergen is natuurlijk bijzonder en het was niet gemakkelijk om een top vijf samen te stellen. Finaal zijn we dankzij de hulp van heel wat bewoners uit Destelbergen daar toch in geslaagd. De top vijf van Destelbergen (in willekeurige volgorde) is: Walter Fiers, Octave Landuyt, Alexander Vercamer, Dirk Brossé en Marc De Pauw.

Deze week zullen we elke dag een 'ambassadeur' uitgebreider voorstellen zodat u te weten komt wat zijn verdiensten zijn, als u daar al niet van op de hoogte was.

Ook u heeft hier een stem. Vindt u dat bepaalde mensen ontbreken op de lijst en kan u argumenteren wat zijn/haar belang is voor de gemeente, klik dan op REAGEER.

U kan ook stemmen op de poll en die vindt u op deze website in de rechterkolom. Laat van je horen!

Oudere berichten:
> In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline
> Pius X verjaagt de energriezels
> Oogst zelf je groenten op het Wijveld
> Put in de Reinaertweg is bijna dicht
> Dagbeeld: de nieuwe huisstijl, nu ook in uw straat
> Vrouw gecarjackt aan het shoppingcenter in Gent
> Haal je gratis drinkwaterkaraf af!
> Resultaten verkeerscontrole
> Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren
> The Winnetous supporteren voor AA Gent
> Opening nieuw dienstencentrum is een succes
> Auto rijdt bromfietser aan
> Brand op lijnbus
> Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum
> Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel
> Roger Lybeer is 25 jaar gemeenteraadslid
> Chiro organiseert azaleaslag
> Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro
> Slechte wegen in Destelbergen
> Ch@m organiseert Ierse zangavond

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Destelbergen Blogt  • Ann Braeckman blogt over Destelbergen.

    Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Destelbergen en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

Zoeken

Nieuws uit destelbergen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!