Home  Regio  destelbergen  destelbergen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Destelbergen?
Laat het weten aan: Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline

DSC03894 

Crisis? Toch niet in Destelbergen. Twee jonge leeuwen, Pieter Stevens (24) en Caroline Eelen (22), openden afgelopen maandag restaurant Ter Ramen op de Dendermondsesteenweg in Destelbergen. Na vier maanden van uitbreken, renoveren, schilderen en behangen stellen ze met trots hun restaurant voor.

Voor beiden is het de eerste keer dat ze een eigen zaak uitbaten. Niet verwonderlijk, gezien hun jonge leeftijd. Pieter heeft wel al wat ervaring. Hij studeerde aan de hotelschool in Koksijde en werkte daarna in een aantal restaurants. Caroline studeerde secretariaat-talen. Ze zijn 2,5 jaar samen en zien de nieuwe zaak als een enorme uitdaging.

'Ik heb nooit gedacht dat ik zelf een zaak ging starten,' vertelt Pieter, 'maar deze kans deed zich voor en we konden die niet laten liggen. Sinds oktober 2008 huren we het pand en werkten we vier maanden non-stop om er ons 'eigen restaurant' van te maken. Werkelijk alles is vernieuwd: de vloeren zijn uitgebroken, de keuken is nieuw, net zoals de plafonds, het sanitair, ...'

DSC03899

'Natuurlijk hadden m'n ouders wel wat schrik toen ze het nieuws vernamen. Een eigen zaak?, vroegen ze zich af: zou je dat wel doen? Ik zelf had ook twijfels, maar we kregen enorm veel positieve reacties, vooral toch van andere zelfstandigen: DOEN!, zeiden ze en we hebben het risico genomen.'

'Ik denk dat de zaak uitstekend gelegen is. Ik geloof er in', aldus Pieter. 'Ik heb de voorbije maanden dubbel zo hard gewerkt als vroeger, maar het is voor jezelf nu, je eigen portemonnee. Dat heb ik er voor over. We moeten er gewoon voor gaan.'

'Ter Ramen' is een klassiek restaurant met een klassieke keuken, geen nouvelle cuisine of zo. Ik kook de gerechten waar ik achter sta. Ik maak ook alles zelf. Patisserie, de sauzen, .... Alles wordt bovendien vers bereid. Vandaar dat we de kaart niet te uitgebreid maken. Je kan kiezen uit de gerechten op de kaart en uit twee menu's. Alles wordt maandelijks veranderd.'

Lees verder

Kijk en kook met Het Nieuwsblad

Regiobutton_gr_smakelijk

Hoe goed een kookboek een recept ook mag uitleggen, vaak begrijp je het veel beter als het je voorgedaan wordt. Omdat niet iedereen SOS Piet bij zich thuis kan vragen, kan je ook geholpen worden door Het Nieuwsblad. Onder het motto: 'eerst goed kijken, dan beter koken', kan je op de website van Het Nieuwsblad terecht voor kookvideo's.

Heb je nog nooit mayonaise gemaakt? Een filmpje toont het je in 1 minuut en 39 seconden hoe het moet. Kan je geen ei pocheren, surf naar Het Nieuwsblad en men leert het je in 2 minuten.

Sommige videofilmpjes leren je de basisbereidingen zoals crème anglaise en vleesbouillon. Andere tonen nog wat technieken: het uitsnijden van een ananas, het opdelen van een kip...

De koks in de video's zijn niet van de minste: Tim Teck bekend van allerhande kookworkshops. Ook Felix Alen werkt mee en later komen nog Jan Buytaert en Nederlandse topkoks zoals Cas Spijkers en Ron Blaauw.

Surf naar deze link en u krijgt een overzicht van de verschillende videorecepten. Klik daarna op het recept dat je voorkeur geniet. En ja het mag: Try this at home! Eet smakelijk!

Soresto Malperthuis opent zijn deuren

Het nieuwe gebouw van het OCMW aan de Kerkham is zo goed als klaar. Het dienstencentrum De Reinaert neemt er binnenkort zijn intrek en op 7 februari kan je er terecht voor de officiële opening.

Er was ook ruimte voorzien voor een sociaal restaurant. Het restaurant kreeg de naam: 'Soresto Malperthuis' en werd vandaag tussen 11 en 13u geopend met een aperitiefdag. Het richt zich vooral tot 65-plussers, genodigden van de sociale dienst en trouwe bezoekers van het dienstencentrum.

Bezoekers krijgen er dezelfde maaltijd als in het Woon- en Zorgcentrum Kouterhof. De kostprijs is 5,50 euro voor een volledige maaltijd. Hiervoor krijg je soep, hoofdgerecht, dessert, samen met een drankje zoals water en/of tafelbier.

Soresto Malperthuis is iedere dag geopend van 11.30 tot 14.00 uur. De maaltijd zelf wordt opgediend tussen 12.00 en 13.00 uur.

Claire Noreille wint kookwedstrijd 'Streekproducten'

Claire Noreille uit Heusden heeft de eerste prijs in de wacht gesleept van de kookwedstrijd van Streekproducten. Ze toverde het lekkere gerecht 'Sint-Jacobsschelpen in een sausje van witloof en kreeftencoulis' uit haar mouwen.

Streekproducten uit Grimbergen, een onderdeel van de Intercommunale Haviland (Leuven), zette in het voorjaar een kookwedstrijd op touw voor niet professionele koks. De opdracht bestond erin een uniek én smakelijk gerecht met witloof te maken.

De slotavond vond gisterenavond plaats. In het Leuvense restaurant D’Hoogeschool werden de bedenkers van de 15 beste gerechten uitgenodigd om een avond gezellig te tafelen. In de loop van de avond werd de winnaar bekend gemaakt, en werd het gerecht van de winnaar opgediend aan alle aanwezigen.

Winiefred Van Killegem komt naar Destelbergen

Vrijdag 7 november komt het kruidenvrouwtje van Gent, Winiefred Van Killegem, naar zaal Pius X in Destelbergen. Het Davidsfonds en de KAV nodigen haar uit voor een avondje 'liefde gaat door de maag'.

De kruidenvrouw geeft praktische tips voor in de keuken en leuke weetjes over ingrediënten. Ze schreef al diverse boeken over groenten en kruiden en u kan haar vrijdagavond live aan het werk zien.

De inkomprijs bedraagt 5,00 euro voor leden KAV en/of Davidsfonds en 7,00 euro voor niet-leden. De aanwezigen moeten het volgende meebrengen: bordje, bestek, een kopje en een glaasje.

Wie wil komen moet vooraf inschrijven: hetzij telefonisch op 09/228 12 45 (Roos Verhulst) of via 09/328 37 59 (Lucien Van Laere), hetzij via e-mail : roos.verhulst@skynet.be  of lucienvanlaere@telenet.be

Onder de aanwezigen worden 7 boekjes “Liefdesrecepten van Winiefred “ gratis verloot.

We brengen u in onderstaande graag een interview van collega-journalist Sofie Van Herpe met het kruidenvrouwtje.

Winiefredaardappelb_2 Winiefred Van Killegem in één woord vatten, is onmogelijk. Eén ding is zeker: eens je ze ontmoet hebt, kan je haar onmogelijk vergeten. Met een warme glimlach en op blote voeten doet ze de deur open.

‘Nostradamus zegt dat je iedere dag een halfuur op je blote voeten moet lopen’, legt Van Killegem uit.

‘Het zou goed zijn voor de bloedsomloop.’ Het is nog maar de eerste van vele wijsheden die we te horen krijgen, want de schrijfster van het bekende Aardappelboek heeft ook in De Kracht van Specerijen allerlei wijze weetjes geschreven.

Of ze echt werken, blijft dan weer de vraag, maar ongezond zijn ze zeker niet. ‘Dit is, na onder meer mijn boek over aardappelen en confituur, mijn dertiende boek.

Mijn bedoeling was om specerijen van vroeger en nu te belichten op verschillende manieren. In totaal bespreek ik 28 specerijen, van anijs en citroengras over kardemom en engelwortel tot vanille en zout.

Lees verder

GaultMillau vermeldt restaurant Rooselaer in restaurantgids

Rooselaer

GaultMillau, de restaurantgids die, in tegenstelling tot de Michelingids, geen sterren uitdeelt, maar punten nam in het totaal 524 restaurants op in haar gids. In Destelbergen gaf men enkel aan restaurant Rooselaer een quotering.

Het restaurant bestaat al meer dan 30 jaar en werd eind 2006 grondig verbouwd. Rooselaer behaalde 13 punten en dat staat voor 'een goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel' en daarnaast de vermelding uitstekende wijnkaart. De nieuwe GaultMillau Gids komt uit op 4 november en kost 9,95 euro. 

Ook mosselsouper bij FC Destelbergen

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober 2008 organiseert FC Destelbergen zijn 4de editie van de mosselsouper. Gezien het succes van vorig jaar (meer dan 500 eters) gaat de mosselsouper door in de polyvalente zaal van het gemeentelijk jeugdcentrum van Destelbergen.

Er zijn 2 eetgelegenheden voorzien: vrijdag 17 oktober om 19u en zaterdag 18 oktober om 19u. Voor wie geen mossels lust, is er vol au vent met frietjes.

Inschrijven doe je best via de website of via Peter Gansbeke - 09/355.23.86 (na 18u00). Mosselen kosten 22 euro voor volwassenen en 18 euro voor kinderen (-12 jaar). Voor de vol au vent betaalt u 12 of 8 euro. Snel inschrijven is hier de boodschap!

VS Destelbergen organiseert mosselsouper

Op vrijdag 31 oktober 2008 en op zaterdag 1 november organiseert VS Destelbergen een mosselsouper. Naast mossels à volenté kan je nog kiezen voor vis, vlees of gemengde schotels.

Kaarten zijn te bekomen bij het bestuur of op het secretariaat bij Wally Durieux. Tijdens en na het eten is er een muzikale begeleiding van DJ Andy tot de late uurtjes. Voor meer informatie bel 0486.591.353 bij Durieux Wally of 0475.360.365 bij Eggermont Marc.

Gezellig proeven in wijnhuis Tinto

Wijn1Wijn kiezen: het gebeurt vaak op goed geluk in een grote supermarktketen, enkel afgaand op intuïtie, het etiket of advies van een verkoper die er eigenlijk niet veel van afweet. Dat men op die manier de verborgen schatten van de rijke wijncultuur al snel over het hoofd ziet, wordt vaak vergeten.

Wijnhuis Tinto, in de Blauwe Steenstraat, laat zien dat het ook anders kan. Komend weekend is daar namelijk ‘openflessenweekend’. Bent u op zoek naar een gepast wijntje voor tijdens een barbecue of gezellige zomeravond met vrienden, aarzel dan niet om eens binnen te springen. Een gezellig en verfijnd uitstapje, zo lijkt ons. Steven Van De Woestyne en partner Nathalie De Wispelaere zullen u bijstaan en begeleiden in uw keuze.

Steven behaalde op 18 juni 2005 de titel van sommelier-conseil, na een drie jaar duren studie aan de Université du Vin van Suze la Rousse. Daarna volgde hij nog meerdere gespecialiseerde cursussen en masterclasses. Ook Nathalie werd gepassioneerd door de wijncultuur en volgt momenteel een opleiding.

Ook na het ’openflessenweekend’ kan u in wijnhuis Tinto terecht voor een proevertje. Of Steven en Nathalie komen naar u toe voor een degustatie, bij u thuis of op locatie.

‘Openfles zomer 2008’ van wijnhuis Tinto op zaterdag 5 juli van 14u tot 17u en op zondag 6 juli van 11u tot 17u, Blauwe Steenstraat 75. Meer info vindt u op hun website.

De Matroos neemt een nieuwe start

MatroosOp 30 mei vond de heropening van café-feestzaal De Matroos in Heusden plaats. David Baeyens (30), Destelbergenaar in hart en nieren, nam de zaak over van zijn ouders, samen met zijn vrouw.

‘De opening was een succes en de eerste week is ons heel goed bevallen. Het was natuurlijk een voordeel dat de vaste klanten van mijn ouders al meteen terug paraat waren. Mijn ouders maakten indertijd van het bruin café dat De Matroos toen was, een bloeiende zaak. Die groeide uit tot een bekendheid in de streek en was het eerste café waar men mazout - bier gemengd met Cola - uit het vat tapte.’

David groeide dus op in deze branche. ‘Mijn ouders waren actief in de horeca van toen ik 12 was. Eerst hielden ze taverne Ter Linde aan de Vissershoek in Destelbergen open. Die lieten ze over om hun droom verder te zetten in Heusden. Ik heb het café nu heringericht als themacafé. Ik wou een matrozensfeer creëren, zoals de naam laat uitschijnen. Het is een mooi ingericht dorpscafé dat vooral echte Heusdenaars aantrekt en waar men al eens kan vertellen over de tijd van toen.’

De voornaamste doelstelling van David is de zaak laten heropleven. ‘Het moet een plek worden waar men na het werk even kan ontstressen, of een spelletje kaarten bij een frisse pint. En op zondag kan men na een fietstocht ontspannen op ons terras. Ook jonge mensen zijn meer dan welkom. Verder hebben we een grote polyvalente zaal ter beschikking, met een capaciteit van 100 personen. Die willen we volop gebruiken voor alle mogelijke gelegenheden.’

David is alleszins heel gemotiveerd om er een bloeiend café van te maken. ‘Het contact met de mensen, dat is wat me drijft. Als uitbater zit je altijd middenin het plezier, zodat het werk nooit een sleur wordt.’

Ga het zeker en vast zelf eens uitzoeken! Niet op woensdag en donderdag, want dat zijn de sluitingsdagen. De Matroos, Magerstraat 13.

Oudere berichten:
> In 'Ter Ramen' eet je voortaan bij Pieter en Caroline
> Pius X verjaagt de energriezels
> Oogst zelf je groenten op het Wijveld
> Put in de Reinaertweg is bijna dicht
> Dagbeeld: de nieuwe huisstijl, nu ook in uw straat
> Vrouw gecarjackt aan het shoppingcenter in Gent
> Haal je gratis drinkwaterkaraf af!
> Resultaten verkeerscontrole
> Kinderdagverblijf 'De Steijgertjes' opent binnenkort zijn deuren
> The Winnetous supporteren voor AA Gent
> Opening nieuw dienstencentrum is een succes
> Auto rijdt bromfietser aan
> Brand op lijnbus
> Kijk al even binnen in het nieuwe dienstencentrum
> Raad van State schorst vergunning villabouwproject in Melkwegel
> Roger Lybeer is 25 jaar gemeenteraadslid
> Chiro organiseert azaleaslag
> Mini Euromillionsclub wint 45.000 euro
> Slechte wegen in Destelbergen
> Ch@m organiseert Ierse zangavond

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Destelbergen Blogt  • Ann Braeckman blogt over Destelbergen.

    Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Destelbergen en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

Zoeken

Nieuws uit destelbergen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!