Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Big Love (seizoen 1)

De band van grote gezinnen

Het eerste seizoen van de televisieserie Big Love, bij ons te zien op Canvas, kondigde zich aan als een polygame variant op Desperate Housewives: één man, drie vrouwen, veel geruzie en complexe situaties. Maar de serie ging snel een eigen richting uit en bleek toch vrij verslavend.

Dvd_biglove tv-serie: 7 / extra's: 2 / duur: 12 x 50 min. / HBO-Warner

Centraal in Big Love staat Bill Henrickson (gespeeld door Bill Paxton), een conservatieve Amerikaan met een groot geloof in ondernemingszin en grote gezinnen. Henrickson is een polygamist, een praktijk die in de VS verboden is. Hij heeft drie echtgenotes, drie huizen naast elkaar, drie hypotheken, en zeven kinderen. Zijn leven bestaat uit hard werken in zijn DHZ-supermarkt en daarnaast zijn geld en aandacht zo goed mogelijk tussen zijn dames verdelen.

Dat laatste is geen sinecure, want tussen de vrouwen heersen spanningen. Bills eerste vrouw Barb (een uitstekende Jeanne Tripplehorn) is de efficiëntie zelve en de enige echtgenote met een job, waarvoor ze als ,,dank’’ het epitheton boss wife mag dragen. Nummer twee, Nicolette (Chloë Sevigny), is het meest religieus fundamentalistisch maar heeft tegelijk het grootste gat in haar hand. Nummer drie, Margene (Ginnifer Goodwin) is jong en moet haar draai nog vinden in deze vreemde constellatie. Ze hebben elk een stuk van het laken vast en er komen planningen, onderhandelingen en sluwe spelletjes aan te pas om de man des huizes op tijd en stond bij zich onder dat laken te krijgen. Hoe Bill dat volhoudt? Met Viagra, en veel diplomatie.

Dvd_biglove7

Het eerste seizoen behandelt vooral losse thema’s, waardoor Big Love wel wat tijd nodig heeft om indruk te maken. Het uitgebreide gezin leeft als moderne Amerikanen in Salt Lake City, ietwat in het geheim, maar willens nillens is er af en toe contact met de mormoonse commune op het platteland van Utah, waar Bill opgegroeid is en waar zijn bizarre ouders nog leven. De conservatieve patriarch/profeet van het clubje, Roman (ijzingwekkend goed gespeeld door Harry Dean Stanton), is de vader van Nicolette en heeft Bill lang geleden geld geleend voor zijn supermarkt. Hij baart Bill meer zorgen dan zijn drie vrouwen, want hij komt steeds hardnekkiger zijn deel van de winst opeisen.

De producent van Big Love heeft een goede reputatie. HBO-reeksen – denk aan The Sopranos, Deadwood en Six Feet Under – brengen telkens een bepaald milieu in beeld zonder de sensationele kanten ervan uit te vergroten. Polygamie kan leiden tot kindermisbruik. Die beschuldiging komt in vrijwel elke aflevering terug, maar nooit nadrukkelijk. Dat werkt: de kijker kan zich een beeld vormen van dit levenspatroon, zonder dat hij platgeslagen wordt met clichébeelden, zoals dat van één man in bed met drie vrouwen.

Big Love mist nog een goede rode draad, al zijn er natuurlijk die sterke afleveringen rond Roman, maar verder heeft de reeks alle kwaliteiten van een HBO-drama: goede acteurs, geen sensatiezucht, bíjna vrij van kitsch en ironie – er is natuurlijk die mooie titelsequens op de tonen van The Beach Boys’ God Only Knows – en ze belicht de meningen van beide kanten. De tweede reeks is in de maak. We zijn benieuwd. (tdc/vpb)

Reacties

een van de beste series die ik in langen tijd gezien heb alleen jammer ik heb de eerste twee delen gemist

annie cousijnse op 2 juni 2007 om 17:10

zal er nog een derden serie van big love uit komen met nederlandse ondertiteling

 annie op 1 juli 2011 om 20:25

Laat een reactie achter