Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Gandhi

Pl_dvd_gandhi film (1982): 9 / extra’s: 7 / deluxe edition dubbel-dvd / Sony

De recente aanslag op de ‘vredestrein’ van India naar Pakistan bewees het nog eens: de wereld is Mahatma Gandhi en zijn principe van geweldloos verzet al te vlug vergeten. Aan deze met acht Oscars bekroonde filmbiografie zal het nochtans niet liggen: die is nagenoeg feilloos. Zelfs de kiem van het conflict tussen India en Pakistan krijgt er een plaatsje in. De film Gandhi is vaak verweten in dit soort zaken té compleet te willen zijn, maar wij verkiezen persoonlijk die extra historische context boven een (al dan niet fictief) verhaallijntje rond een nevenpersonage dat dit soort films "toegankelijker" zou moeten maken. Dat procédé werkt wel redelijk in The Last King of Scotland maar het zou hier niet anders kunnen doen dan storen.

Als Gandhi na vijfentwintig jaar nog zo indrukwekkend is, komt dat vooral door de figuur van Gandhi zelf en de ronduit verbluffende wijze waarop de toen onbekende Ben Kingsley hem gestalte gaf. Het was de rol van zijn leven en regisseur Richard Attenborough mag zijn zoon op zijn blote knietjes danken dat hij Kingsley in zijn theater had opgemerkt. Fijne anecdote: John Hurt kwam auditie doen voor de hoofdrol en werd in de gang voorbijgeschuifeld door Ben Kingsley, helemaal uitgedost als Gandhi. Hurt stapte meteen naar Attenborough om de handdoek in de ring te gooien ("Die man is Gandhi") en heeft zijn cameratest niet meer afgelegd.

Sir Ben praat in het bonusmateriaal 20 minuten over zijn ervaringen, onder meer over de opname van de begrafenisstoet. Liefst 400.000 Indiërs waren opgedaagd voor de reconstructie van dit historische moment - vandaag zouden ze er tien filmen en die met de computer vermenigvuldigen - en enkelen vonden er niets beters op dan Kingsley, die het lijk speelde, te bekogelen met allerlei prullen om hem te doen reageren. De man gaf natuurlijk geen krimp en lijkt daar vandaag nog apetrots op.

Het interview met Kingsley stond al op een vorige dvd-uitgave van Gandhi, net als de beroemde quotes en de vintage bioscoopjournaals uit die tijd. Nieuw in deze luxeset zijn gloednieuwe documentaires over het setdesign, kostuumontwerp, de lange voorgeschiedenis van de productie - Attenborough werkte bijna twintig jaar aan zijn "labour of love" - en dies meer. Ze geven een goed beeld van de epische onderneming. Het eveneens nieuwe audiocommentaar van Attenborough klinkt daarna nogal badinerend in de oren en als het interessant dreigt te worden, blijkt het vaak te overlappen met de documentaires op disc 2. Maar Attenborough wijst wél netjes de eerste filmverschijning van Daniel Day-Lewis aan, als Zuid-Afrikaans straatboefje. (tdc)

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.