Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Twin Peaks (seizoen 2)

Stel je voor dat Lost er na tweede seizoen plots mee ophield. Een ondraaglijk idee? De fans van Twin Peaks moesten er in 1991 toch maar mee leven. De lang uitgestelde dvd-box met seizoen 2 rijt een oude wonde open. 

Pl_dvd_twinpeaks2boxDe uil is niet wat hij lijkt

tv-serie: 7 / extra's: 3 / box met 6 dvd’s / duur: 22 x 45 min. / Paramount

In de hitlijst van sublieme maar nooit afgewerkte televisieseries staat Twin Peaks al decennia bovenaan, met ruime voorsprong op Carnivàle en Lars Von Triers The Kingdom. In 1990 maakten David Lynch en Mark Frost furore met hun tv-serie die de meest uiteenlopende genres – soap, sitcom, politieserie en bovennatuurlijke thriller – samensmolt tot een fenomeen dat wereldwijd miljoenen kijkers in de ban hield. Wie vermoordde Laura Palmer, de populaire tiener met het duistere dubbelleven? Het mysterie werd met elke aflevering groter, vooral omdat zowat iedereen in het idyllische stadje een dubbelleven bleek te hebben.

Twin Peaks was koffie en kersentaart, overspel en moord. Brave hulpsheriffs en ondernemende tieners deelden het scherm met orakelende reuzen en achterwaarts dansende dwergen. Als kers op de taart draafde een legertje kleurrijke FBI-agenten op, onder wie een travestiet (David The X-files Duchovny!), een hardhorende (David Lynch zelf) en natuurlijk Dale Cooper (Kyle McLachlan), een Sherlock die evenveel uit feiten deduceerde als hij zich liet leiden door zijn onderbewuste. Zulke televisie had nog niemand gezien en, het moet gezegd, ook nadien kwamen weinig series nog in de buurt van Lynch en Frosts eigenzinnige aanpak.

Twinpeakslaura

Doordat Twin Peaks in zijn eigen universum lijkt te bestaan, komt de serie vandaag nog helemaal niet verouderd over. Ze is prachtig in beeld gebracht – het is de eerste tv-reeks die bijna cinema is – en legt haar eigen tempo en wetten op. Het eerste seizoen is briljant en ook het tweede seizoen begint ijzersterk. Als de moordenaar van Laura Palmer eindelijk bekend is, opent dat de deur naar een nog groter raadsel. Maar dan begint het te slabakken. Coopers onderzoek hangt steeds vaker af van zijn visioenen, de richtingloze subplots gaan irriteren en het zinnetje 'The owls are not what they seem' ('De uilen zijn niet wat ze lijken') wordt een stoplap van jewelste. De kijkcijfers dalen, de hype bloedt dood. Ondanks een cliffhanger die alles op zijn kop zet, is het na het tweede seizoen definitief gedaan. De humorloze prequelfilm Fire Walk With Me (1992) brengt geen soelaas.

Wisten Lynch en Frost nog wel wat ze deden in dat tweede seizoen? Of lieten ze hun succeskind doodbloeden omdat tv-zender ABC zich te veel moeide? Van de heren zelf zal je het niet vernemen: ze blijven opvallend afwezig uit het bonusmateriaal in de dvd-box. We moeten het stellen met korte interviews van acteurs en regisseurs en de later toegevoegde introducties van de ‘Log Lady’ (al staan die vreemd genoeg alleen op de laatste drie discs).

De onbevredigende conclusie blijft tot vandaag als een schaduw over Twin Peaks hangen, maar het zou zonde zijn om de serie daarom geen herkansing te gunnen. Je moet maar de langgerekte, spannende en tegelijk hilarische beginscène van seizoen 2 terugzien – die waarin Cooper net neergeschoten is – om weer te beseffen hoe uniek de serie nog steeds is. Ze wordt ook interessanter in het licht van de richting die David Lynch daarna insloeg. Zestien jaar geleden kon je nog denken dat ‘s mans hersenkronkels logisch moesten worden verklaard. Vandaag, na steeds surrealistischer wordende bioscoopfilms als Lost Highway, Mulholland Drive en zeker Inland Empire, weet je dat je zijn visioenen maar beter instinctief en associatief kunt benaderen. Een beetje zoals Dale Cooper zijn moordonderzoek voerde, inderdaad.

David Lynch is dus geen uil. Of toch niet de uil die hij in 1991 even leek. (tdc)

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.