Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The Brave

Dvd_brave film (1997): 3 / extra's: geen / Paradiso

Wat zeiden we daar, dat Johnny Depp altijd in form is als hij zich mag smijten met een pruik op? Daar is één niet onbelangrijke voorwaarde aan verbonden: hij mag de film niet zelf schrijven en regisseren. Anders krijg je een draak als The Brave, een typische pretentieus-existentialistische miskleun van een zelfgenoegzaam acteur die het allemaal eens zelf wil doen. Ach wat, iedereen heeft recht op een misstap, dus ook Johnny.

Depp loopt er in dit oersaaie drama een beetje bij als Jack Sparrow, maar dan zonder snor, zwaard en dreadlocks, en vooral zonder spitse oneliners. Bijna zonder tekst eigenlijk, want je ziet zijn personage Raphael vooral wandelen, nadenken, nog wat wandelen, waterkruiken vullen, vrijen met zijn vrouw, kindjes kussen, een minipretpark bouwen (!?) en uiteindelijk Luis Guzmán overhoop slaan. Waarom? Waarom? Waarom? Je stelt de vraag bij elk van zijn acties en ze wordt nooit beantwoord.

Niet dat het antwoord interessant zou kunnen zijn. Raphael is een werkloze indiaan die er tegenover Marlon Brando (in een klein en typisch wauwelend rolletje) in heeft toegestemd zichzelf te laten vermoorden. De opbrengst van die deal moet dienen om zijn liefhebbende vrouw en bloedjes van kinderen te laten ontsnappen uit hun armtierige nederzettinkje bovenop een vuilnisbelt. Dat excentrieke 'dorp' wordt tijdens Raphaels officieuze afscheidsfeestje (want niemand heeft natuurlijk weet van zijn besluit) in beeld gebracht als een fantasietje van Emir Kusturica, compleet met 'kleurrijke' randfiguren en muziek van Iggy Pop. Zoveel moois in Raphaels leven, en hij laat zich liever doodfolteren. Wat wil hij zijn dan, Jezus Christus?

De echte moedigen, dat zijn zij die deze film kunnen uitzitten zonder de tv uit te flikkeren. (tdc)

Reacties

Ik heb the brave onlangs gezien en ok, qua inhoud is het ook enkel Johnny. Maar toch gaat het er gewoon om dat zijn familie niks heeft, en hij enkel het beste wil voor zijn familie, zo erg dat hij er eigenlijk z'n leven wel voor zal geven.
Ik vond de film niet slecht! het is gewoon eens iets anders dan die hollywood-blockbusters..

Bagh op 28 mei 2007 om 15:06

Bedankt voor je reactie, Bagh. Je hebt gelijk dat dit 'eens iets anders' is (daar ben ik ook altijd voor te vinden) en dat Raphael het beste wil voor zijn familie. Maar het is zo'n liefdevol gezinnetje dat ik vanzelf de bedenking maakte: hoe kan 50.000 dollar in godsnaam beter zijn dan zo'n lieve, sterke vader en echtgenoot?
Raphaels zelfopoffering is leeg, zinloos en pathetisch, en getuigt hoogstens van een heilig geloof in geld en materialisme. Op die manier zou je The Brave eigenlijk als een héél intelligente, maatschappijkritische film kunnen bekijken. Maar ik denk niet dat Johhny Depp hem zo bedoeld heeft.

Tim De Cock op 29 mei 2007 om 10:12

Laat een reactie achter