Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The Libertine

Dvd_libertine film: 7 / extra's: geen / Paradiso

Of hij nu een heethoofdige piraat of een seksverslaafde, aan syfilis stervende schrijver speelt: als Johnny Depp een pruik opzet en zich eens goed smijt, máákt hij de film. Ook deze Britse lowbudgetprent van Laurence Dunmore, gebaseerd op een theaterstuk van Stephen Jeffreys.

The Libertine is een biografie van John Wilmot, Earl of Rochester, een charismatische man die zijn 17de-eeuwse bestaan vulde met drie bezigheden: scabreuze poëzie schrijven, koning Charles II (John Malkovich) op de tenen trappen, en op elke vrouw (of man) kruipen die zich niet snel genoeg uit de voeten kon maken. Het leverde Rochester een geslachtsziekte op die hem incontinent maakte en zijn neus wegvrat, waardoor hij een zilveren prothese moest dragen, maar wat hem volgens deze film pas echt vloerde was zijn fascinatie voor Elizabeth Barry, de grootste actrice van haar tijd (gespeeld door Samantha Morton).

In een veelbetekend gesprek met haar verklaart de notoire atheïst Rochester zijn libertijnse levensvisie vanuit het besef dat 'in het echte leven niets van mijn acties, goede of slechte, er eigenlijk toe doet. In een toneelstuk daarentegen heeft elke actie een logische consequentie. Ik wil ontroerd worden. In het echte leven kan ik niet voelen. Anderen moeten dat in mijn plaats doen op het podium.' Je kan het net zo goed zien als een verklaring voor het feit dat we ons zo graag verliezen in bioscoop- en televisiefictie.

'Je zal me niet aardig vinden', waarschuwt Depp als Rochester de kijkers in een proloog. 'En je zal me nog veel minder aardig vinden naarmate we verder gaan.' Klopt, maar tegelijk kan je je ogen niet van hem afhouden in dit intelligente, volwassen drama dat Londen even groezelig in beeld brengt als Rochesters levensstijl geweest moet zijn. Ook de rest van de cast is knap: niemand verbleekt naast Depp, zelfs Rosamund Pike niet als Rochesters gekwelde echtgenote. Het enige wat een beetje tegen deze adaptatie spreekt, is dat het in veel opzichten een theaterstuk gebleven is. Maar storen doet dat niet echt. (tdc)

Reacties

Laat een reactie achter