Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Emmanuelle

Dvd_emmanuelle film (1974): 6 / extra's: 7 / Universal

Samen met horror is erotiek wellicht het enige genre waarin films de status van klassieker kunnen verwerven zonder eigenlijk goed te zijn. Emmanuelle is het bekendste voorbeeld: legendarisch en baanbrekend omdat het de eerste soft-erotische film was voor een breed publiek, maar ook een film die met haken en ogen aan mekaar hangt en waarvan de pseudo-intellectuele filosofietjes mateloos gedateerd overkomen.

De destijds nog jonge makers, voor wie Emmanuelle de eerste langspeelfilm was, geven dat trouwens met zoveel woorden toe in een boeiende documentaire op de nieuwe dvd-uitgave. Grappig, die anekdotes over het nepscenario dat aan de Thaise autoriteiten moest worden voorgelegd. Of over Serge Gainsbourg en Jane Birkin die geen muziek wilden schrijven voor de film ('Ik krijg er geen stijve van', argumenteerde de immer eerlijke Gainsbourg) maar toch ideeën aanbrachten voor de montage. Leuk ook om een vooroordeel doorprikt te zien: in tegenstelling tot wat je bij zo'n film over losse zeden zou verwachten, ontstonden er absoluut geen liefdesrelaties op de filmset - op één uitzondering na, en dat werd uitgerekend een relatie van heel lange duur.

Alleen jammer dat Sylvia Kristel niet bij deze uitgave betrokken werd. Het is haar breekbare, lumineuze kwaliteit in combinatie met de mooie locatiefotografie die zorgt dat Emmanuelle vandaag toch nog zijn mérites heeft in de afdeling 'sfeervol gefotografeerd naakt'. (tdc)

P.S. Voor de kenners: deze versie bevat twee korte scènes die weggeknipt zijn in sommige landen en voor zover we konden nagaan ook niet op de vorige dvd-versie van Emmanuelle stonden. Het gaat om de 'opiumkitscène' (waar niets aanstootgevends aan is) en een berucht stukje sigarettengegoochel waar destijds veel promotie rond werd gevoerd. Regisseur Just Jaeckin was sterk gekant tegen die laatste scène, maar producent Yves Rousset-Rouard stond erop: hij wilde 'iets hards, iets zoals in Last Tango in Paris, dat de mensen zich altijd zouden herinneren'. Opdracht geslaagd, Yves.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.