Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Pink Cinema: erotiek uit Japan

PinkemptyTokyo X Erotica: 4 / extra's: geen / Mushimushi-De Filmfreak

Empty room: 6 / extra's: geen / Mushimushi-De Filmfreak

Pink Cinema is de overkoepelende naam die gegeven wordt aan de duizenden erotische films die sinds de jaren zestig in Japan werden en worden geproduceerd. Enkele daarvan worden nu door het Mushimushilabel van De Filmfreak bij ons op dvd verdeeld.

Het pinku eiga-genre neemt een heel aparte plaats in en valt nauwelijks te vergelijken met wat in het Westen onder erotiek wordt verstaan. Om te beginnen gaat het om technisch kwaliteitsvolle 35 mm-prenten van zowat een uur die niet bedoeld zijn voor betaalkanalen of late night tv, maar vertoond worden in speciaal daartoe bestemde bioscopen. Ondanks de opkomst van video en dvd blijft dat onafhankelijke bioscoopcircuit in de Japanse grootsteden floreren – in tegenstelling tot Europa, waar de 'sekscinema's' zo goed als verdwenen zijn.

Voor u het verkeerde idee krijgt: Pink Cinema is geen porno. De strenge censuur in Japan bepaalt immers dat er geen genitaliën of schaamhaar - 'werkende onderdelen', noemt de Japanse filmkenner Donald Richie ze – in beeld mogen komen. Het is een beperking waarvan je, met lichte overdrijving, kan stellen dat ze al meesters naar boven heeft gebracht. Regisseurs moeten immers creatieve oplossingen leren bedenken en zo werd Pink Cinema een leerschool voor 'serieuze' filmmakers als Masayuki Suo, wiens latere mainstreamfilm Shall we dance? een Hollywoodremake kreeg met Richard Gere en Jennifer Lopez.

De bevrijding van elke gynaecologische obsessie leidde er ook toe dat de verhalen meer om het lijf hebben dan 'sexy pizzabesteller belt aan'. Vaak zijn het bijna volwaardige films die tot de meest uiteenlopende genres kunnen behoren. Filosofisch drama, komedie, actiethriller, sciencefiction, horror, zelfs romantische zwijmelfilms – zolang ze maar voldoende bloot bevatten om het mannelijke publiek te prikkelen, krijgen de makers carte blanche van hun geldschieters.

Pinktokyo Hoewel Pink Cinema binnen en buiten Japan grotendeels genegeerd wordt door filmcritici, is in sommige gevallen de grens met de serieuze 'art'-cinema – waar expliciete seksscènes al langer bon ton zijn – niet veraf meer. Tokyo X Erotica is zo'n experimenteel auteursfilmpje: een volstrekt onbegrijpelijk verhaal rond terrorisme, mishandeling en geweld waarin een masturberende man in een konijnenkostuum en een met sperma gevuld waterpistool nog de normaalste elementen zijn. Psychedelisch, maar ook lelijk en absoluut niet erotiserend.

Al even weinig opwindend zijn de bijna mechanische vrijpartijen in het veel betere Empty room, een sociaal pompsteendrama met een randje, over een vrouw die zich lostrekt uit haar doodgebloede huwelijk. Het is moeilijk te zien of de amateur-acteurs natuurlijk spelen of gewoon niet spelen, maar het afstandelijke gevoel – ook tijdens de verplichte nummertjes rampetampen – draagt alleszins bij tot het bewust troosteloze sfeertje. (tdc)

Reacties

Laat een reactie achter