Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
De Jordaches (Rich Man, Poor Man)

Dvd_jordachescover tv-serie 'Boek 1' (1977): 7 / extra's: geen / duur: 12 x 48 min. / Universal

Rich Man, Poor Man, de allereerste tv-miniserie ooit, was in de jaren zeventig een mateloos populair fenomeen. Ook in de Lage Landen, waar de familiesaga werd uitgezonden onder de naam De Jordaches: vraag een veertigplusser maar eens of hij Falconetti nog kent. Falconetti, zal hij vertellen, is die gore smeerlap met het ooglapje. In de eerste reeks van De Jordaches komt hij alles samen een halfuur in beeld, maar hij stichtte genoeg onheil om het koosnaampje ‘meest geliefde slechterik van de seventies’ te verdienen.

De twaalfdelige tv-serie, gebaseerd op een roman van Irvin Shaw, overspant de periode 1945-1965 en draait rond twee broers uit de immigrantenfamilie Jordache, ruwe Tom en sluwe Rudy, en de vrouw waar ze allebei verliefd op zijn. De een wordt bokser en gaat het verkeerde pad op, de ander werkt zich stilletjes op tot ondernemer en senator, maar de breuklijn tussen goed en slecht loopt veel grilliger dan de tegenstelling tussen de broers doet vermoeden.

Op papier is De Jordaches een übersoap over liefde, ambitie, vriendschap en foute keuzes, maar de reeks houdt verbazend goed stand naar hedendaagse normen. Ze is zeer filmisch uitgewerkt met veel locatieopnamen, schuwt de morele ambiguïteit niet en behandelt heikele thema’s. Een blanke racist die een zwarte matroos verkracht: je verwacht het zelfs vandaag hoogstens in een HBO-kwaliteitsserie, niet in een mainstream-epos. De Jordaches blijft dus zonder veel moeite overeind als een van de beste series uit de gouden televisiejaren. Er wordt bovendien goed tot uitstekend in geacteerd, vooral door Peter Strauss en Nick Nolte, die met de rol van Tommy Jordache op zijn 35ste de grote doorbraak forceerde en meteen een Emmynominatie op zak stak.

De eerste reeks ('Boek 1') werd gevolgd door een tweede, iets minder geapprecieerde reeks afleveringen rond de broer die het allemaal overleefde. Ook hij kreeg het echter weer stevig aan de stok met Falconetti, de rotzak met het ooglapje. 'Boek 2' verschijnt begin december op dvd. (tdc)

Reacties

Geachte m,

Hierbij wil ik u vragen of jullie me kunnen helpen aan de dvd van de serie Rich man ,Poor man,book 1 daar ik alleen de dvd met book 2 heb.misschien dat jullie me kunnen vertellen waar ik die kan kopen , alvast bedankt

A ligthart

 ligthart op 16 maart 2008 om 16:03

Beste A,
Heb je al geprobeerd de doos te bestellen bij een dvd-winkel? Ze is pas een dik half jaar geleden verschenen bij Universal, dat moet dus normaal gezien nog lukken.
Daarnaast kan je ook grasduinen in de internetwinkels van Vlaanderen en Nederland (zodat je zeker de versie met Nederlandse ondertitels koopt). Succes!

 Tim De Cock op 16 maart 2008 om 19:37

bij ECI boekenclub kon je de DVD krijgen

 lieven op 28 mei 2008 om 22:10

Bij www.bol.com hebben ze de 2 jaargangen op dvd. Veel succes ermee !

linde op 3 augustus 2009 om 16:07

Laat een reactie achter