Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Xena: Warrior Princess (seizoen 1)

Dvd_xenas1 tv-serie (1995): 6 / extra's: geen / duur: 24 x 41 min. / Universal

Wie bekampte cyclopen en halfgoden, paste als eerste EHBO toe, hielp een centaurbaby op de wereld, fluisterde Hippocrates de dokterseed in en bleef er al die tijd stil en ongedwongen uitzien als een moordgriet in een leren WonderBra? ‘t Is Xena, de krijgsdame die zes jaar lang te paard en te zwaard losjes door de Griekse mythologie galoppeerde om het kwaad teniet te doen dat ze in een vorig leven zelf had aangericht.

Xena: Warrior Princess is een belachelijke opeenstapeling van pseudo-historische fantasy, routineuze B-filmactie, kitscherige kostuums, goedkope trucages en dialogen die voor de helft uit strijdkreten bestaan. Het is tevens de meest entertainende serie uit zijn tijd. Kijk vijf minuten, en je bent verslaafd. Zeker als je begint te letten op de toch wel speciale vriendschap tussen Xena (een iconische Lucy Lawless) en haar reismaatje Gabrielle (Renée O’Connor). Hun relatie is dezelfde als die tussen stripheld Alex en de knaap Enak: de een werkt zich steevast in nesten, waarop de ander hem/haar moet komen bevrijden. Ja, het is een spel, de liefde.

Voor de non-believers: de op allerlei websites veelbesproken lesbische, of toch zeker erotische 'ondertonen' zijn in het eerste seizoen van Xena al vrij duidelijk aanwezig. Of hoe een Amerikaanse cultserie die zichzelf niet al te serieus neemt, op haar manier toch een beetje baanbrekend kan zijn. (tdc)

Reacties

Laat een reactie achter