Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Moeder, waarom leven wij?

Dvd_moederwaarom Waar zag u voor het eerst Koen De Bouw, Wim Opbrouck en Marie Vinck? Veel kans dat het in Moeder, waarom leven wij? was. De allereerste prestigieuze serie van VTM deelt zijn regisseur met hun jongste serie, Koning van de wereld.

tv-serie (1993): 7 / extra's: geen / duur: 6 x 45 min. / VTM-Bridge Entertainment

In 1993 werd er kwistig met superlatieven gestrooid voor Moeder, waarom leven wij?, een zesdelig familiedrama over het Antwerpse stadsproletariaat. Bekeken met nuchtere ogen lijken die vandaag wat overdreven, maar toch is de reeks absoluut het herbekijken waard. Dat ze zoveel prestige uitstraalde, had ongetwijfeld te maken met de cast. Regisseur Guido Henderickx (Koning van de wereld) koos voor sterke vrouwen: Els Dottermans, Hilde Van Mieghem, Chris Lomme, Lies Pauwels, Viviane De Muynck en Dora van der Groen. De mannelijke rollen worden gespeeld door onder meer Willy Vandermeulen, Luc Perceval, Jan Decleir, Stany Crets en Hugo Van Den Berghe. Koen De Bouw speelde een van zijn eerste belangrijke rollen en de Vlaamse kijker maakte voor het eerst kennis met Wim Opbrouck.

Hét gezicht van de serie en nu ook de dvd-box is de piepjonge Marie Vinck, de dochter van Hilde Van Mieghem die later in De kus en De kavijaks zou spelen. In de eerste aflevering loopt zowaar ook de jonge Tine Embrechts in beeld als haar zus - zo onherkenbaar dat je gaat twijfelen of zij het wel is - en op de aftiteling staat als 'stagiair dialoogmontage' Jan Eelen vermeld. Inderdaad, de grote man achter In de gloria en Het eiland.

Moeder, waarom leven wij? is ook in andere opzichten opmerkelijk. De tv-adaptatie van het gelijknamige boek van Lode Zielens (1901-1944) werd gefinancierd en uitgezonden door de commerciële zender VTM. Zo profileerde de toen nog vrij jonge ‘pretzender’ zich plots als de behoeder van het Vlaams kwaliteitsdrama – wat een van de speerpunten van de openbare omroep zou moeten zijn.

‘Het boek van Zielens is zeker geen meesterwerk’, vond regisseur Guido Henderickx zelf. Maar het verhaal van Netje wordt met zo’n ongelooflijke dramatische kracht verteld dat het schreeuwde om een indringende tv-bewerking. Netje heeft geen gemakkelijk leven. Ze wordt geboren als vierde kind in een Antwerps arbeidersgezin dat moeite heeft om alle monden te voeden. ''t Is een kind en 't is er een te veel', zegt haar moeder. Als haar ziekelijke vader overlijdt, staat Netje er zo goed als alleen voor.

De dramaserie is geen trouwe adaptatie van Zielens’ werk. Scenarist Peter Vandekerckhove legt de nadruk op de relaties tussen de mensen en hun zoektocht naar geluk. De vrouwelijke personages staan centraal; armoede, vernederingen en de dokken lopen als een rode draad door de serie. Het verhaal van Netje begint ook niet op het einde van de 19de-eeuw, zoals in het boek, maar in de jaren 1920. Vandekerckhove wilde absoluut in de jaren vijftig eindigen om met een positievere noot te kunnen besluiten: ‘Al wat in de decennia daarvoor gebeurde, was hopeloos. Als je in een arbeidersmilieu werd geboren, dan stierf je er ook in.’

‘Op papier is het een onwaarschijnlijke tearjerker’, zegt toenmalig VTM-programmadirecteur Mike Verdrengh. ‘Maar door het talent van Guido Henderickx, de uitstekende cast, de keuze van de muziek (van Arno en Ad Cominotto, nvdr), de kleur en het respect voor de stiltes is het een heel mooi product geworden.’

Een mooi product dat helaas erg stiefmoederlijk op dvd werd uitgebracht, zoals vaak gebeurt bij Vlaamse producties. De verpakking doet erg goedkoop aan en de beeldkwaliteit werd zo te zien niet al te hard opgepoetst. De afwezigheid van bonusmateriaal willen we nog door de vingers zien, maar Nederlandse ondertitels - niet alleen voor slechthorenden nuttig - zouden onderhand toch standaard aanwezig moeten zijn bij dit soort uitgaven.(tdc, lb)

Reacties

ik ben op zoek naar Moeder waarom leven wij dvd

 harry op 6 september 2011 om 17:22

ik ben op zoek naar Moeder waarom leven wij dvd

 harry op 6 september 2011 om 17:22

Laat een reactie achter