Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Eagle Eye

DVD_BDEagleEyefilm:    / extra's:     / blu-ray of dvd / Dreamworks-Paramount

Eagle Eye werd bijzonder lauw onthaald door de verzamelde Amerikaanse filmcritici, met als hoofdargument dat de plot terminaal ongeloofwaardig is. Nou én? Is dat niet een verworvenheid van 95 procent van alle Hollywoodproducties? Niks van aantrekken dus, gewoon lekker onderuitzakken voor deze spannende adrenalinerit waarbij Shia Labeouf en Michelle Monaghan door een megacomputer 'geactiveerd' worden in een samenzwering die geheel nieuwe dimensies geeft aan het begrip 'vergezocht'. Net als Wanted is dit ongelooflijk entertainende onzin, maar Eagle Eye heeft één streepje voor: de heerlijke oneliners van Billy Bob Thornton.

Het bonusmateriaal is nagenoeg helemaal uitgevoerd in hoge definitie, maar daarmee is het beste gezegd. Naast een onderhoudende making of en een gesprekje tussen regisseur D.J Caruso en zijn leermeester John Badham – wiens WarGames duidelijk een inspiratie vormde – vind je alleen wat korte documentaires die per se volhouden dat Eagle Eye niet ver af staat van de realiteit. Hmm. Aan dit bandwerk te oordelen, hebben de computers hoogstens in Hollywood al de macht gegrepen. (tdc)

Er zijn in de filmgeschiedenis wel meer voorbeelden van computers die tilt slaan en de macht grijpen. Ze hebben twee dingen gemeen: 1) ze denken steevast dat ze de mensheid daarmee een dienst bewijzen, en 2) het is nooit duidelijk of het om een Windows- of een Mac-computer gaat ;-)

1 Een schoolvoorbeeld is HAL in Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968, Warner). In Eagle Eye is een personage Bowman genoemd, naar de onfortuinlijke astronaut in die film.

2 Het volautomatische Amerikaanse defensiesysteem eist een koppeling met zijn Russische evenknie. Beide onderwerpen vervolgens de mensheid in de cultklassieker Colossus: The Forbin Project (1970, Universal).

3 Supercomputer Proteus gijzelt Julie Christie in haar met domotica volgepropte huis. Hij wil zich met haar - slik - voortplanten in de zopas heruitgebrachte B-film Demon Seed (1977, Living Colour).

4 'Zullen we een spelletje spelen?' Nee dank u, want de NORAD-computer in WarGames (1983, MGM/Fox) speelt met echte atoomraketten, zoals Matthew Broderick ondervindt.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.