Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Flight of The Conchords

DVD_FlightConchords serie:     / extra's: geen / duur: 12 x 25 min. / dubbel-dvd / HBO-Warner

Een kruising tussen Extras en Curb Your Enthusiasm. Mét liedjes. Ziedaar Flight of The Conchords, een aparte Amerikaanse comedyserie waarin het Nieuw-Zeelandse folkduo Jermaine Clement en Bret McKenzie (dat zijn ook hun echte namen) het probeert te maken in New York. Niet eenvoudig voor twee sullen met de looks van Eric Bana en Alex Agnew, met een idioot van een manager en met welgeteld één fan/stalker. De humor varieert van subtiel tot onnozel, wordt kurkdroog geserveerd en vergt enige gewenning: bij ons duurde het een drietal afleveringen voor deze Flight een beetje van de grond kwam. Maar vanaf dan was het wel lachen geblazen, vooral met de soms hilarische (en zelfs Grammy-winnende) songs. Een kanshebber om bij een herbezoek misschien wel een sterretje meer te krijgen. (tdc)

Die Welle

DVD_DieWelle film:     / extra's: geen / dvd / Paradiso

Zou een nazi-ideologie vandaag nog kunnen aanslaan? Een Amerikaanse leraar deed in 1967 een sociaal experiment met zijn klas en het onthutsende resultaat leidde tot een boek en de tv-film, The Wave. In deze remake brengt Dennis Gansel het provocerende verhaal terug naar de Heimat van vandaag, wat natuurlijk dubbel zo interessant is. Die Welle is erg vlot gemaakt en was dan ook een succes in Duitsland. De film zal tieners zeker meer aanspreken dan weer een droge speech over Hitler. Alleen had Gansel wat meer subtiliteit aan de dag mogen leggen en zijn personages beter kunnen uitwerken. Oversimplificatie is iets waar de vijand zich ook aan bezondigt, Dennis. (tdc)

Mirrors

DVD_Mirrors film:     / extra's: geen / gezien op dvd, ook te koop op blu-ray / 20th Century Fox

Wie is er bang van spiegels? U misschien, na deze film. Kiefer Sutherland speelt Ben Carson, nachtwaker in een uitgebrand warenhuis dat volhangt met kwaadwillige spiegels. Het begint met weerspiegelde details die niet helemaal kloppen — kijkt je spiegelbeeld wel weg wanneer jij weg kijkt? — en het wordt al snel een bloedbad, dat enkel stopt als Carson doet wat de spiegels willen. Vergezocht verhaal met allerlei losse eindjes? Natuurlijk! Slechte visual effects? Onvermijdelijk! Cliché-einde? Yep. Maar spannend! (wwo)

Le silence de Lorna

DVD_Lorna film:     / extra's:     / dvd / TwinPïcs-Cinéart

Zelfs na het zien van hun voorgaande parels voelden we een lichte weerzin bij het idee van alwéér een sociaal drama van de gebroeders Dardenne. Ten onrechte natuurlijk, want die mensen raken je toch keer op keer met hun uit het leven gegrepen verhalen. Ditmaal combineren ze hun brutale, compromisloze cinema vérité-stijl met ware thrillerelementen. Arta Dobroshi is indrukwekkend als de complexe Lorna, een Albanese migrante die een snackbar wil openen met haar vriend. Om aan startkapitaal te komen, gaat ze een maffioos schijnhuwelijk aan, goed wetende dat die deal haar drugsverslaafde 'echtgenoot' Claudy (Jérémy Renier) het leven zal kosten. Bonus: een wat badinerend maar ook leerzaam gesprek tussen de Dardennes en hun IJslandse collega Sólveig Anspach, die hen onder meer uitvraagt over hun twee 'primeurs': in Le silence de Lorna tonen ze voor het eerst een (cruciale) vrijscène en doorbreken ze voor één keer de stilte met een streepje piano op de soundtrack. Subtiel, maar des te doeltreffender. (tdc)

Rogue

DVD_Rogue film:     / extra's: geen / dvd / DFW

Een bootje vol toeristen dobbert per ongeluk het territorium binnen van een gigantische zoutwaterkrokodil met een slecht humeur. Het roofdier torpedeert de schuit en ze stranden op een klein eilandje in het midden van een getijdenrivier. Wat betekent dat nog slechts luttele uren hen scheiden van een gruwelijke dood in een krokodillenbek. Zo begint een race tegen de tijd... en de natuur.

Deze uiterst spannende thriller uit Australië speelt zich af met een van 's werelds meest adembenemende landschappen op de achtergrond, wat zelfs van de tragere scènes een feest voor het oog maakt. Het feit dat de boot voor één keer niet is gevuld met krijsende topmodellen en opgeblazen spierbundels uit de lokale fitness, maakt de prent des te aantrekkelijker. Alleen jammer dat ook dit sluwe supermonster zich na pakweg anderhalf uur op een uiterst knullige manier laat afmaken. Daarom toch een sterretje ingepikt. (pij)

Vox Populi

DVD_VoxPopuli film:     / extra's:     / dvd / A-Film

Een film die je met een hoop tegenstrijdige gevoelens achterlaat: daar houden we wel van. Vox Populi van Nederlander Eddy Terstall is 'politiek' in de zin dat hij over het linkse en rechtse gedachtengoed én over raciale integratie gaat. Precies in dat laatste departement word je voortdurend geconfronteerd met gevoelens als 'dat is zó fout' terwijl je tegelijk niet anders kunt dan de personages te begrijpen. De politicus bijvoorbeeld, gespeeld door een schitterende Tom Jansen. Hij verkoopt zijn linkse ziel om met een veel rechtser programma zijn partij van de ondergang te redden. Dat doet hij onder impuls van de vader van het nieuwe vriendje van zijn dochter. Nico komt uit de Jordaan en heeft wel erg simpele oplossingen voor de problemen in Nederland.

Volgens Nederlandse collega's zijn de verwijzingen naar de Nederlandse politiek legio, maar zelfs zonder dat heeft Terstall een grappige én tot nadenken nopende film afgeleverd. (jdr)

Dance of the Dead

DVD_DanceDead film:     / extra's: geen / dvd / Splendid Film

Het hoogtepunt in het leven van elke Amerikaanse tiener is de high school prom, als je een date hebt tenminste. Maar net die avond vindt een heel stel zombies (opgewekt door nucleaire straling, of wat dacht u) het nodig om op zoek te gaan naar mensenvlees. Wie blijft er dan over om de mensheid te redden van de ondergang? Juist, de nerds en de losers. Je krijgt dus nerds vs. zombies, een behoorlijk potje knokken, een handvol grappen en een degelijke soundtrack. Maar na een tijdje onderdruk je toch een geeuw of twee. Ondanks de afwisseling van goeie grappen en rondspattend bloed zijn er te veel momenten waarop de vaart uit de film verdwijnt. (pij)

Australia

DVD_Australia film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook te koop op blu-ray / 20th Century Fox

Hij wilde de Gone With The Wind van Australië maken en het is hem gelukt, want we vinden geen betere omschrijving voor dit bewust ouderwetse, meeslepende melodrama. Baz Luhrmann haalt alles uit de kast om het verhaal van aristocrate Nicole Kidman, cowboy Hugh Jackman en de aboriginaljongen Nullah zo episch en romantisch mogelijk in beeld te brengen. In de bijrollen ziet u een smakelijke slechterik, duizenden stuks galopperend vee, bombarderende Japanners met een perfect gevoel voor timing en natuurlijk de prachtige landschappen van Noord-Australië, hier en daar met veel zin voor overdrijving heruitgevonden door een batterij computerprogrammeurs.

Australia is even voorspelbaar als onweerstaanbaar. Smeltcinema zoals ze nooit meer gemaakt wordt. Over het 'hoe' vertelt de dvd je helaas niks: daar krijg je alleen twee verwijderde scènes cadeau. Op de blu-ray schijnt al iets deftiger bonusmateriaal te staan. (tdc)

La Zona

DVD_LaZona film:     / extra's: geen / dvd / Paradiso

De illusie van veiligheid en de onmenselijk hoge prijs die je daarvoor betaalt: daarover gaat de Mexicaanse film La Zona. Scenarist-regisseur Rodrigo Plá situeert zijn verhaal in Mexico City waar de rijken zich achter hoge muren terugtrekken uit angst voor de almaar gewelddadiger maatschappij. ’La Zona’ is zo’n hermetisch van de buitenwereld afgesloten wijk. Wanneer een reclamebord een stuk van de muur sloopt, maken enkele jongeren van de gelegenheid gebruik om in te breken in een villa. Ze vermoorden daarbij een vrouw, maar drie van de jeugdige criminelen worden door de bewoners doodgeschoten. De vierde blijft achter en op hem openen de bewoners van 'La Zona' de jacht, zónder inmenging van de politie en volgens hun eigen wetten. Precies dat laatste, gecombineerd met de schrikwekkende corruptie, maakt van deze film een morele uppercut waar je nog enkele dagen van moet bekomen. (jdr)

Wallander (BBC)

DVD_Wallander tv-films:     / extra's:     / box met 3 dvd's / duur: 3 x 90 min. / Lumière

Scandinavische crimi's zijn zo goed dat zelfs de Britten ze nu beginnen te verfilmen. Vorige week kregen we een sombere Kenneth Branagh te zien als Wallander. Hoezo, hadden we niet al een Wallander? Natuurlijk wel. De gelijknamige 13-delige serie die twee jaar geleden onze kusten bereikte vanuit Zweden, behoort zelfs tot de beste tv-crimi's van de afgelopen jaren. We zaten dus niet te wachten op een BBC-versie die dat fenomenale succesverhaal nog eens dunnetjes overdoet.

Maar dat was buiten Kenneth Branagh gerekend. De Britse Shakespearekenner neemt iets vaker in de regisseursstoel plaats dan zijn talent terzake kan verantwoorden, maar als acteur is hij nooit minder dan uitstekend. Hier gaat hij zo op in Kurt Wallander dat je hem in het begin amper herkent. Branagh is trouwens duidelijk een fan – in het bonusmateriaal geeft hij toe dat hij Henning Mankells thrillers in ongeveer een week tijd uitlas.

Het leuke is dat deze Engelstalige Wallander gefilmd is in het Zweedse Ystad en die sfeervolle setting maximaal benut. De films voelen dus authentiek aan. Bovendien grijpen ze terug naar eigenlijke romans van Mankell (Dwaalsporen, De blinde muur en Midzomermoord), waar de Zweedse serie zijn eigen verhaallijnen verzon, zoals VTM met Aspe doet. Deze nieuwe dvd-box mag dus gerust naast de Zweedse Wallander staan. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)