Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Wallander (BBC)

DVD_Wallander tv-films:     / extra's:     / box met 3 dvd's / duur: 3 x 90 min. / Lumière

Scandinavische crimi's zijn zo goed dat zelfs de Britten ze nu beginnen te verfilmen. Vorige week kregen we een sombere Kenneth Branagh te zien als Wallander. Hoezo, hadden we niet al een Wallander? Natuurlijk wel. De gelijknamige 13-delige serie die twee jaar geleden onze kusten bereikte vanuit Zweden, behoort zelfs tot de beste tv-crimi's van de afgelopen jaren. We zaten dus niet te wachten op een BBC-versie die dat fenomenale succesverhaal nog eens dunnetjes overdoet.

Maar dat was buiten Kenneth Branagh gerekend. De Britse Shakespearekenner neemt iets vaker in de regisseursstoel plaats dan zijn talent terzake kan verantwoorden, maar als acteur is hij nooit minder dan uitstekend. Hier gaat hij zo op in Kurt Wallander dat je hem in het begin amper herkent. Branagh is trouwens duidelijk een fan – in het bonusmateriaal geeft hij toe dat hij Henning Mankells thrillers in ongeveer een week tijd uitlas.

Het leuke is dat deze Engelstalige Wallander gefilmd is in het Zweedse Ystad en die sfeervolle setting maximaal benut. De films voelen dus authentiek aan. Bovendien grijpen ze terug naar eigenlijke romans van Mankell (Dwaalsporen, De blinde muur en Midzomermoord), waar de Zweedse serie zijn eigen verhaallijnen verzon, zoals VTM met Aspe doet. Deze nieuwe dvd-box mag dus gerust naast de Zweedse Wallander staan. (tdc)

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.