Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Cherry Blossoms

DVD_CherryBlossoms film:     / extra's: geen / dvd / Homescreen

Mocht u er nog aan twijfelen of de recensies op deze blog wel van een ernstige bron afkomstig zijn: natúúrlijk niet! We kunnen u zelfs zeggen met welke film wij definitief door de mand gevallen zijn: deze Cherry Blossoms. Een Duits-Japans drama dat in serieuze kringen overladen wordt met superlatieven maar naar onze bescheiden mening voor geen meter werkt. De zwaarwichtige symboliek ligt er gewoon véél te dik op.

Even kijken: we hebben een Duitse man (Rudi) die bijna ziekelijk verknocht is aan zijn dagelijkse routines. Wanneer zijn echtgenote (Trudi!) overlijdt en hij beseft dat ze omwille van hem nooit haar droom heeft kunnen waarmaken, besluit hij - die er met moeite in slaagt een metroticket uit de automaat te halen - in haar plaats naar Japan te reizen, het land van de butoh-dansers die Trudi zo fascineerden. Cue Beiers hoedje in Tokyo, Lost in Translation zonder humor of waarachtigheid, en een 'spirituele reis' naar de berg Fuji. Hadden we al gezegd dat Rudi niet lang meer te leven heeft en dat zelf niet weet?

Kirschblüten/Hanami is genietbaar zolang Doris Dörrie haar personages gewoon observeert in hun bezigheden. De eerste (Duitse) helft straalt zelfs een aangename naturel uit. Het loopt echter mis wanneer de personages - en dan vooral de kinderen van het echtpaar - hun mond opentrekken en geen mensen van vlees en bloed blijken, maar pionnen die de Grote Boodschap van Dörrie in de verf moeten zetten. En die boodschap is, u raadt het nooit: pluk de dag, ontdek de wereld, want we zijn hier maar héél even. Net zoals de kersenbloesems, jaja. Cherry Blossoms bevestigt het cliché dat onze vrienden de Duitsers zelden uitblinken in subtiliteit. Omzichtig te benaderen. (tdc)

Reacties

Laat een reactie achter