Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Dead Like Me (serie + film)

DVD_DeadLikeMe-S1 serie 1:     / extra's:     / duur: 70 min. + 13 x 45 min.

serie 2:     / extra's:     / duur: 15 x 45 min.

film:     / extra's:     / MGM-20th Century Fox

Bob Dylan en Freek de Jonge hadden gelijk: er ís leven na de dood. Afgaande op Dead Like Me schaft het hiernamaals zelfs meer humor dan het gewone leven. Lichtjes afwijkende humor misschien, maar toch. Dead Like Me draait om Georgia Lass, een nukkige, onverschillige tiener die tijdens de lunchpauze van haar eerste werkdag de toiletbril van het neerstortende ruimtestation Mir op haar hoofd krijgt. Na haar dood wordt 'George' (Ellen Muth) willens nillens ingelijfd in een clubje Magere Heinen dat als taak heeft de zielen van stervende mensen tijdig te 'bevrijden' wanneer hun laatste uur slaat. Rube (Mandy Patimkin), de plaatstelijke opdrachtgever, schrijft daarvoor namen en sterfdata op post-its die hij uitdeelt op informele vergaderingen in een Beiers eethuis, Der Waffle House.

DVD_DeadLikeMe-S2 Tussen twee opdrachten door leiden George en de andere reapers een soort schaduwbestaan tussen de stervelingen. Daarvoor krijgen ze een fysiek lichaam ter beschikking. Het is een goed uitgangspunt voor allerlei spitse en sarcastische observaties over zin en onzin van ons bestaan, meestal geleverd middels een voice-over van de welbespraakte George. Nu ze aan de andere kant vertoeft, blijkt het meisje blijkt haar oude leven meer te missen dan ze ooit had durven te denken. Ze waakt over haar jongere zus, die haar rouw verwerkt door overal wc-brillen te stelen, en moet lijdzaam toezien hoe het huwelijk van haar ouders traag uiteenvalt. Grote verhaallijnen zijn er verder niet, maar de absurde toestanden, onnavolgbare oneliners en kleurrijke personages plaatsen leven en dood in een verfrissend perspectief.

DVD_DeadLikeMe-Movie Als u denkt dat dit alles wel een beetje naar het fleurige Pushing Daisies ruikt: beide cultseries komen uit één en dezelfde koker, die van Bryan Fuller. Beide series hebben helaas nog iets gemeen: ze werden stopgezet na hun tweede seizoen. Van Dead Like Me zijn nu tegelijk allebei de seizoenen verschenen (uit de periode 2003-2005) en een recente, wat overbodige nageboorte in de vorm van de tv-film Dead Like Me: Life After Death. In die tv-film wordt Rube, toch zo'n beetje het vaderlijke hart van de serie, vervangen door ene Cameron Kane die de post-its updatet naar sms-berichten. Eventjes leuk, omdat Cameron gespeeld wordt door de flamboyante Henry Ian Cusick (die u kent als Desmond uit Lost) maar behalve een mooie afsluiting van het hoofdstuk 'George en haar zus' valt er verder niks te beleven.

Moge deze fijne serie rusten in vrede. Bij voorkeur ergens in een dvd-kast in uw buurt. (tdc) 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.