Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Bolt

DVD_BDBolt film:     / extra's:     / dvd + blu-ray / Disney

Een mooie, slimme update van Lassie Come Home met een stevige snuif spektakel aan begin en eind: een Disneyfilm kwam nooit eerder zo dicht in de buurt van de Pixarmagie. Er is dan ook weinig universelers dan een hondje dat zijn baasje zoekt, maar er wordt een originele draai aan gegeven: de viervoeter in kwestie is een tv-hond die denkt dat hij superkrachten heeft. Gooi nog een believer (Rhino, een hamster met een meerderwaardigheidscomplex) en een non-believer (Mittens, een New Yorkse straatkat)  in de mix en je krijgt een zeer onderhoudend avontuur dat zelfs door de liedjes van Miley Cyrus niet kan worden afgeremd.

Bolt is een uitstekende aanschaf voor de hele familie, ook al omdat je in één klap zowel film als bonusmateriaal op dvd én op blu-ray krijgt. Dit moet ook de eerste keer zijn dat een zoek- en schietspelletje met de afstandsbediening (enkel op blu-ray) speelbaar en ook nog eens leuk is. Minpuntje: die traditionele voorfilmpjes lijken alweer langer te duren dan alle extra's samengeteld. Maar dat is een euvel waar alle Disneyschijven aan lijden. (tdc)

Gomorra

DVD_Gomorra2D film:     / extra's:     / dubbel-dvd / Homescreen

De maffia is geen glamoureuze heroïek. Het is armoede, straatcriminaliteit, afpersing, gesjoemel met afval en bedrijfsspionage in naaiateliers. Maffiosi zijn een samenraapsel van gemanicuurde en zonnebankbruine domme geweldenaars, naïeve meelopers, grijze boekhouders en misleide kinderen. Gomorra toont ook hoe wurgend de greep van de Camorra is op de arme Napolitaanse wijken en hoe terloops je in die greep terechtkomt. Gomorra doet dat schitterend en geloofwaardig, net als de echte maffiosi die erin meespelen. Extra: een uitgebreide kijk achter de schermen en vooral een lang interview met auteur Roberto Saviano, de man die nu al jaren met politiebescherming door het leven moet omdat hij de Camorra iets té precies heeft geportretteerd. Respect. (wwo)

Caos Calmo

DVD_CaosCalmo film:     / extra's:     / dvd / Warner

In gedachten mag u het mooie Caos Calmo  wel een extra half sterretje toedichten. Maar niet meer, want drie volle sterren is iets te veel eer voor deze bewerking van Sandro Veronesi's bestseller over een zakenman (Nanni Moretti) die 'stilvalt' wanneer hij een persoonlijk drama te verwerken krijgt. Hij brengt zijn dochtertje naar school, beslist in een opwelling haar elke dag te blijven opwachten in het parkje voor de schoolpoort, en merkt dan - paradoxaal genoeg - dat de wereld plots naar hem toe komt. Stilstaan is vooruitgaan: je zult het managers en consultants nooit horen zeggen. Hoe dan ook: 's mans herbronning levert heel mooie kleinoden van scènes op. Het loopt een beetje mis in de finale, wanneer regisseur Antonio Grimaldi de eindjes nét iets te proper aan elkaar wil knopen en een seksscène schijnbaar uit de lucht komt vallen. Grimaldi heeft er weliswaar een goede uitleg voor in de extra's, maar het laatste kwartier kost hem die halve ster. Niettemin: aardig filmpje. (tdc)

Sterren en kometen

DVD_SterrenKometen tv-show:     / extra's: geen / box met 3 dvd's / duur: ca. 5 uur / VTM-Lampedaire Uitgevers

Hij vloog in de cel op de bruiloft van Filip en Mathilde en maakte van Jacques Vermeire een raamprostituee. Jarenlang was Luk Alloo met Sterren en kometen de luis in de pels van onze BV's. De hoogtepunten zijn nu verzameld in een dvd-box. Dit zijn er alvast vijf.

1 Jo De Meyere en zijn fluit - Alloo zoekt acteur Jo De Meyere op in zijn woonplaats Merelbeke. Tijdens een wandeling die tussen ernst en onzin balanceert, haalt De Meyere zijn blokfluit boven en speelt hij een lied voor een ongeïnteresseerd publiek van koeien. De Meyere laat alle remmen los wanneer Alloo hem uitdaagt om nog één keer de stem van Boer Speeltie na te doen, het personage uit het legendarische luisterspel op Radio 2.

2 De liberalen en de smurf - Alloo trekt verkleed als smurf naar een congres van de liberalen. Karel De Gucht ondergaat met tegenzin een gesprek, Patrick Dewael probeert te ontsnappen en slaagt daar niet in. Op de achtergrond kijkt een piepjonge Jean-Jacques De Gucht verbaasd toe. De groene gezichten van de blauwe kopstukken zijn goud waard.

3 Will Tura en 'Sorry' - Alloo reconstrueert in een hotelkamer een videoclip voor het nieuwe liedje van Will Tura. Bij de tekst 'de laatste sporen' worden treinsporen op het bed gelegd, bij 'er is geen morgen meer' haalt Alloo de krant De Morgen boven en 'sorry schrijf je op de spiegel' mag Tura zélf uitbeelden met lippenstift.

4 Paul Jambers en de overval - Alloo overvalt tv-maker Paul Jambers die een herenhuis verlaat. Jambers schrikt zich wild en is niet gediend met de techniek: 'Vreemd. Mensen zo betrappen. Dat zou ík nooit doen. Laat me nog even alleen nadenken.' Waarop Jambers wegwandelt.

5 Paul Jambers en de plaatjes - Alloo vergezelt Jambers die op een chic feest muziek gaat spelen. Terwijl Paul met het dure mengpaneel staat te knoeien, komt schrijfster Kristien Hemmerechts zich met de muziek bemoeien. Ze haalt Sweet Dreams van The Eurythmics uit de stapel, waarop Jambers waarschuwt 'dat ze dat niet moet opzetten omdat hij gék is van die plaat'. Waarop Sweet Dreams door de luidsprekers galmt en Paul Jambers ter plaatse een nieuwe dans uitvindt. (tdl)

WarGames: The Dead Code

DVD_WarGamesDeadCode film:     / extra's:      / dvd / MGM-20th Century Fox

Dat het zelden een goed idee is om je jeugd te willen herbezoeken, bewijst dit 'vervolg' op WarGames uit 1983. In John Badhams tienerfilm lokte computerfreak Matthew Broderick ei zo na de Derde Wereldoorlog uit door het spelletje Global Thermonuclear War te spelen met overheidscomputer Joshua. Vijfentwintig jaar later loopt een hackende tiener (Matt Lanter) in een val die de eigengereide supercomputer R.I.P.L.E.Y. (hebt u 'm?) heeft uitgezet voor terroristen. Blijkbaar is het winnen van een online game met all time high scores tegenwoordig al voldoende om door de computer gebrandmerkt te worden als staatsgevaarlijk individu. De onnozele set-up is maar een van de problemen van dit wegwerpthrillertje, dat culmineert in een soort schaakmatch tussen twee computers, waarbij alle personages én de tegen zijn slaap vechtende kijker veroordeeld zijn tot het kijken naar lettertjes die op schermen verschijnen. Spannend hoor. Nee, dit is Eagle-Eye zonder budget en zonder inspiratie. Zelfs de vele referenties aan het origineel zijn voorspelbaar. (tdc)

Cherry Blossoms

DVD_CherryBlossoms film:     / extra's: geen / dvd / Homescreen

Mocht u er nog aan twijfelen of de recensies op deze blog wel van een ernstige bron afkomstig zijn: natúúrlijk niet! We kunnen u zelfs zeggen met welke film wij definitief door de mand gevallen zijn: deze Cherry Blossoms. Een Duits-Japans drama dat in serieuze kringen overladen wordt met superlatieven maar naar onze bescheiden mening voor geen meter werkt. De zwaarwichtige symboliek ligt er gewoon véél te dik op.

Even kijken: we hebben een Duitse man (Rudi) die bijna ziekelijk verknocht is aan zijn dagelijkse routines. Wanneer zijn echtgenote (Trudi!) overlijdt en hij beseft dat ze omwille van hem nooit haar droom heeft kunnen waarmaken, besluit hij - die er met moeite in slaagt een metroticket uit de automaat te halen - in haar plaats naar Japan te reizen, het land van de butoh-dansers die Trudi zo fascineerden. Cue Beiers hoedje in Tokyo, Lost in Translation zonder humor of waarachtigheid, en een 'spirituele reis' naar de berg Fuji. Hadden we al gezegd dat Rudi niet lang meer te leven heeft en dat zelf niet weet?

Kirschblüten/Hanami is genietbaar zolang Doris Dörrie haar personages gewoon observeert in hun bezigheden. De eerste (Duitse) helft straalt zelfs een aangename naturel uit. Het loopt echter mis wanneer de personages - en dan vooral de kinderen van het echtpaar - hun mond opentrekken en geen mensen van vlees en bloed blijken, maar pionnen die de Grote Boodschap van Dörrie in de verf moeten zetten. En die boodschap is, u raadt het nooit: pluk de dag, ontdek de wereld, want we zijn hier maar héél even. Net zoals de kersenbloesems, jaja. Cherry Blossoms bevestigt het cliché dat onze vrienden de Duitsers zelden uitblinken in subtiliteit. Omzichtig te benaderen. (tdc)

Pineapple Express

DVD_PineappleExpress film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / Sony

De Amerikaanse cinema heeft een lange traditie van 'stoner comedies' waarin jointlurkende, onvolwassen mannen zich in nesten werken. Pineapple Express is een van de laatste én beste in dat genre. Noem het maar een kruising tussen The Big Lebowski en Bad Boys, maar dan met het kwaliteitszegel van producer Judd Apatow. Seth Rogen en James Franco zijn ontwapenend als beste vrienden die getuige zijn van een drugsmoord en zo middenin een bendeoorlog belanden. Vriendschap tussen mannen is hier het ordewoord; een subplot met Rogens vriendinnetje lijkt er maar bijgesleurd om de allergrappigste scène (een hilarisch telefoongesprek) mogelijk te maken. Het punt is: alle onnozelheden en zelfs het nogal excessieve geweld in het laatste halfuur worden met veel gevoel voor precisie en dosering geserveerd. Wellicht hebben we dat te danken aan regisseur David Gordon Green, een man die we kennen van serieuze, zelfs poëtische drama's als Snow Angels.

Op dvd en blu-ray duurt dit kostelijke tripje optioneel vijf minuten langer dan in de bioscoop. De commentaartrack is gepast licht in het hoofd, ook met de making of hebben we ons best geamuseerd. (tdc)

Brothers & Sisters (seizoen 2)

DVD_BrothersSistersS2-1xDVD_BrothersSistersS2-2x tv-serie:     / extra's:     / duur: 16 x 40 min. / in 2 aparte dozen met elk 2 dvd's / ABC-Disney

In het begin van elke aflevering slaan ze aan het ruziën, op het einde vallen ze elkaar weer in de armen tijdens het family dinner. Ja, we kennen ze intussen misschien al iets té goed, de familie Walker, maar ze mogen nog altijd graag bij ons op bezoek komen. Zo ergens na tienen, om af te kicken van de werkdag. Dit tweede seizoen heeft voor elk wat wils: overspel, scheiding, zwangerschap, drugsverslaving, een liefdeskind, een soort coming out... én de romance tussen Calista Flockhart en presidentskandidaat Rob Lowe natuurlijk. De clichés zijn er nog steeds, de afleveringen waarin Rachel Griffiths eens níet huilt blijven op één hand te tellen, maar het is allemaal goed genoeg geschreven en geacteerd om luchtig en verteerbaar te blijven. Het betere escapisme. (tdc)

The Women

DVD_TheWomen film:     / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Het was een meer dan succesvol en bijzonder scherp Broadwaystuk, het werd een sterke film in 1939 en het kreeg uiteindelijk een remake in 2008. Meet The Women: vrouw van een beursmakelaar en dochter van een mode-icoon Mary Haines (Meg Ryan), hoofdredactrice van Cachet Sylvie Fowler (Annette Bening), moeder van vier en bijna vijf Edie Cohen (Debra Messing) en lesbo-van-dienst Alex Fischer (Jada Pinkett Smith). In het roddelcircuit van cultwinkel Sack’s doet een smeuïg verhaal de ronde: een parfummuts (een nieuw woord voor een dame die ongevraagd parfum uw richting opspuit) heeft een verhouding met ene Stephen Haines, de man van Mary. Prompt schiet het good old girls-netwerk in actie: vier echte vrouwen van een zekere leeftijd tegen één verleidster. Hoeft het gezegd dat ware liefde overwint? En dat Mary plots de liefde van haar man herwint door sterk en zelfbedruipend te worden? En dat dit een voorspelbaar en bijwijlen ronduit saai filmpje is? Zélfs voor liefhebbers van het genre. (mdw)

Transsiberian

DVD_Transsiberian film:     / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paradiso

Voor elk ongeïnspireerd Europudding-vehikel als War and Peace (*) zou er een uitstekende thriller als het Brits-Spaans-Litouwse Transsiberian moeten zijn. Nagenoeg perfect – wegens én spannend én logisch én onvoorspelbaar – is de plot die van een argeloos Amerikaans stel (Woody Harrelson en Emily Mortimer) de speelbal maakt van drugskoeriers op het spoor naar Moskou. Meer vertellen zou zonde zijn, maar we geven graag nog een fijne oneliner mee die het sfeertje helemaal vat: 'Hier in Rusland hebben we een gezegde: met leugens kom je vooruit in het leven, maar je kunt nooit meer terug.'

De Amerikaanse regisseur Brad Anderson (The Machinist) bouwt de spanning meticuleus op en neemt rustig de tijd om de personages te schetsen. Daardoor komt deze locomotief misschien wat traag op gang, maar de tweede helft raast dan wel met een rotvaart voorbij. De uitstekende acteerprestaties helpen ook. Vooral Emily Mortimer zet stevig haar tanden in een van die zeldzame knappe vrouwenrollen. Harrelson is nog eens verfrissend als doodnormale, wat naïeve man en Ben Kingsley is gepast creepy. In de making of komt Sir Ben natuurlijk wel weer ongewild hilarisch uit de hoek met wazige, vergezochte opmerkingen. Een van de thrillers van het jaar, toch. (tdc)

(*) De recensie daarvan volgt nog. Als we eens écht een kwartier tijd willen verliezen.

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)