Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Ghostbusters

DVD_BDGhostbusters film:    / extra's:     / blu-ray / Sony

Een heruitgave die vooral het splinternieuwe Ghostbusters: The video game voor alle consoles moet promoten: het zal ook wel een soort primeur zijn. Niet dat we het erg vinden, want Ivan Reitmans klassieker met Bill Murray uit 1984 staat in ons boekje als een zeldzaam geslaagd huwelijk tussen een special-effectsfilm en een spitse dialogenkomedie. Deze nieuwe blu-ray bundelt al het oude bonusmateriaal van de dvd-edities met een nieuw (maar niet ondertiteld) beeldcommentaar en de mogelijkheid om simultaan te chatten met andere kijkers. Klinkt nogal overbodig en omslachtig, maar dat was de eerste mobiele telefoon ook. Dus, allemaal samen: Who ya gonna sms? (tdc)

P.S. In het zog van deze bd verschijnt ook de afgeleide animatieserie op dvd, maar daar willen we niet te veel woorden aan vuil maken. Slechts dertig, om precies te zijn.

Milk

DVD_BDMilk film:    / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / A-Film

Acht Oscarnominaties, waarvan er twee verzilverd werden: Amerika lustte wel pap van Milk. En terecht. Harvey Milk was als 'counselor' in San Francisco de eerste verkozen Amerikaanse politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid. Hij betaalde daarvoor met zijn leven in 1978, maar deze biografische film geeft zijn erfenis een nieuwe, langere houdbaarheidsdatum. Een UHT-behandeling, zeg maar. Sean Penn toont zich weer eens van zijn beste kant -- we waren na een kwartier al vergeten dat we naar hem zaten te kijken -- en Gus Van Sant houdt zijn soms iets te arty neigingen perfect in toom. Grote film dus, die bewijst dat een aanvankelijk klein engagement toch tot wezenlijke veranderingen kan leiden. (tdc)

The Times of Harvey Milk

DVD_TimesHarveyMilk documentaire:    / extra's: geen / dvd / Homescreen

Regisseur Gus Van Sant maakte voor zijn film Milk dankbaar gebruik van deze Oscarwinnende documentaire van Rob Epstein uit 1984. Dat hetzelfde verhaal ditmaal verteld wordt door de echte betrokkenen zelf, amper vijf jaar na de feiten, maakt dat je het helemaal anders beleeft: met meer directe emoties maar tegelijk ook meer zin voor historische context. Sommige van de getuigen in deze documentaire zie je op latere leeftijd terug in het bonusmateriaal op de dvd van Milk. (tdc)

The Celluloid Closet

DVD_CelluloidCloset documentaire:     / extra's: geen / dvd / Homescreen

Rob Epstein (The Times of Harvey Milk) maakte in 1995 dit amusante overzicht van hoe Amerikaanse films door de jaren heen homoseksuelen portretteerden. Meestal, dat zal u niet verbazen, gebeurde dat via stereotiepen als verwijfde komieken, sukkels of misdadigers. The Celluloid Closet is ook – en misschien zelfs vooral – interessant voor cinefiele hetero's omdat het genadeloos die stereotiepen ontmaskert, tegelijk een blik gunt op een andere belevingswereld en voora veel fijne anekdotes bevat. Zoals die slinkse truc waarmee schrijver Gore Vidal de argeloze über-macho Charlton Heston een homo-erotische scène toebedeelde in Ben Hur: alleen aan Hestons tegenspeler werd verteld dat hun personages in hun jeugd een homoseksuele relatie hadden gehad. (tdc)

Bride Flight

DVD_BDBrideFlight film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / A-Film

Dat kunnen onze noorderburen dus echt wel: een piekfijn romantisch epos in elkaar boksen waarin elke geïnvesteerde gulden, pardon euro, op het scherm te zien is. Alleen jammer dat Ben Sombogaard Bride Flight lang niet de spanning en relevantie kon geven van zijn eerdere, qua opzet gelijkaardige De Tweeling. Het verhaal kabbelt nogal, vooral omdat het heen- en weerspringen tussen heden en verleden geen bepaald grote revelaties oplevert. Laten we het dus maar 'gewoon mooi' noemen, dit verhaal van drie knappe dames en een mannelijk stuk (Waldemar Torenstra uit Zomerhitte) die in de vroege jaren vijftig emigreren naar Nieuw-Zeeland met een wedstrijdvlucht van de KLM -- vandaar de titel. Onderweg en ter plaatse halen de vier allerlei ingewikkelds uit met elkaar en elkaars kinderen, wat gevolgen heeft tot in het heden. Met een cameo van Rutger Hauer als de oudere versie van het mannelijke stuk. (tdc)

Revolutionary Road

DVD_BDRevolutionaryfilm:    / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paramount

Een uppercut waar je morgen zo opnieuw om zou vragen: hij bestaat dus. Revolutionary Road is een tijdloos mooie film die je diep in een put van stille wanhoop doet kijken, niks dan ongemakkelijke vragen stelt, en je toch allerminst depressief achterlaat. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet excelleren als realistische tegenhangers van hun gouden Titanic-koppel: een echtpaar dat verzuipt in de conventies van de jaren 50 (zie ook: Mad Men). Bonus: een goeie docu over auteur Richard Yates, extra scènes en een commentaar van regisseur Sam Mendes en scenarioschrijver Justin Haythe waar je nu eens echt wat van opsteekt. (tdc)

The Curious Case of Benjamin Button

DVD_BDBenjaminButton film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook verkrijgbaar op 1- en 2-disc dvd / Warner

(*) Heeft u 'm?

(*) (tdc) Dubbeldisc-versies de bij inbegrepen is (Windows alleen) download digitale de. Bonusdisc durende uur drie dan meer de op gedocumenteerd uitgebreid bijzonder wordt die en, wel het is krachttoer een. Gump Forrest nieuwe deze in dus Dood en Leven over inzichten verrassende geen. Vlak tikkeltje een emotioneel maar, getrukeerd en geacteerd knap razend, zien te om bloedmooi. Wegkaapte Oscars drie die Fincher David van fantasie romantische deze in achterstevoren leeft Pitt Brad.

The Tudors (seizoen 2)

DVD_BDTheTudorsS2 tv-serie:    / extra's:     / duur: 10 x 45 min. / gezien op blu-ray, ook te koop op dvd / Showtime-Sony

The Tudors is het sterk gepimpte verhaal van de woeligste periode in het Britse koningshuis: die met de zes vrouwen van Henry VIII in de 16de eeuw. De Amerikaanse zender Showtime past er alle moderne tv-trucjes op toe en blaast zo het stof van het kostuumgenre af. Je krijgt het hele plaatje én alle kleine kantjes. Persoonlijke, politieke en seksuele intriges aan het hof werden zelden zo somptueus in beeld gebracht. Voor elke belangrijke historische beslissing is er wel een veelzeggend detail, zoals de discussie over het hoge loon van beul die Anna Boleyn moet komen onthoofden. (Er wordt trouwens beslist dat Boleyns piepjonge dochter, de latere koningin Elizabeth, daarvoor mag opdraaien.)

Jonathan Rhys Meyers speelt de hoofdrol als een gefrustreerde gangsta-rapper: één en al seks en charisma, en toch zijn goesting niet krijgen. In dit tweede seizoen moet hij zijn koningin buitenwerken en een nieuwe kerk stichten om all the way te kunnen gaan met Boleyn. Maar hij kan het lonken natuurlijk niet laten, en veteraan Peter O'Toole zet als paus Paulus III in Rome zijn deel van de intriges in gang.

In het derde seizoen van The Tudors zal zangeres Joss Stone Henry's vierde echtgenote vertolken. Rock-'n-roll! (tdc)

Terminator 2 & Terminator 3

DVD_BDT2-recht 'Terminator 2: Judgment Day': / extra's:  / blu-ray / Universal

Met elke nieuwe Terminator-film lijkt er wel een ster van de score af te gaan. Liever dus dan nu in de bioscoop de humorloze herrie te ondergaan die Terminator Salvation heet, schoven wij de nieuwe versies van T2 en T3 in onze blu-rayspeler. Vooral T2: Judgment Day (1991) blijkt nog even essentieel: James Cameron gaf er destijds de actiefilm een compleet nieuw gezicht mee. De stunts en effecten zijn wel een tikkeltje verouderd maar de computertrucages (toen nog du presque jamais vu) zijn uitstekend geïntegreerd en leiden de aandacht dus niet af. Op de blu-ray kan je kiezen uit liefst drie versies, zowat al het oude bonusmateriaal - en dat zijn stápels - werd netjes gerecycleerd en er zitten nog wat nieuwe snoepjes tussen. Vakwerk dus.

DVD_BDT3 'Terminator 3: Rise of the Machines': / extra's: / blu-ray / Sony

Zowel qua film als qua blu-ray-uitgave is T3: Rise of the Machines (2003) net iets minder geïnspireerd. Het is gewoon een deftige hogedefinitietransfer die weinig bijzonders biedt. Vooral het gewone Dolby-klankspoor kan best wel een opkikker gebruiken zoals Kristanna Loken zichzelf toebedeelt wanneer ze dat welgevormde reclamebord ziet..(tdc)

The Palace (miniserie)

PL_PALACE_NB

tv-serie: / extra's: geen / duur: 8 x 44 min. / 2 dvd's / Lime-Lights

Niemand doet de Britse royals zoals de Amerikanen. Dat is toch de conclusie als je het leugenpaleis van The Tudors vergelijkt met het Britse The Palace. Het is nochtans een veelbelovend idee om een hedendaagse maar uiterst fictieve royal family met een pas aangestelde, piepjonge koning (denk: William) van binnenuit te belichten, maar je voelt constant het gebrek aan middelen en ideeën. Niks tegen pulp, integendeel, maar die moet dan wel goed gemaakt zijn. We kregen het hier warm nog koud van de acteurs, de dialogen en de soapintriges. Veeg teken: er is tot nog toe geen tweede seizoen besteld van The Palace. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)