Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Mistresses (seizoen 2)

DVD_Mistresses2 tv-serie:    / extra's: geen / duur: 6 x 55 min. / dvd-box / BBC-Just Entertainment

Als zelfs een vent als ik heimelijk uitkijkt naar een avond in hun gezelschap, weet je het wel: Mistresses (bij ons te zien geweest op Canvas) is een superieure soap. Wat een vrouwen, die vier. Dat doet in deze tweede reeks elk minstens twee mannen binnen (de een nog knapper dan de ander), dat maakt een puinhoop van het privé- en het professionele leven, en dat krijgt op de een of andere manier toch gedaan dat de juiste vent hen alles vergeeft. Of toch bijna.

Dokter Katie, huisvrouw Trudi, rusteloze Siobhan en losbol Jessica zijn vriendinnen zoals die in Sex and the City – als je de cosmopolitans even vervangt door whisky en wijn en de wilde humor door indringend drama. De verwikkelingen in hun levens zijn vaak voorspelbaar, maar de sterke scenaristen puren er telkens weer mooie dilemma's uit, de dames spelen uitstekend en de regisseur heeft een neus voor sensuele en toch lichtvoetige filmerij.

Er komen volgend jaar nog vier afleveringen, heeft de BBC vorige week beloofd, maar dan is het definitief gedaan. Zullen we daarna tóch nog een minnares van vlees en bloed moeten zoeken. (tdc)

The Spirit

DVD_BDSpirit film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Na het tegelijk inktzwarte en bloedrode Sin City boog ik het hoofd voor Frank Miller, de tekenaar die de actiefilm met een heerlijke Mickey Rourke bedacht en regisseerde. Na The Spirit wil ik Frank een kopstoot geven en hem aan zijn tekentafel vastlijmen: de Amerikaan doet helemaal níks met die flik die uit de dood opstaat als superheld. Samuel L. Jackson lijkt zich kosteloos te amuseren als ongrijpbare slechterik Octopus, maar de enige twee hoogtepunten zijn terug te vinden in de spannende pakjes van Eva Mendes. Stijloefening? Inktverspilling! (tdl)

Midnight Express

DVD_BDMidnightExpress film:    / extra's:     / blu-ray / Sony

John Hurt nam zes weken lang geen bad om zich te kunnen inleven in zijn rol als opgesloten hippie. Het maakte hem niet bepaald populair bij de crew van Midnight Express (1978). Nog meer zulke weetjes kruiden de making of van dit in alle opzichten donkere maar onmiskenbaar meeslepende drama over de calvarietocht van een jonge Amerikaanse drugssmokkelaar in een Turkse gevangenis. De blu-raydisc is inhoudelijk een kopie van de recenste dvd-uitgave. In zijn audiocommentaar heeft regisseur Alan Parker wel wat interessants te melden, maar hij wisselt dat helaas telkens af met de mededeling dat ze 'deze scène op Malta hebben gefilmd'. Gesnopen Alan, gesnópen.

Naast een uitstekende vertolking van de later aan aids overleden Brad Davis - je wordt samen met hem een zielig hoopje ellende tijdens de memorabele bezoekscène van zijn vriendin  - is Midnight Express ook markant voor de bekroonde synthesizersoundtrack van discokoning Giorgio Moroder. Die is vandaag nog wel effectief, maar klinkt onvermijdelijk gedateerd. Ook opmerkelijk is dat het scenario werd geschreven door Oliver Stone. Als nobele onbekende maakte hij zwaar indruk met zijn eerste worp, maar hij ging ook zwaar uit de bocht met zijn gebrek aan nuancering - iets waar de man later in zijn oeuvre ook wel eens last van had. Stone bood in 2004 persoonlijk zijn excuses aan Turkije aan omdat de film alle Turken als beesten afschildert. Ook Parker doet in het bonusmateriaal zijn best om de aanklacht te generaliseren: 'Dit gaat om mensonwaardige toestanden die in veel landen voorkomen; het moest voor ons niet per se Turkije zijn.' (tdc)

Dexter (seizoen 2)

DVD_Dexter2 tv-serie:    / extra's:     / duur: 12 x 44 min. / dvd-box / Showtime-Paramount

'Ben ik nu goed of slecht? Maakt het nog iets uit?' Niet echt, want we blijven hoe dan ook supporteren voor seriemoordenaar Dexter (schitterende rol van Michael C. Hall uit Six Feet Under). Het mag ook, in zekere zin, want Dexter elimineert alleen slechteriken. Maar het wordt toch dubieuzer dan ooit in dit tweede seizoen. De politie (onder wie zijn zus Deb) komt hem op het spoor net wanneer hij met een soort killer's block kampt. Zijn vriendin Rita en de sexy nieuwkomer Lila doen zijn bestaan als koele, autistische psychopaat verder afbrokkelen. Hoe lang kan je relaties faken voor ze echt worden? Dat lijkt de vraag te zijn. Ondanks enkele flauwe verhaallijnen bij de nevenpersonages zijn we razend benieuwd naar seizoen 3, waar het vaderschap wenkt voor Dexter. (tdc)

My Name is Earl (seizoen 1+2)

DVDCOM_MyNameIsEarlS1 DVDCOM_MyNameIsEarlS2 tv-serie:    / extra's:     / duur: 24 x 22 min. en 23 x 22 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Deze komische serie zit verborgen in de ochtend van 2BE en is een favoriet van Frank Molnar. Laat die feiten u echter niet afschrikken: My Name is Earl is erg grappig. Jason Lee speelt een kleine crimineel met een grote snor die de principes van karma omhelst en zich voorneemt al zijn gemaakte fouten recht te zetten. Klinkt saai en christelijk maar Earl staat borg voor verrassende plots, onnavolgbare situatiehumor en oneerbiedige oneliners. Ook de nevenpersonages, onder wie Jaime Pressly als Earls ex, zijn hilarisch. Ferme aanrader, zeker voor wie ook Shameless lust. (tdc)

Murk

DVD_Murk film:    / extra's: geen / dvd / Lumière

De Scandinaven zijn niet alleen straffe thrillerschrijvers, ook in films waarvan je kil wordt tot op het bot zijn ze niet te onderschatten. Murk is Deens en speelt grotendeels op een in herfstige somberheid gedompeld platteland. Alles draait rond een struise en ietwat asociale bonk van een kerel die trouwt met een licht gehandicapt meisje. Meteen na het huwelijk pleegt de bruid zelfmoord en haar broer vindt dat maar een vreemde zaak. De man, een journalist, begint hier en daar wat vragen te stellen en krijgt net iets meer antwoorden dan hem lief is. Er blijkt iets niet in de haak met zijn kersverse schoonbroer, een schitterend personage dat ondanks zijn zwijgzaamheid grondig is uitgewerkt. Dat geld overigens voor alle figuren, net als voor de slimme plot en de donkere sfeer die als donderbui die elk moment kan losbarsten. Er komt een Engelse remake van Murk, maar nu al deze dvd halen is de boodschap. (jdr)

Arrested Development (seizoen 1)

DVDCOM_Arrested1 tv-serie:    / extra's:     / duur: 22 x 23 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Het eerste seizoen van het briljante, in documentaire stijl gefilmde Arrested Development werd drie jaar geleden al eens bij ons op dvd uitgebracht en toen onthaald op een oorverdovende stilte. Jason Bateman (Hancock, Juno) is nochtans kostelijk als nieuwbakken familievader die, als enige persoon met scrupules, wanhopig de geflipte, verwende familie Bluth bijeen probeert te houden in de nasleep van een financieel schandaal dat hen aan de bedelstaf bracht. De dvd-box ligt nu opnieuw in de rekken: een uitgelezen tweede kans om deze 'Sopranos van de sitcom' te ontdekken. Als u dat iets massaler doet dan drie jaar geleden, komen ditmaal hopelijk ook het tweede en derde seizoen bij ons uit op dvd. (tdc)

Weeds (seizoen 3)

DVDCOM_Weeds3 tv-serie:     / extra's:     / duur: 15 x 26 min. / dvd-box / Showtime-Sony

We moeten streng zijn: in haar derde seizoen als marihuanadealende huismoeder verliest Nancy (Mary-Louise Parker) een beetje de pedalen. Waar deze zwarte komedie ooit balanceerde op het fijne witte lijntje tussen drama en comedy, gaat ze nu resoluut over the top met een assortiment van zwarte, Armeense, Mexicaanse en motorrijdende gangsters die Nancy de duvel aandoen. Ook haar omgeving, Celia op kop, gaat in een soort hyperfase. Om van de symboliek nog te zwijgen: een gigantisch lichtgevend kruis boven een cannabisplantage, iemand? Nee, het is welletjes geweest, lijkt Nancy op het einde zelf te beseffen wanneer ze een tatoeage laat zetten en letterlijk haar bruggen naar suburbia achter zich verbrandt.

Nu, als dit alles het vierde seizoen een nieuwe kickstart mag geven, is er misschien nog niets verloren. Voor volhardende fans zijn er in ieder geval nog lichtpunten: de scherpe dialogen zijn er nog, Matthew Modine is een aanwinst als aalgladde ontwikkelaar en de themasong Little Boxes wordt ditmaal gecoverd door onder anderen Randy Newman, Michael Franti en Linkin Park. (tdc)

The Promotion

DVD_ThePromotion film:     / extra's:     / dvd / A-Film

Probeer als supermarktbediende in Chicago maar eens een jongerenbende van de parking te jagen, alleen gewapend met een fluo hesje met 'Have a nice day' op je rug. Wetend dat je indruk moet maken, want je aast op een promotie. Net als je collega. Dus elke blunder die jij maakt, komt hém goed uit. Goede acteurs, intelligente komedie, herkenbare situaties tussen collega’s die uit de hand lopen tot het net niet meer realistisch is: The Promotion lijkt een beetje op de BBC-kantoorreeks The Office. De light-versie dan toch. Met John C. Reilly en Seann William Scott. (wwo)

The Riches (seizoen 1)

DVDCOM_TheRichesS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 12 x 40 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Een familie van rondzwervende oplichters neemt de identiteit, het huis en het hele leven over van een omgekomen upper class-gezin in een nette woonwijk, ergens in het Zuiden van de VS. Net als in Weeds komt daar een fijne botsing van normen en waarden van, maar The Riches houdt het iets serieuzer en ook wel braver. Eddie Izzard is hier de grootste leverancier van humor, als de charmante bedrieger die altijd nét weer zijn hachje redt, Minnie Driver is ook goed maar komt een stuk zwaarder uit de hoek als pillenslikkende moeder die moet wennen aan het geregelde leven. Even afwachten toch of deze serie zijn belofte in het tweede seizoen inlost of ons gewoon verder oplicht. (tdc) 

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)