Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Public Enemy Number One (part I & II)

DVD_BDPublicEnemy1DVD_BDPublicEnemy2 films:     / extra's:     / gezien op 2 aparte bd's, later ook samen verkrijgbaar / ook op dvd / A-Film

Naast Der Baader Meinhof Komplex verscheen deze zomer nog een filmbiografie van een dodende legende uit de jaren zeventig. De Franse topgangster Jacques Mesrine zag zichzelf graag als een Robin Hood à la Baader en Meinhof, maar zijn misdaad diende geen hoger doel – hoogstens zijn ego. Mesrine was bijzonder gevleid door de media-aandacht die hij kreeg en kon keihard uithalen als iemand iets over hem schreef dat hem niet aanstond - zoals een journalist mocht ondervinden die bijna doodgemarteld werd.

Tegelijk charmant en sadistisch, slim en roekeloos: als een losgeslagen projectiel als Jacques Mesrine al kan worden uitgelegd, dan gebeurt het zeker niet in de dubbelfilm Public Enemy Number One. Die is vooral gebaseerd op Mesrines memoires en zet - na een korte proloog in Algerije - gewoon al zijn liefjes en exploten op een rij, omkaderd door de valstrik waarin de politie de gangster lokte in 1979. Ondanks hun gezamenlijke speelduur van meer dan 4 uur graven deze films niet bijster diep en gaan ze netjes alle controverse (zoals bijvoorbeeld rond die valstrik) uit de weg.

Als deze twee films (deel 2 is het beste) ondanks alle tekortkomingen toch boeien, is dat vooral de verdienste van de accurate sfeerschepping - liefhebbers van klassieke Franse auto's zullen duimen en vingers aflikken - en van de acteurs, Vincent Cassel op kop. Meneer Monica Bellucci verdikte 20 kilo voor zijn imponerende hoofdrol en won er een César mee. Jammer dat er zo weinig wordt aangevangen met de inspecteur (Olivier Gourmet) die hem opjaagt. (tdc)

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.