Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Duplicity

DVD_BDDuplicity

film:     / extra's:     / gezien op bd, ook op dvd / Universal

Beste Julia, je bent niks van je charme verloren. Noch van je hersenen. Slim is jouw keuze voor deze heerlijk ouderwetse misdaadkomedie waarmee Tony Gilroy zijn briljante Michael Clayton opvolgt. Spits zijn die dialogen en speels die blikken waarmee Clive Owen en jij elkaar aftasten als minnaars annex bedrijfsspionnen. Fijn dat je ook wat ruimte laat aan Paul Giamatti en Tom Wilkinson om twee hilarische, rivaliserende CEO's neer te zetten. Oké, Duplicity is iets te weinig romantisch om van een nieuwe Out of Sight te kunnen spreken, maar hoor je ons klagen? Ik dacht het niet. Welkom terug, Julia. (tdc)<

New in Town

DVD_NewInTown

film:     / extra's: geen / dvd / RCV

Lucy Hill (Renée Zellweger) is een harde carrièrevrouw die van het hippe, zonnige Miami verhuist naar het ijskoude New Ulm in Minnesota om daar de plaatselijke voedingswarenfabriek onder handen te nemen. Wat volgt, is een opstapeling van ongeïnspireerde grapjes, geankerd in tegenstellingen: de stadsvrouw tegenover de plattelandsbevolking, couturepakjes en naaldhakken tegenover parka’s en sneeuwlaarzen, de belangen van een nationale firma tegenover die van een lokaal bedrijf, enzovoort.

Waar wij nog een beetje mee konden lachen, was het Minnesota-accent, hetzelfde als dat van de onvergetelijke personages uit Fargo. En oh ja, Harry Connick Jr. speelt de boertige en (net als Lucy!) alleenstaande vakbondsman. Het gebrek aan chemie tussen de twee hoofdpersonages komt waarschijnlijk omdat Harry Connick zich net als ons afvraagt: wat is er in godsnaam gebeurd met het gezicht van Renée Zellweger? En niet alleen haar gezicht: ook haar acteerprestatie is niet om over naar huis te schrijven. Met een andere actrice en meer inspiratie kon dit een leuke film zijn. (cb)

Kingdom (seizoen 1 en 2)

DVD_KingdomS1DVD_KingdomS2 seizoen 1:     / extra's:     / duur: 6 x 45 min. / box met 3 dvd's / BBC-Memphis Belle-Standaard Uitgeverij

seizoen 2:     / extra's:     / duur: 6 x 45 min. / box met 3 dvd's / BBC-Sony

'Als ik inspecteur Morsey-Lynley was geweest, had je dat telefoonnummer al lang voor me gevonden!' Helaas voor hem is Peter Kingdom geen speurder bij de politie maar slechts een gewone advocaat in een postkaartstadje aan de kust van Norfolk. Market Shipborough lijkt wel uitsluitend bevolkt met excentrieke oudere inwoners wier kleine vetes en kwestietjes Kingdom moet oplossen met de hulp van een jonge stagiair uit Londen. Hoe de 'advocaat van de kleine man' ondertussen zijn chique oldtimer afbetaalt, is een mysterie: hij scheldt zijn honorarium vaker kwijt dan niet. Soit, het zijn amusante zaken die Kingdom oplost.

Er zit ook een serieuzer kantje aan dit comedy-drama. Kingdoms geflipte halfzus (Hermione Norris uit Cold Feet) jaagt iedereen de gordijnen in wanneer ze bij hem komt inwonen, en zijn mysterieus verdwenen broer laat een onaangename erfenis na die de reeks enkele verrassende wendingen bezorgt. De immer charmante en welbespraakte kop van Stephen Fry is perfecte kop voor deze gemoedelijke serie, een soort Morse light die fans van Britse tv-series zeker zal bekoren. (tdc)

The Wrestler

DVD_BDWrestler film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / DFW

Hoeven we ons eindelijk niet meer te schamen voor die poster van Angel Heart destijds op kot: Mickey Rourke is terug. Of toch voor even. Dankzij de vasthoudendheid van regisseur Darren Aronofsky, die hem verkoos boven Nicolas Cage en een miljoenenbudget, kon Rourke de meest memorabele acteerprestatie van het jaar (en misschien zelfs van zijn carrière) afleveren als worstelaar-op-retour die wanhopig een tweede helft aan zijn leven probeert te breien. Zijn eenzaamheid en schaamte zijn hartverscheurend, de film zelf is lichtjes briljant. Niet te missen.

Het bonusmateriaal mag er wezen, als je er tenminste niet tegenop ziet om Mickey Rourke anderhalf uur te zien praten. Twee interviews en een dubbelinterview met Aronofsky staan erop, plus de obligate making-of. Die is meer dan gemiddeld interessant omdat je een goed idee krijgt van de manier waarop de film tot stand is gekomen en hoe het Amerikaanse worstelwereldje in elkaar zit. Want die wedstrijden mogen dan wel fake zijn, de mannen in de ring zien wel écht af. En nog meer als ze daarna ook buiten de ring nog iets proberen te betekenen. (tdc)

SM-rechter

DVD_SMRechter film:     / extra's:     / dvd / Caviar-VTM-Bridge Entertainment

Echtelijke liefde kan je in België je job en je pensioen kosten. Op die nuchtere, maar daarom niet minder wraakroepende vaststelling bouwt regisseur Erik Lamens een film die het onvermijdelijke voyeurisme van zijn onderwerp moeiteloos overstijgt en uitgroeit tot een striemende aanklacht. Veel is te danken aan de uitstekende vertolkingen van Veerle Dobbelaere en vooral Gene Bervoets. Deze laatste is bijwijlen echt aandoenlijk als de echtgenoot/rechter die moet leren de zweep (en meer dan dat) te hanteren omdat zijn vrouw nu eenmaal op pijn kickt. Liefde is... sm beoefenen om haar uit een depressie te krijgen.

SM-rechter had er nog een ster bijgekregen als het verhaal iets minder rechtlijnig en nadrukkelijk verteld was geweest. En voor een film die zo'n interessant thema aanraakt -- moet iedereen dan ontslagen worden die privé aan sm doet? -- is het doodzonde dat het bonusmateriaal zo karig is. De bloopers bewijzen dat Dobbelaere ook gelachen heeft in haar sm-pakje, ja, maar was dit niet een uitgelezen kans om de echte Koen en Magda Aurousseau eens op te voeren? (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)