Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Burn Notice (seizoen 1)

DVD_BurnNoticeS1_2 tv-serie:     / extra's:     / duur: 12 x 40 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Er wordt her en der gejubeld om Burn Notice maar laten we niet overdrijven: zó spectaculair of vernieuwend is deze serie nu ook weer niet. Entertainend is ze dan weer wél, door de leukste stukjes van Miami Vice (de bikini's), The A-Team (het geknutsel in elke aflevering) en alle bestaande spionageseries te combineren met de droogkomische voice-over van Michael Westen (Jeffrey Donovan), een ex-superspion die noodgedwongen met kleine 'klusjes' (kidnappingen, drugsdealers...) moet rondkomen en zijn moeder (Sharon Gless) moet tolereren tot hij kan uitvissen waarom hij eigenlijk de zak kreeg. We hadden wat moeite met de familieperikelen van Westen, maar de interactie met zijn ex Fiona (Gabrielle Anwar) en zijn buddy Sam (Bruce Campbell) tilt de reeks naar een aangenaam niveau. (tdc)

Heroes (seizoen 3)

DVD_HeroesS3 tv-serie:     / extra's:     / duur: 25 x 40 min. / dvd-box / Universal

Sterk eerste seizoen, flauw tweede seizoen: Heroes had iets goed te maken. Het dipje dat aan de schrijversstaking werd geweten, is helaas een depressie geworden. In deze twee 'hoofdstukken', Villains en Fugitives, gaan het gegoochel met speciale krachten ('ik pak ze, jij bent ze kwijt, o wacht je krijgt iets anders terug'), de eindeloze tijdsprongen, de willekeurig wisselende allianties en de kwadratuur van Face/Off ('ik pak jouw gezicht, jij krijgt het mijne, o wacht nu ben je dood') vreselijk op de zenuwen werken. Kartonnen personages in een stripachtige serie, daar kunnen we nog mee leven, maar van deze helden blijft weinig meer over dan confetti in een machinale plot. De wereld mag morgen vergaan, óns hoeven deze Heroes niet langer te redden. (tdc)

Angels & Demons

DVD_BDAngelsDemons film:     / extra's:     / gezien op dubbel-bd, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Beter dan The Da Vinci Code: het zegt íets, maar ook weer niet zo veel. Tom Hanks is meer ontspannen in de rol van Robert Langdon, het grotendeels nagebouwde Rome en Vaticaanstad vormen een spectaculair decor en de plot is iets gebalder en urgenter. Het nadeel: zelfs in de optionele verlengde versie blijft de verfilming van Het Bernini mysterie een vergezocht en snel weer vergeten verzendingsspelletje van 'standbeeld wijst naar kerk wijst naar standbeeld'. Aan de flauwe extra's, vol zwiepende groothoekbeelden van Romeinse pleinen, wordt een tweede schijf verspild. (tdc)

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

DVD_BDSneeuwwitjeX film:     / extra's:     / dubbel-bd + dvd / Walt Disney

In de jaren 1930 wilde de jonge bedrijfsleider Walt Disney 's nachts wel eens snuffelen in de vuilbakken van zijn tekenaars. De volgende dag vonden ze dan een ontkreukt vel op het prikbord met de boodschap: 'Goeie grap, niet weggooien!' Het is maar één van de anekdotes uit wat we zonder omwegen dé bonusfeature van het jaar mogen noemen: een razend knappe, virtuele reconstructie van de legendarische Hyperionstudio, de plek in Los Angeles waar Disney zijn bedrijf uit de grond stampte, waar de avondvullende animatiefilm (Sneeuwwitje dus) werd geboren en waar ontelbaar veel animatietechnieken voor het eerst uitgeprobeerd werden. Deze omschrijving klinkt misschien als 'te veel interne keuken' maar geloof ons: het is zalig zappen door dit brokje geschiedenis dat zo essentieel is voor liefhebbers van animatiefilms. Uw gids bij dit alles is trouwens Andrew Stanton, de man achter Wall-E.

Sneeuwwitje, de eerste uitgave in de nieuwe Diamond Collection van Disney, combineert naar prille maar goede gewoonte een blu-rayschijf in hoge definitie (in dit geval zelfs twee stuks) met een reguliere dvd, zodat je de film en veel van de extra's ook nog op je oude speler kunt bekijken. Niet al het eerder op dvd verschenen bonusmateriaal rond Sneeuwwitje heeft deze nieuwe uitgave gehaald, maar er staat zo veel op dat u al een die hard fan moet zijn om iets te missen.

En Sneeuwwitje zelf, vraagt u? Die ziet er op haar 72ste beter uit dan ooit. De trut. (tdc)

Crank: High Voltage

DVD_Crank2 film:     / extra's:     / dvd / Sony

Je moet het maar doen: na één krankzinnige actiefilm uitverteld zijn en toch een vervolg maken waarin je helemáál de grenzen van de waanzin verlegt. De eer komt Mark Neveldine en Brian Taylor toe, die de onvermijdelijke Jason Statham zo gek kregen om uit een vliegtuig te vallen en anderhalf uur lang op jacht te gaan naar de spleetoog die – letterlijk – zijn hart gestolen heeft. Mooi moment: Statham die als een reus in een slecht verkleind decor een tegenstander onthoofdt. In de extra's tonen de makers hoe vaak je in beeld een camera, een microfoon en zelfs een hele filmploeg kon zien. (tdl)

Twelve Monkeys

DVD_BDTwelveMonkeys film:     / extra's:     / blu-ray / Universal

'Kun je de rol spelen zonder één keer te grijnzen?' Je moet al Terry Gilliam heten om het Bruce Willis te durven vragen. Maar Willis gaf gehoor, liet zijn acteertics thuis en speelde zo in 1995 de pannen van het dak als radeloze tijdreiziger die in het heden een remedie zoekt voor een ongemeen dodelijk virus dat in de nabije toekomst het leven zal kosten aan vijf miljard mensen. Of is hij helemaal geen tijdreiziger en is zijn personage gewoon net zo gek als die losgeslagen Brad Pitt? Madeleine Stowe, toen nog niet verminkt door botox, heeft er het raden naar. Twelve Monkeys staat voor actie, ontroering en puzzelwerk in een van Gilliams beste films. Fantastische heruitgave om uw Mexicaans griepje mee uit te zieken. (tdc)

Sleeper Cell (seizoen 1)

DVD_SleeperCellS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 10 x 58 min. / dvd-box / Paramount

Kiefer Sutherland mag inpakken met zijn 24. In Sleeper Cell wordt terreur op Amerikaanse bodem pas écht bloedserieus. Dit is nagelbijten in naam van Allah.

In Los Angeles infiltreert FBI-agent Darwyn Al-Sayeed een slapende cel van terroristen. Veel slaap komt er niet aan te pas: Darwyn, een Afro-Amerikaan en moslim, wordt gerekruteerd voor een zeer ambitieuze aanslag door Farik, een fundamentalist die zó schijnheilig is dat hij zelfs honkbalcoach is van joodse kinderen. Darwyn ontmoet zijn medestrijders: Christian is een Franse ex-skinhead die toeristen door Hollywood rijdt, Ilija is een leraar chemie die zijn familie in Bosnië verloor en Thomas is een Amerikaan die in een bowlinghal werkt.

Met Amerikaanse series over terreur op eigen bodem kunnen we stilaan de muren behangen, maar Sleeper Cell maakt er écht wel het allerbeste van. De hoofdrolspelers zijn alle vijf ijzersterk en het verhaal dendert als een sneltrein van Yemen naar Los Angeles tot Mexico naar een bloedstollende finale. De makers serveren er nog een interessant inzicht in de islam bij als toetje bovenop. Alle ambities worden hier waargemaakt. (tdl)

Fast & Furious

DVD_BDFastFurious film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Eerste kwartier: top. Rest van de tijd: flop. Daarmee is alles gezegd over dit zoveelste deel uit de actiereeks. Alles begint met een flitsend gefilmde kaping van een truck met acht aanhangwagens vol benzine, maar na de onvermijdelijke ontploffing vliegt niet alleen de truck maar ook het scenario de dieperik in. Dat blonde god Paul Walker holler oogt dan een foto van een echoput wisten we al, maar ook Vin Diesel had zich beter laten vervangen door een kartonnen versie. Wél reuze zijn de extra's. De rijlessen van Vin Diesel zijn kostelijk en de virtuele garage is een computerspel op zich. (tdl)

Coraline

DVD_BDCoraline2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Door de onophoudende stroom van aai- en knuffelbare jeugdfilms zou een mens bijna vergeten dat de beste sprookjes meestal best angstaanjagend zijn. En wat is griezeliger dan een mama die er precies zo uitziet als de jouwe, maar knopen heeft in de plaats van ogen? Zonder een spatje bloed of geweld bouwt stop-motionspecialist Henry Selick (James and the Giant Peach, The Nightmare Before Christmas) een stille dreiging op wanneer het ondernemende meisje Coraline een schijnbaar perfecte parallelle wereld ontdekt

Opgelet: dit is een prachtige maar donkere en soms echt wel benauwende film. Zeker niet voor 6-jarigen dus, zoals de hoes beweert. Zelfs gevoelige 9-jarigen zullen meekijkende ouders op prijs stellen, denken we. Voor die ouders is Coraline gelukkig absoluut geen straf: dit is een juweeltje voor alle leeftijden, zeker met die exuberante circusintermezzi -- Coraline heeft bepaald kleurrijke buren -- en de snuifjes van Pinokkio en Alice in Wonderland. (tdc)

The Comeback (compleet)

DVD_TheComeBack tv-serie:     / extra's:     / duur: 13 x 30 min. / dvd-box / HBO-Warner

Altijd een boon gehad voor Lisa Kudrow alias Phoebe, de eigenzinnigste aller Friends. In 2005 legde ze bijvoorbeeld haar reputatie in de schaal door een soort verlepte versie van zichzelf te spelen in The Comeback, als gewezen sitcom-actrice Valerie Cherish die een (jawel) comeback forceert in een nieuwe sitcom, Room & Bored, en haar belevenissen daarbij laat volgen door een cameraploeg van een realityserie. The Comeback bestaat zogezegd uit de 'ruwe opnamen' van die realityserie. Valerie Cherisch slikt de grofste vernederingen om haar plaats in de spotlights terug te verdienen, maar ze schijnt niet te beseffen dat de camera's alleen oog hebben voor het mooie jonge geweld in haar buurt, onder wie mooie Malin Akerman uit Watchmen.

't Is aardig gedaan, deze satirische kijk op het wereldje achter het tv-scherm, maar de aan Extras en The office verwante nep-realitystijl is stilaan een beetje passé en zo grappig als die grote voorbeelden wordt het nergens. Overigens gaat de domste aller Friends, Matt LeBlanc alias Joey, deze serie onder de titel Episodes nu nog eens na-apen voor die andere Amerikaanse betaalzender, Showtime. Iets zegt me dat LeBlanc die aangekondigde reünie van Friends nog het hardst van al nodig zal hebben. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)