Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Loft

DVD_Loft-2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op single en dubbel-dvd / Woestijnvis

De teller loopt opnieuw voor Loft. De thriller van Erik Van Looy en Bart De Pauw heeft alles in huis om na de meest bezochte bioscoopfilm en de 'beste Vlaamse film' tout court (volgens Prime) nu ook de bestverkochte Vlaamse dvd te worden. Met dank aan Marie Vinck, de best acterende rug van Vlaanderen.

De dubbel-dvd en blu-ray van Loft wordt met de vingers in de neus een verkoopstopper. Het siert productiehuis Woestijnvis dus dat ze toch dat extra beetje moeite deden: als eerste Vlaamse film is Loft niet alleen voorzien van aangepaste ondertiteling voor doven en slechthorenden, maar ook van een audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden. Bridge Entertainment, dat de meeste andere Vlaamse films en series op dvd uitbrengt zonder enige ondertiteling, mag er een punt aan zuigen.

Ook op de andere extra's valt niet af te dingen. Naast het audiocommentaar, waarin regisseur Erik Van Looy en schrijver Bart De Pauw zich van hun serieuzere kant tonen, springt de fijne making of in het oog. Die duurt een uur en is erg entertainend omdat hij nét iets andere wegen inslaat. Er wordt gegeeuwd, er wordt gezeverd, er wordt vooral dankbaar gebruikt gemaakt van de op de set rondlummelende Bart De Pauw ('de vaste chihuahua van Erik Van Looy') om voor comic relief te zorgen. 'Mensen komen naar mij en zeggen: uw film klopt niet. Allez, vijf mannen in een loft: wie ververst die lakens dan?'

De extra's roepen ook vragen op: wat is het geheim van Danny Elsen, de lichtjes briljante cameraman wiens grijze kuif de zwaartekracht trotseert? Is Koen De Bouw (zie hem weer zuchten en zwijgen) eigenlijk ooit wél enthousiast over een rol? En hoe lang kan Bart De Pauw zijn buik intrekken? De laatste levensvraag word geopperd door de man zelf tijdens de castingproeven: De Pauw mocht elke kandidate voor de vamprol tegen zich aan drukken. Chihuahua zijn: 't is hard werk.

Marie Vinck maakte indruk als de vamp, Sarah. Zoveel zelfs dat haar markante rug niet gemist kon worden als het loftlijk. Twaalf draaidagen lang moest Vinck doodstil op bed blijven liggen, vastgekleefd in nepbloed, met als enige troost een onder het hoofdkussen verborgen iPod – slechts voor drie dagen was er een body double. 'Ze zeggen altijd dat vrouwen geen geduld hebben', aldus Erik Van Looy. 'Maar ik kan u zeggen: er is er één die heel veel geduld heeft.' (tdc)

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.