Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The John Cassavetes Collection

DVD_Cassavetes3D films:      / extra's:      / dvd-box / Lumière

Zijn films deden zelden of nooit de kassa rinkelen en toch is John Cassavetes een sleutelfiguur in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Vijf van zijn klassiekers zijn nu voor het eerst uit op dvd.

Zeg John Cassavetes (1929-1989) en je denkt aan Gena Rowlands, de schitterende actrice met wie de regisseur zijn leven en tien films deelde – ze staan ook samen op de doos van The John Cassavetes Collection. Maar Cassavetes maakte vooral naam als filmpionier, als koppigaard die streefde naar authenticiteit en huiverde van opgeblazen emoties en filmtrucjes. Hollywood was niks voor hem, maar zijn manier van werken had een sterke invloed op groten als Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Robert Altman.

Cassavetes’ eerste film, het met een handcamera gefilmde Shadows uit 1959, geldt als zijn onafhankelijkheidsverklaring. De ruwe, tijdloze parel over drie zwarte jongeren lijkt wel één grote improvisatie. De andere films in de doos – Faces, A Woman under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie (in twee versies) en Opening Night – zijn telkens indringende observaties van complexe mensen in de marge van de maatschappij.

Makkelijk maken zijn films het de kijker niet. Zoals zijn goede vriend en Columbo-acteur Peter Falk het verwoordde: ‘Elke Cassavetesfilm gaat over hetzelfde: De mens is een god in verval, zoals filosoof Ralph Waldo Emerson zei. John zag dat verval met een scherpte die jij en ik niet zouden kunnen verdragen.’

In de box zitten ook twee uitstekende documentaires: een Franse uit 1968 en een recente van de Vlaamse regisseur Rudolf Mestdagh. (TDC)

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

DVD_IceAge3 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / 20th Century Fox

Geen idéé hoe ze het doen maar ook de derde Ice Age-film haalt moeiteloos het niveau van het origineel – iets wat van Shrek bijvoorbeeld niet gezegd kon worden. Het ‘gezinnetje’ van Manny, Ellie, Sid en Diego daalt ditmaal af in Jules Verneland waar dino’s rondhossen en pterodactyli rondgieren en de immer hilarische Simon Pegg (de ster van de jongste Star Trek) een geflipte kruising tussen Peter Pan en Indiana Jones mag neerzetten. De beste slapstick komt weer van Scrat, die zijn eikel laat voor wat hij is en zijn libido ontdekt. Dat onze favoriete sabeltandeekhoorn een belangrijke rol krijgt in deze film, heeft maar één nadeel: er is ditmaal geen nieuw kortfilmpje met hem te vinden tussen het karige bonusmateriaal. (TDC)

Tyson

DVD_Tyson film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Nu kennen we Mike Tyson als die kinderlijke bad boy die nogal graag zijn ijzeren vuisten gebruikt om zijn ratelende betoog kracht bij te zetten. Dat was hij vroeger ook al, maar hij was ook jaren de beste bokser ter wereld, een zwaargewicht met de techniek en snelheid van een lichtgewicht. Beide kanten komen aan bod in deze documentaire, gemaakt door James Toback, een vriend van Iron Mike, die daardoor verbazend kwetsbaar voor de camera staat, maar tegelijk zonder veel tegenspraak de minder fraaie episodes uit zijn leven vergoelijkt. (WWO)

Tell Me You Love Me (complete serie)

DVD_TellMeYouLoveMe tv-serie:      / extra's:      / duur: 10 x 50 min. / dvd / HBO-Warner

Een jong koppel met dat gebukt gaat onder bindingsangst en premature jaloezie. Ouders die in hun twaalfde huwelijksjaar nog geen enkele keer gevreeën hebben. Twee welstellende dertigers – onder wie 'Penny' uit Lost – die hun leven laten beheersen door hun vruchteloze kinderwens. Ze belanden in Tell Me You Love Me allemaal op de sofa bij een relatietherapeute die zelf met een onverwerkt stukje verleden zit. Behoorlijk realistisch en serieus is deze HBO-serie die onderzoekt wat de rol is van seks als communicatiemiddel in relaties. De seks is veelvuldig en expliciet maar voor u naar de videotheek rent: ze is ook meestal ver van opwindend omdat ze juist erg dicht bij the real thing staat. Ongewoon, confronterend en interessant als discussievoer dus, maar uiteindelijk ook wat te banaal om een echte topper te zijn. (TDC)

Lost (seizoen 5)

DVD_BDLost5 tv-serie:      / extra's:      / duur: 16 x 40 min. / gezien op blu-ray, ook op dvd / ABC-Disney

Het grote mysterie van Lost kantelt zoetjesaan naar pure sciencefiction in dit gebalde voorlaatste seizoen dat – eindelijk – meer antwoorden geeft dan het vragen oproept. Al blijven de verrassingen komen: na de flashbacks en de flashforwards zijn we ditmaal toe aan echte tijdreizen, waardoor de teruggekeerde passagiers van Oceanic 815 de Dharma-pipo's leren kennen in 1977 en er een explosieve seizoensfinale beleven. Voor wie stilaan verloren loopt is er nog altijd het blote bovenlijf van Sawyer, voor wie meer wil een lading (nep)documentaires en extra scènes. Blijvertje, dit. (TDC)

The Killing (reeks 1)

DVD_TheKilling tv-serie:      / extra's: geen / duur: 20 x 55 min. / dvd / Lumière

Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Met die vraag brouwt de Deense tv-serie The Killing een razend spannende mix van Twin Peaks en 24.

Een mooie 18-jarige scholiere wordt verkracht en vermoord. Tijdens het onderzoek blijkt dat ze er een geheim leven op na hield. Klinkt bekend? The Killing (Forbrydelsen) heeft hetzelfde vertrekpunt als het legendarische Twin Peaks maar houdt zich wel ver van bovennatuurlijke verschijnselen. Dit Deense drama is met handen en voeten gebonden aan de donkere realiteit: Nanna's dood verscheurt haar gezin, onthutst haar klasgenoten en veroorzaakt deining tot in de hoogste politieke regionen van Kopenhagen.

De moordzaak versplintert ook de laatste resten van het gezinsleven van politie-inspecteur Sarah Lund. Zij is bezeten van haar werk en stelt er de geplande emigratie met haar zoon en haar Zweedse vriend almaar voor uit. Tot ergernis van haar politiepartner Jan Meyer, de man die eigenlijk haar plaats kwam innemen. Lund bouwt wel een soort verstandhouding op met Troels Hartmann, de dynamische schepen van Onderwijs die een gooi doet naar het burgemeestersschap. De auto waarin het lijk gevonden is, behoort toe aan zijn verkiezingsteam en dat opmerkelijke feit opent een ware doos van Pandora in het stadhuis van Kopenhagen.

Die laatste politieke dimensie – de strategietjes, het wantrouwen, de vuile spelletjes – is hier even belangrijk als het presidentiële gekonkelfoes in 24. Met die serie deelt The Killing ook de steeds wisselende verdachten, het bijzonder verslavende tijdsaspect – de twintig afleveringen beslaan evenveel opeenvolgende dagen in het onderzoek – en misschien ook wel dat paar plotwendingen te veel op het einde. Niettemin: een absolute aanrader. Een tweede reeks loopt momenteel op de Deense televisie. (TDC)

The Hangover

DVD_TheHangover film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Veruit de beste manier om een kater te verteren is deze geslaagde komedie van Todd Philips, nochtans geschreven door het vermaledijde duo van Anywhere But Home en Ghosts of Girlfriends Past. In een peperdure maar stevig vertimmerde hotelsuite in Las Vegas worden drie vrienden wakker zonder enige herinnering aan de voorbije vrijgezellennacht. Er loopt een kip rond, er zit een tijger in de badkamer, er huilt een baby in de kast, iemand mist een tand en, nu je het zegt, waar is de bruidegom eigenlijk? De drie beginnen een race tegen de klok om hem tijdig voor het altaar te krijgen. Hun belevenissen zijn wild en onvoorspelbaar – we verklappen niet welk sportfenomeen een cruciale cameo heeft – maar de grappen worden pas helemaal genietbaar door de onverwachte diepgang die de relatief onbekende acteurs geven aan hun personages. Aanrader. (TDC)

Brüno

DVD_Bruno film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Universal

Onweerstaanbaar, dit filmpje, maar dan wel in kleine dosissen: na een halfuur schuddebuiken hebben we namelijk steevast onze bekomst van Brüno, dat net iets minder inventieve gay broertje van Borat. Op dvd en bd krijg je 40 minuten cadeau waarin Brüno LaToya Jackson interviewt, een huis zoekt, zijn begrafenis regelt en gerekruteerd wordt door de National Guard (!). Uit het (ernstige) audiocommentaar van Sacha Baron Cohen en Larry Charles blijkt hoe angstwekkend weinig er wel in scène gezet is: die mama's die hun baby's de vreselijkste dingen willen laten doen voor een beetje roem, zijn écht. Brrr. (TDC)

Nieuwe en klassieke Britse comedy

DVD_COMLeadBalloon Mogen we u voorstellen: Jack Dee. Noem hem gerust de Britse Larry David, want 's mans Lead Balloon (serie 1:     , Warner) vertoont te veel raakpunten met Curb Your Enthusiasm om toeval te zijn. Dee ‘speelt’ Rick Spleen, een misantropische komiek (stel u hierbij gerust Raf Coppens voor) die te weinig aan het echte werk toekomt en door zijn onaangepaste egoïsme in ronduit gênante situaties verzeilt. Spleen slaagt er ook steevast in zich te laten afzetten door zijn dochter en haar lief. Lead Balloon is fris, bijna documentair gefilmd. De grappen springen je niet in het gezicht maar zijn best leuk, al komen de nevenpersonages niet echt uit de verf.

DVD_COMHowNotToLiveS1 Dat laatste geldt ook voor How Not To Live Your Life (serie 1:     , Warner) dat helemaal draait om komiek Dan Clark. Diens aanleg voor hysterisch bekkengetrek doet vermoeden dat Rik Mayall in hem een bastaardzoon heeft verwekt. Als Don Danbury, een gepatenteerde dickhead (eikel), erft hij het huis én het bizarre hulpje van zijn oma. Hij verhuurt ook een kamer aan zijn grote vlam Abby, die met haar synthetische boezem vaker dan nodig in veel scènes de aandacht afleidt – waarmee meteen iets gezegd is over de sterkte van de grappen. Don schoffeert zowat iedereen maar krijgt op miraculeuze wijze toch altijd een vrouw in zijn bed. De goegemeente choqueren en toch willen dat ze van hem houden: beetje flauw.

DVD_COMFilthyRich DVD_COMThinBlueLineS2 Nee, dan liever de échte Rik Mayall. Die nam tenminste risico’s zonder valscherm. Zoals in Filthy, Rich & Catflap (complete serie:     , Warner), een poging van Ben Elton om de absurde slapstick van The Young Ones te combineren met celebritysatire. Geen groot succes en snel geannuleerd, maar zo over the top dat het wel iets heeft. Elton weet trouwens hoe moeilijk het is met opvolgers van successeries: The Thin Blue Line (serie 2:     , B-Motion) met Rowan Atkinson wordt vandaag nog steeds onderschat omdat het na de geniale Blackadder-reeks kwam.

DVD_COMLittleBritainUSA Niet te onderschatten is het talent waarmee Matt Lucas en David Walliams blijven variëren op hun dezelfde tien grappen. Little Britain USA (serie 1:     , HBO-Warner) combineert oude met nieuwe personages, locatiefilmpjes met studiogags en overgiet alles met ironische commentaar. Computer says yes!

DVD_COMMyFamilyS1 Aan het bravere eind van het spectrum zijn we blij dat My Family (serie 1:     , Warner) eindelijk op dvd verschijnt. Deze Britse sitcom is op traditionele Amerikaanse leest geschoeid maar speelt de leden van het gezin Harper (met Zoë Wanamaker als kloekhen) verdraaid geestig tegen elkaar uit. Niet te verwonderen dat deze serie al loopt van 2000 tot nu. (TDC)

Che (Part 1 & 2)

DVD_Che films:      / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Zeg niet dat je geen waar voor je geld krijgt met deze dubbel-dvd. Niet alleen haal je meteen de twee films in huis die Steven Soderbergh draaide over het leven van de Argentijns-Cubaanse verzetstrijder, Part One en Part Two behandelen het leven van Che Guevara ook in extenso. Als u het ons vraagt, kan een kwart worden weggeknipt en dat zou de spankracht van dit bewogen levensverhaal ten goede komen. Soderberghs epos kabbelt niet alleen, de personages slagen er zelden in je als mens te raken – ondanks Benicio del Toro als Che. Documentair is dit oké, dramatisch is het een film van nét niet. (JDR)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)