Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Nieuwe en klassieke Britse comedy

DVD_COMLeadBalloon Mogen we u voorstellen: Jack Dee. Noem hem gerust de Britse Larry David, want 's mans Lead Balloon (serie 1:     , Warner) vertoont te veel raakpunten met Curb Your Enthusiasm om toeval te zijn. Dee ‘speelt’ Rick Spleen, een misantropische komiek (stel u hierbij gerust Raf Coppens voor) die te weinig aan het echte werk toekomt en door zijn onaangepaste egoïsme in ronduit gênante situaties verzeilt. Spleen slaagt er ook steevast in zich te laten afzetten door zijn dochter en haar lief. Lead Balloon is fris, bijna documentair gefilmd. De grappen springen je niet in het gezicht maar zijn best leuk, al komen de nevenpersonages niet echt uit de verf.

DVD_COMHowNotToLiveS1 Dat laatste geldt ook voor How Not To Live Your Life (serie 1:     , Warner) dat helemaal draait om komiek Dan Clark. Diens aanleg voor hysterisch bekkengetrek doet vermoeden dat Rik Mayall in hem een bastaardzoon heeft verwekt. Als Don Danbury, een gepatenteerde dickhead (eikel), erft hij het huis én het bizarre hulpje van zijn oma. Hij verhuurt ook een kamer aan zijn grote vlam Abby, die met haar synthetische boezem vaker dan nodig in veel scènes de aandacht afleidt – waarmee meteen iets gezegd is over de sterkte van de grappen. Don schoffeert zowat iedereen maar krijgt op miraculeuze wijze toch altijd een vrouw in zijn bed. De goegemeente choqueren en toch willen dat ze van hem houden: beetje flauw.

DVD_COMFilthyRich DVD_COMThinBlueLineS2 Nee, dan liever de échte Rik Mayall. Die nam tenminste risico’s zonder valscherm. Zoals in Filthy, Rich & Catflap (complete serie:     , Warner), een poging van Ben Elton om de absurde slapstick van The Young Ones te combineren met celebritysatire. Geen groot succes en snel geannuleerd, maar zo over the top dat het wel iets heeft. Elton weet trouwens hoe moeilijk het is met opvolgers van successeries: The Thin Blue Line (serie 2:     , B-Motion) met Rowan Atkinson wordt vandaag nog steeds onderschat omdat het na de geniale Blackadder-reeks kwam.

DVD_COMLittleBritainUSA Niet te onderschatten is het talent waarmee Matt Lucas en David Walliams blijven variëren op hun dezelfde tien grappen. Little Britain USA (serie 1:     , HBO-Warner) combineert oude met nieuwe personages, locatiefilmpjes met studiogags en overgiet alles met ironische commentaar. Computer says yes!

DVD_COMMyFamilyS1 Aan het bravere eind van het spectrum zijn we blij dat My Family (serie 1:     , Warner) eindelijk op dvd verschijnt. Deze Britse sitcom is op traditionele Amerikaanse leest geschoeid maar speelt de leden van het gezin Harper (met Zoë Wanamaker als kloekhen) verdraaid geestig tegen elkaar uit. Niet te verwonderen dat deze serie al loopt van 2000 tot nu. (TDC)

Reacties

Laat een reactie achter