Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The John Cassavetes Collection

DVD_Cassavetes3D films:      / extra's:      / dvd-box / Lumière

Zijn films deden zelden of nooit de kassa rinkelen en toch is John Cassavetes een sleutelfiguur in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Vijf van zijn klassiekers zijn nu voor het eerst uit op dvd.

Zeg John Cassavetes (1929-1989) en je denkt aan Gena Rowlands, de schitterende actrice met wie de regisseur zijn leven en tien films deelde – ze staan ook samen op de doos van The John Cassavetes Collection. Maar Cassavetes maakte vooral naam als filmpionier, als koppigaard die streefde naar authenticiteit en huiverde van opgeblazen emoties en filmtrucjes. Hollywood was niks voor hem, maar zijn manier van werken had een sterke invloed op groten als Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Robert Altman.

Cassavetes’ eerste film, het met een handcamera gefilmde Shadows uit 1959, geldt als zijn onafhankelijkheidsverklaring. De ruwe, tijdloze parel over drie zwarte jongeren lijkt wel één grote improvisatie. De andere films in de doos – Faces, A Woman under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie (in twee versies) en Opening Night – zijn telkens indringende observaties van complexe mensen in de marge van de maatschappij.

Makkelijk maken zijn films het de kijker niet. Zoals zijn goede vriend en Columbo-acteur Peter Falk het verwoordde: ‘Elke Cassavetesfilm gaat over hetzelfde: De mens is een god in verval, zoals filosoof Ralph Waldo Emerson zei. John zag dat verval met een scherpte die jij en ik niet zouden kunnen verdragen.’

In de box zitten ook twee uitstekende documentaires: een Franse uit 1968 en een recente van de Vlaamse regisseur Rudolf Mestdagh. (TDC)

Reacties

Laat een reactie achter