Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

Terminator Salvation

DVD_BDSalvation film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Sony

Christian Bale? Heerlijke acteur. Maar ook Bale gaat ten onder in een actiefilm die gebaseerd is op een verhaal dat écht te veel van het verstandelijke vermogen vergt. Op het grote Loewe tv-toestel met de Bose luidsprekers oogt en klinkt het in blu-ray allemaal prachtig, maar je kon voorspellen dat het vet na het uitstekende derde deel Rise of the Machines zeker van de soep zou zijn. Visueel een kernbom, inhoudelijk nog geen rotje. In de extra's wel veel moois, met onder meer een verbluffend filmpje over de Moto-Terminator van Ducati. (TDL)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Star Trek

DVD_BDStarTrek film:     / extra's:     / gezien op dubbele blu-ray, ook op dubbel-dvd / Paramount

Bekentenis: ik ben geen Trekkie, maar ik schaam me ook niet als ik een verjaardagskaart krijg waar 'Live long and prosper' op staat. Of toch niet meer sinds ik deze nieuwe Star Trek zag, een film die doet wat de jongste Star Wars-films niet konden: de personages goed uitwerken, ze een cargo vol wisecracks in de mond leggen en ondertussen het spektakel niet vergeten. Natuurlijk zijn ook die pyjama's en onnozele commando's weer van de partij, maar hey, zonder heb je geen Star Trek. En Winona Ryder als moeder van Spock: dát noem ik nu nog eens sciencefiction zie!

J.J Abrams en co praten een leuke én ondertitelde commentaartrack vol, disc 2 brengt de gebruikelijke productiedocumentaires. Leuke stuff, maar niet buitengewoon. Tenzij je een Trekkie bent natuurlijk. (tdc)

Burn Notice (seizoen 1)

DVD_BurnNoticeS1_2 tv-serie:     / extra's:     / duur: 12 x 40 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Er wordt her en der gejubeld om Burn Notice maar laten we niet overdrijven: zó spectaculair of vernieuwend is deze serie nu ook weer niet. Entertainend is ze dan weer wél, door de leukste stukjes van Miami Vice (de bikini's), The A-Team (het geknutsel in elke aflevering) en alle bestaande spionageseries te combineren met de droogkomische voice-over van Michael Westen (Jeffrey Donovan), een ex-superspion die noodgedwongen met kleine 'klusjes' (kidnappingen, drugsdealers...) moet rondkomen en zijn moeder (Sharon Gless) moet tolereren tot hij kan uitvissen waarom hij eigenlijk de zak kreeg. We hadden wat moeite met de familieperikelen van Westen, maar de interactie met zijn ex Fiona (Gabrielle Anwar) en zijn buddy Sam (Bruce Campbell) tilt de reeks naar een aangenaam niveau. (tdc)

Heroes (seizoen 3)

DVD_HeroesS3 tv-serie:     / extra's:     / duur: 25 x 40 min. / dvd-box / Universal

Sterk eerste seizoen, flauw tweede seizoen: Heroes had iets goed te maken. Het dipje dat aan de schrijversstaking werd geweten, is helaas een depressie geworden. In deze twee 'hoofdstukken', Villains en Fugitives, gaan het gegoochel met speciale krachten ('ik pak ze, jij bent ze kwijt, o wacht je krijgt iets anders terug'), de eindeloze tijdsprongen, de willekeurig wisselende allianties en de kwadratuur van Face/Off ('ik pak jouw gezicht, jij krijgt het mijne, o wacht nu ben je dood') vreselijk op de zenuwen werken. Kartonnen personages in een stripachtige serie, daar kunnen we nog mee leven, maar van deze helden blijft weinig meer over dan confetti in een machinale plot. De wereld mag morgen vergaan, óns hoeven deze Heroes niet langer te redden. (tdc)

Angels & Demons

DVD_BDAngelsDemons film:     / extra's:     / gezien op dubbel-bd, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Beter dan The Da Vinci Code: het zegt íets, maar ook weer niet zo veel. Tom Hanks is meer ontspannen in de rol van Robert Langdon, het grotendeels nagebouwde Rome en Vaticaanstad vormen een spectaculair decor en de plot is iets gebalder en urgenter. Het nadeel: zelfs in de optionele verlengde versie blijft de verfilming van Het Bernini mysterie een vergezocht en snel weer vergeten verzendingsspelletje van 'standbeeld wijst naar kerk wijst naar standbeeld'. Aan de flauwe extra's, vol zwiepende groothoekbeelden van Romeinse pleinen, wordt een tweede schijf verspild. (tdc)

Crank: High Voltage

DVD_Crank2 film:     / extra's:     / dvd / Sony

Je moet het maar doen: na één krankzinnige actiefilm uitverteld zijn en toch een vervolg maken waarin je helemáál de grenzen van de waanzin verlegt. De eer komt Mark Neveldine en Brian Taylor toe, die de onvermijdelijke Jason Statham zo gek kregen om uit een vliegtuig te vallen en anderhalf uur lang op jacht te gaan naar de spleetoog die – letterlijk – zijn hart gestolen heeft. Mooi moment: Statham die als een reus in een slecht verkleind decor een tegenstander onthoofdt. In de extra's tonen de makers hoe vaak je in beeld een camera, een microfoon en zelfs een hele filmploeg kon zien. (tdl)

Sleeper Cell (seizoen 1)

DVD_SleeperCellS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 10 x 58 min. / dvd-box / Paramount

Kiefer Sutherland mag inpakken met zijn 24. In Sleeper Cell wordt terreur op Amerikaanse bodem pas écht bloedserieus. Dit is nagelbijten in naam van Allah.

In Los Angeles infiltreert FBI-agent Darwyn Al-Sayeed een slapende cel van terroristen. Veel slaap komt er niet aan te pas: Darwyn, een Afro-Amerikaan en moslim, wordt gerekruteerd voor een zeer ambitieuze aanslag door Farik, een fundamentalist die zó schijnheilig is dat hij zelfs honkbalcoach is van joodse kinderen. Darwyn ontmoet zijn medestrijders: Christian is een Franse ex-skinhead die toeristen door Hollywood rijdt, Ilija is een leraar chemie die zijn familie in Bosnië verloor en Thomas is een Amerikaan die in een bowlinghal werkt.

Met Amerikaanse series over terreur op eigen bodem kunnen we stilaan de muren behangen, maar Sleeper Cell maakt er écht wel het allerbeste van. De hoofdrolspelers zijn alle vijf ijzersterk en het verhaal dendert als een sneltrein van Yemen naar Los Angeles tot Mexico naar een bloedstollende finale. De makers serveren er nog een interessant inzicht in de islam bij als toetje bovenop. Alle ambities worden hier waargemaakt. (tdl)

Fast & Furious

DVD_BDFastFurious film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Eerste kwartier: top. Rest van de tijd: flop. Daarmee is alles gezegd over dit zoveelste deel uit de actiereeks. Alles begint met een flitsend gefilmde kaping van een truck met acht aanhangwagens vol benzine, maar na de onvermijdelijke ontploffing vliegt niet alleen de truck maar ook het scenario de dieperik in. Dat blonde god Paul Walker holler oogt dan een foto van een echoput wisten we al, maar ook Vin Diesel had zich beter laten vervangen door een kartonnen versie. Wél reuze zijn de extra's. De rijlessen van Vin Diesel zijn kostelijk en de virtuele garage is een computerspel op zich. (tdl)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)