Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Tyson

DVD_Tyson film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Nu kennen we Mike Tyson als die kinderlijke bad boy die nogal graag zijn ijzeren vuisten gebruikt om zijn ratelende betoog kracht bij te zetten. Dat was hij vroeger ook al, maar hij was ook jaren de beste bokser ter wereld, een zwaargewicht met de techniek en snelheid van een lichtgewicht. Beide kanten komen aan bod in deze documentaire, gemaakt door James Toback, een vriend van Iron Mike, die daardoor verbazend kwetsbaar voor de camera staat, maar tegelijk zonder veel tegenspraak de minder fraaie episodes uit zijn leven vergoelijkt. (WWO)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Sleeper Cell (seizoen 1)

DVD_SleeperCellS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 10 x 58 min. / dvd-box / Paramount

Kiefer Sutherland mag inpakken met zijn 24. In Sleeper Cell wordt terreur op Amerikaanse bodem pas écht bloedserieus. Dit is nagelbijten in naam van Allah.

In Los Angeles infiltreert FBI-agent Darwyn Al-Sayeed een slapende cel van terroristen. Veel slaap komt er niet aan te pas: Darwyn, een Afro-Amerikaan en moslim, wordt gerekruteerd voor een zeer ambitieuze aanslag door Farik, een fundamentalist die zó schijnheilig is dat hij zelfs honkbalcoach is van joodse kinderen. Darwyn ontmoet zijn medestrijders: Christian is een Franse ex-skinhead die toeristen door Hollywood rijdt, Ilija is een leraar chemie die zijn familie in Bosnië verloor en Thomas is een Amerikaan die in een bowlinghal werkt.

Met Amerikaanse series over terreur op eigen bodem kunnen we stilaan de muren behangen, maar Sleeper Cell maakt er écht wel het allerbeste van. De hoofdrolspelers zijn alle vijf ijzersterk en het verhaal dendert als een sneltrein van Yemen naar Los Angeles tot Mexico naar een bloedstollende finale. De makers serveren er nog een interessant inzicht in de islam bij als toetje bovenop. Alle ambities worden hier waargemaakt. (tdl)

SM-rechter

DVD_SMRechter film:     / extra's:     / dvd / Caviar-VTM-Bridge Entertainment

Echtelijke liefde kan je in België je job en je pensioen kosten. Op die nuchtere, maar daarom niet minder wraakroepende vaststelling bouwt regisseur Erik Lamens een film die het onvermijdelijke voyeurisme van zijn onderwerp moeiteloos overstijgt en uitgroeit tot een striemende aanklacht. Veel is te danken aan de uitstekende vertolkingen van Veerle Dobbelaere en vooral Gene Bervoets. Deze laatste is bijwijlen echt aandoenlijk als de echtgenoot/rechter die moet leren de zweep (en meer dan dat) te hanteren omdat zijn vrouw nu eenmaal op pijn kickt. Liefde is... sm beoefenen om haar uit een depressie te krijgen.

SM-rechter had er nog een ster bijgekregen als het verhaal iets minder rechtlijnig en nadrukkelijk verteld was geweest. En voor een film die zo'n interessant thema aanraakt -- moet iedereen dan ontslagen worden die privé aan sm doet? -- is het doodzonde dat het bonusmateriaal zo karig is. De bloopers bewijzen dat Dobbelaere ook gelachen heeft in haar sm-pakje, ja, maar was dit niet een uitgelezen kans om de echte Koen en Magda Aurousseau eens op te voeren? (tdc)

W.

DVD_W film:     / extra's: geen / dvd / Paradiso

Voor wie Elizabeth Banks aan het werk zag in Zack and Miri Make A Porno is het wel even wennen om haar gestalte te zien geven aan First Lady Laura Bush in W., Oliver Stones afrekening met Obama's vermaledijde voorganger. Maar het gaat de actrice uitstekend af: ze weet haar personage met meer menselijkheid te injecteren dan we ooit konden waarnemen in de échte Laura Bush.

W. is een speciaal geval: nooit eerder verscheen een biografische film over een Amerikaanse president nog tijdens zijn ambtstermijn in de bioscopen. Vandaag is Bush-bashing natuurlijk vijgen na Pasen, maar siert Stone dat zijn film het bekijken waard blijft. Dat komt vooral door de uitstekende vertolkingen -- Josh Brolin in de hoofdrol voorop -- en door de ingenieuze wijze waarop Stone de op- en neergang van de jonge George W. Bush verweeft met de kritieke momenten (en hilarische versprekingen) tijdens zijn ambtstermijn. Het is allemaal ontzettend polemisch en ongenuanceerd, maar toch redelijk onweerstaanbaar en erg goed gedaan. (tdc)

The Palace (miniserie)

PL_PALACE_NB

tv-serie: / extra's: geen / duur: 8 x 44 min. / 2 dvd's / Lime-Lights

Niemand doet de Britse royals zoals de Amerikanen. Dat is toch de conclusie als je het leugenpaleis van The Tudors vergelijkt met het Britse The Palace. Het is nochtans een veelbelovend idee om een hedendaagse maar uiterst fictieve royal family met een pas aangestelde, piepjonge koning (denk: William) van binnenuit te belichten, maar je voelt constant het gebrek aan middelen en ideeën. Niks tegen pulp, integendeel, maar die moet dan wel goed gemaakt zijn. We kregen het hier warm nog koud van de acteurs, de dialogen en de soapintriges. Veeg teken: er is tot nog toe geen tweede seizoen besteld van The Palace. (tdc)

Gomorra

DVD_Gomorra2D film:     / extra's:     / dubbel-dvd / Homescreen

De maffia is geen glamoureuze heroïek. Het is armoede, straatcriminaliteit, afpersing, gesjoemel met afval en bedrijfsspionage in naaiateliers. Maffiosi zijn een samenraapsel van gemanicuurde en zonnebankbruine domme geweldenaars, naïeve meelopers, grijze boekhouders en misleide kinderen. Gomorra toont ook hoe wurgend de greep van de Camorra is op de arme Napolitaanse wijken en hoe terloops je in die greep terechtkomt. Gomorra doet dat schitterend en geloofwaardig, net als de echte maffiosi die erin meespelen. Extra: een uitgebreide kijk achter de schermen en vooral een lang interview met auteur Roberto Saviano, de man die nu al jaren met politiebescherming door het leven moet omdat hij de Camorra iets té precies heeft geportretteerd. Respect. (wwo)

Sterren en kometen

DVD_SterrenKometen tv-show:     / extra's: geen / box met 3 dvd's / duur: ca. 5 uur / VTM-Lampedaire Uitgevers

Hij vloog in de cel op de bruiloft van Filip en Mathilde en maakte van Jacques Vermeire een raamprostituee. Jarenlang was Luk Alloo met Sterren en kometen de luis in de pels van onze BV's. De hoogtepunten zijn nu verzameld in een dvd-box. Dit zijn er alvast vijf.

1 Jo De Meyere en zijn fluit - Alloo zoekt acteur Jo De Meyere op in zijn woonplaats Merelbeke. Tijdens een wandeling die tussen ernst en onzin balanceert, haalt De Meyere zijn blokfluit boven en speelt hij een lied voor een ongeïnteresseerd publiek van koeien. De Meyere laat alle remmen los wanneer Alloo hem uitdaagt om nog één keer de stem van Boer Speeltie na te doen, het personage uit het legendarische luisterspel op Radio 2.

2 De liberalen en de smurf - Alloo trekt verkleed als smurf naar een congres van de liberalen. Karel De Gucht ondergaat met tegenzin een gesprek, Patrick Dewael probeert te ontsnappen en slaagt daar niet in. Op de achtergrond kijkt een piepjonge Jean-Jacques De Gucht verbaasd toe. De groene gezichten van de blauwe kopstukken zijn goud waard.

3 Will Tura en 'Sorry' - Alloo reconstrueert in een hotelkamer een videoclip voor het nieuwe liedje van Will Tura. Bij de tekst 'de laatste sporen' worden treinsporen op het bed gelegd, bij 'er is geen morgen meer' haalt Alloo de krant De Morgen boven en 'sorry schrijf je op de spiegel' mag Tura zélf uitbeelden met lippenstift.

4 Paul Jambers en de overval - Alloo overvalt tv-maker Paul Jambers die een herenhuis verlaat. Jambers schrikt zich wild en is niet gediend met de techniek: 'Vreemd. Mensen zo betrappen. Dat zou ík nooit doen. Laat me nog even alleen nadenken.' Waarop Jambers wegwandelt.

5 Paul Jambers en de plaatjes - Alloo vergezelt Jambers die op een chic feest muziek gaat spelen. Terwijl Paul met het dure mengpaneel staat te knoeien, komt schrijfster Kristien Hemmerechts zich met de muziek bemoeien. Ze haalt Sweet Dreams van The Eurythmics uit de stapel, waarop Jambers waarschuwt 'dat ze dat niet moet opzetten omdat hij gék is van die plaat'. Waarop Sweet Dreams door de luidsprekers galmt en Paul Jambers ter plaatse een nieuwe dans uitvindt. (tdl)

Generation Kill

DVD_GenerationKill miniserie:     / extra's:     / duur: 7 x 65 min. / box met 4 dvd's / HBO-Warner

'Mariniers zijn de pitbulls van de VS. Ze behandelen ons slecht, gunnen ons niks, en laten ons af en toe eens los om iemand aan te vallen.'

Mariniers kunnen het duidelijk ook goed zeggen in deze fantastische serie over de Irakinvasie in 2003. Het realisme is ongezien: al na één aflevering van Generation Kill heb je het gevoel dat je erbij was, na de laatste heb je alles gedeeld met het First Recon Battalion: de verveling, de kameraadschap, de humor, de adrenalinekicks, de onmacht én de ontnuchtering. Als bleke binnenmens kunnen wij uiteraard niet oordelen over de waarheidsgetrouwheid, maar als in de cast echte ex-mariniers zitten die de invasie zelf meemaakten, zullen er alvast geen grote bokken geschoten worden -- hoogstens een netjes geparkeerde auto.  

Generation Kill is een oorlogsserie zoals u er nog nooit een zag, van dezelfde mensen die de politieserie een nieuw gezicht gaven met het al even briljante The Wire. Deze absolute must wordt op dvd nog opgewaardeerd door uitstekende commentaartracks en documentaires.  (tdc)

Entre les murs

DVD_EntreLesMurs film:     / extra's:     / dvd / Twin Pics-Cinéart

Wat Generation Kill doet voor Irak, doet Entre les murs voor de schoolbanken en de leraarskamer. Met zijn quasidocumentaire, realistische aanpak neemt de eerste Franse Gouden Palmwinnaar sinds twintig jaar je niet bij het handje. Nee, in dit relaas van één jaar op een Parijse voorstadschool moet je zélf zo'n beetje het verhaal zoeken. Daardoor sijpelen de gebeurtenissen misschien traag door, maar het effect is er een heel stuk dieper door.

Of je nu op een multiculturele probleemschool zit of niet: iedereen zal de tomeloze energie, de typische schoolhumor en de klasdiscussies wel herkennen. En begrip krijgen voor leraarkrachten zowel als leerlingen, want Laurent Cantet houdt de kerk knap in het midden.

In de extra's zie je hoe Cantet en schrijver/acteur François Bégaudeau de kinderen via improvisaties tot zo'n indrukwekkende naturel konden bewegen. Indrukwekkende film dus van de sterkhouder van de Franse cinema - Cantet maakte eerder Vers le sud, L'emploi du temps en Ressources humaines, stuk voor stuk de moeite om op te vissen uit het videorek. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)