Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

DVD_IceAge3 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / 20th Century Fox

Geen idéé hoe ze het doen maar ook de derde Ice Age-film haalt moeiteloos het niveau van het origineel – iets wat van Shrek bijvoorbeeld niet gezegd kon worden. Het ‘gezinnetje’ van Manny, Ellie, Sid en Diego daalt ditmaal af in Jules Verneland waar dino’s rondhossen en pterodactyli rondgieren en de immer hilarische Simon Pegg (de ster van de jongste Star Trek) een geflipte kruising tussen Peter Pan en Indiana Jones mag neerzetten. De beste slapstick komt weer van Scrat, die zijn eikel laat voor wat hij is en zijn libido ontdekt. Dat onze favoriete sabeltandeekhoorn een belangrijke rol krijgt in deze film, heeft maar één nadeel: er is ditmaal geen nieuw kortfilmpje met hem te vinden tussen het karige bonusmateriaal. (TDC)

Lost (seizoen 5)

DVD_BDLost5 tv-serie:      / extra's:      / duur: 16 x 40 min. / gezien op blu-ray, ook op dvd / ABC-Disney

Het grote mysterie van Lost kantelt zoetjesaan naar pure sciencefiction in dit gebalde voorlaatste seizoen dat – eindelijk – meer antwoorden geeft dan het vragen oproept. Al blijven de verrassingen komen: na de flashbacks en de flashforwards zijn we ditmaal toe aan echte tijdreizen, waardoor de teruggekeerde passagiers van Oceanic 815 de Dharma-pipo's leren kennen in 1977 en er een explosieve seizoensfinale beleven. Voor wie stilaan verloren loopt is er nog altijd het blote bovenlijf van Sawyer, voor wie meer wil een lading (nep)documentaires en extra scènes. Blijvertje, dit. (TDC)

The Hangover

DVD_TheHangover film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Veruit de beste manier om een kater te verteren is deze geslaagde komedie van Todd Philips, nochtans geschreven door het vermaledijde duo van Anywhere But Home en Ghosts of Girlfriends Past. In een peperdure maar stevig vertimmerde hotelsuite in Las Vegas worden drie vrienden wakker zonder enige herinnering aan de voorbije vrijgezellennacht. Er loopt een kip rond, er zit een tijger in de badkamer, er huilt een baby in de kast, iemand mist een tand en, nu je het zegt, waar is de bruidegom eigenlijk? De drie beginnen een race tegen de klok om hem tijdig voor het altaar te krijgen. Hun belevenissen zijn wild en onvoorspelbaar – we verklappen niet welk sportfenomeen een cruciale cameo heeft – maar de grappen worden pas helemaal genietbaar door de onverwachte diepgang die de relatief onbekende acteurs geven aan hun personages. Aanrader. (TDC)

Het Geheim van het Pirateneiland

DVD_Playmobil film:      / extra's: geen / dvd / Playmobil/Sony

De eerste Playmobilfilm moet het hebben van het verrassingseffect. Het is verfrissend om die vertrouwde bekende speelgoedfiguurtjes nu eens over het scherm te zien dollen, te meer omdat dit gemaakt is door mensen die er iets van kennen. Maar daarmee is het beste gezegd. Ondanks de interactiviteit – je kunt als kijker het verloop van het verhaal mee bepalen – is het verhaaltje niet veel soeps. Broer en zus Jack en Amelia komen Peter Pangewijs van oma's zolder in een droomwereld terecht, waar ze vriendschap sluiten met piraten en allerlei snoodaards te lijf gaan. Als er een vervolg komt, zal het verrassingseffect niet meer volstaan. (ARG)

Ponyo

DVD_Ponyo film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Hij heeft met Prinses Mononoke, Spirited Away en Howl's Moving Castle al zulke prachtfilms afgeleverd dat we het Hayao Miyazaki best willen vergeven dat aan zijn jongste verhaal nogal wat rafelige eindjes hangen. In deze ontroerende en fantasierijke variant op De kleine zeemeermin wil het goudvisje Ponyo een mensenmeisje worden om bij haar vriendje Sosuke te zijn. Ze gebruikt een magische drank van haar vader, een vreemde onderwatertovenaar, maar haar overstap heeft grote gevolgen voor de mensenwereld. Ponyo (on the Cliff by the Sea) wijkt opnieuw sterk af van de mainstream-animatiefilm en is alleen al daarom een belevenis voor uw kind. En voor uzelf, uiteraard. Deze dvd is naar keuze Nederlands of Japans gesproken en kan ook met ondertitels worden bekeken. (TDC)

Harry Potter and the Half-Blood Prince

DVD_HarryPotter6 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Hoe dikker de boeken worden, hoe moeilijker ze samen te persen zijn in iets meer dan twee uur film. Goed idee dus om Harry Potter 7 straks in twee delen te splitsen. In afwachting blijkt in dit zesde deel de verhaallijn, ontdaan als ze is van de meeste leuke terzijdes, net niet sterk genoeg om een film te dragen. The story is in the telling: laat dat een groot compliment zijn voor J.K. Rowling.

Toch hebben we ons beter geamuseerd dan met Twilight – we zijn om te beginnen wákker gebleven – en op disc 2 staat tussen de ongein met de jonge acteurs ook iets heel moois: James Runcies biografische documentaire A Year in the Life die J.K. Rowling op de voet volgt voor, tijdens en na de publicatie van het laatste boek. De camera volgt haar tot in die kleine flat in Edinburgh waar ze destijds het eerste Potterboek schreef en zo haar leven een nieuwe wending gaf. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Star Trek

DVD_BDStarTrek film:     / extra's:     / gezien op dubbele blu-ray, ook op dubbel-dvd / Paramount

Bekentenis: ik ben geen Trekkie, maar ik schaam me ook niet als ik een verjaardagskaart krijg waar 'Live long and prosper' op staat. Of toch niet meer sinds ik deze nieuwe Star Trek zag, een film die doet wat de jongste Star Wars-films niet konden: de personages goed uitwerken, ze een cargo vol wisecracks in de mond leggen en ondertussen het spektakel niet vergeten. Natuurlijk zijn ook die pyjama's en onnozele commando's weer van de partij, maar hey, zonder heb je geen Star Trek. En Winona Ryder als moeder van Spock: dát noem ik nu nog eens sciencefiction zie!

J.J Abrams en co praten een leuke én ondertitelde commentaartrack vol, disc 2 brengt de gebruikelijke productiedocumentaires. Leuke stuff, maar niet buitengewoon. Tenzij je een Trekkie bent natuurlijk. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)