Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Loft

DVD_Loft-2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op single en dubbel-dvd / Woestijnvis

De teller loopt opnieuw voor Loft. De thriller van Erik Van Looy en Bart De Pauw heeft alles in huis om na de meest bezochte bioscoopfilm en de 'beste Vlaamse film' tout court (volgens Prime) nu ook de bestverkochte Vlaamse dvd te worden. Met dank aan Marie Vinck, de best acterende rug van Vlaanderen.

De dubbel-dvd en blu-ray van Loft wordt met de vingers in de neus een verkoopstopper. Het siert productiehuis Woestijnvis dus dat ze toch dat extra beetje moeite deden: als eerste Vlaamse film is Loft niet alleen voorzien van aangepaste ondertiteling voor doven en slechthorenden, maar ook van een audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden. Bridge Entertainment, dat de meeste andere Vlaamse films en series op dvd uitbrengt zonder enige ondertiteling, mag er een punt aan zuigen.

Ook op de andere extra's valt niet af te dingen. Naast het audiocommentaar, waarin regisseur Erik Van Looy en schrijver Bart De Pauw zich van hun serieuzere kant tonen, springt de fijne making of in het oog. Die duurt een uur en is erg entertainend omdat hij nét iets andere wegen inslaat. Er wordt gegeeuwd, er wordt gezeverd, er wordt vooral dankbaar gebruikt gemaakt van de op de set rondlummelende Bart De Pauw ('de vaste chihuahua van Erik Van Looy') om voor comic relief te zorgen. 'Mensen komen naar mij en zeggen: uw film klopt niet. Allez, vijf mannen in een loft: wie ververst die lakens dan?'

De extra's roepen ook vragen op: wat is het geheim van Danny Elsen, de lichtjes briljante cameraman wiens grijze kuif de zwaartekracht trotseert? Is Koen De Bouw (zie hem weer zuchten en zwijgen) eigenlijk ooit wél enthousiast over een rol? En hoe lang kan Bart De Pauw zijn buik intrekken? De laatste levensvraag word geopperd door de man zelf tijdens de castingproeven: De Pauw mocht elke kandidate voor de vamprol tegen zich aan drukken. Chihuahua zijn: 't is hard werk.

Marie Vinck maakte indruk als de vamp, Sarah. Zoveel zelfs dat haar markante rug niet gemist kon worden als het loftlijk. Twaalf draaidagen lang moest Vinck doodstil op bed blijven liggen, vastgekleefd in nepbloed, met als enige troost een onder het hoofdkussen verborgen iPod – slechts voor drie dagen was er een body double. 'Ze zeggen altijd dat vrouwen geen geduld hebben', aldus Erik Van Looy. 'Maar ik kan u zeggen: er is er één die heel veel geduld heeft.' (tdc)

SM-rechter

DVD_SMRechter film:     / extra's:     / dvd / Caviar-VTM-Bridge Entertainment

Echtelijke liefde kan je in België je job en je pensioen kosten. Op die nuchtere, maar daarom niet minder wraakroepende vaststelling bouwt regisseur Erik Lamens een film die het onvermijdelijke voyeurisme van zijn onderwerp moeiteloos overstijgt en uitgroeit tot een striemende aanklacht. Veel is te danken aan de uitstekende vertolkingen van Veerle Dobbelaere en vooral Gene Bervoets. Deze laatste is bijwijlen echt aandoenlijk als de echtgenoot/rechter die moet leren de zweep (en meer dan dat) te hanteren omdat zijn vrouw nu eenmaal op pijn kickt. Liefde is... sm beoefenen om haar uit een depressie te krijgen.

SM-rechter had er nog een ster bijgekregen als het verhaal iets minder rechtlijnig en nadrukkelijk verteld was geweest. En voor een film die zo'n interessant thema aanraakt -- moet iedereen dan ontslagen worden die privé aan sm doet? -- is het doodzonde dat het bonusmateriaal zo karig is. De bloopers bewijzen dat Dobbelaere ook gelachen heeft in haar sm-pakje, ja, maar was dit niet een uitgelezen kans om de echte Koen en Magda Aurousseau eens op te voeren? (tdc)

Rumba

DVD_Rumba film:     / extra's:     / dvd / TwinPics-Cinéart

De een zal het verfilmde poëzie noemen, de ander pure slapstick en een derde schuift dit soort ‘filmkunst’ van zich af als naïeve ongein die pretendeert de mosterd te halen bij Tati of Chaplin maar nooit in de buurt komt. U begrijpt het al, reeds na een halfuurtje tuimelden wij in die laatste categorie, een beetje zoals de hoofdpersonages Fiona en Dom door het leven stuiteren. Dat leven doet hen geen cadeaus want na een ongelukkig uitwijkmaneuver moet Fiona het voortaan met één been en Dom met een half geheugen stellen. En dat voor een stel dat prima presteerde in dansconcoursen. Van daaruit vertrekt deze quasi woordenloze tragikomedie gefilmd in harde, primaire kleuren. Apart, zoveel is zeker, maar dat het leven absurd kan zijn, daarvoor hoefden we dit eindje curieuze cinema niet uit te zitten. (jdr)

Dirty Mind

DVD_DirtyMind film:     / extra's:     / dvd / Caviar-Bridge Entertainment

Doodbrave Diego valt uit een raam en wordt terstond een rappende stuntman die zich Tony laat noemen. Frontaalsyndroom, heet dat, maar dat zal hem worst wezen: 'Here's TonyT., Mr. Upheaval, voor ne shock and awe met zijnen axis of evil!' Het typetje is Wim Helsen op het lijf geschreven, maar regisseur Pieter Van Hees puurt naast stoute humor ook melancholie uit zijn on-Vlaamse parabeltje over mannen-van-Mars en vrouwen-van-Venus. Dat het verhaal wat uiteenrafelt op het einde, maken de visuele vondsten en de vertolkingen meer dan goed. De moeite van het ontdekken waard, al is het maar om te beseffen dat Vlaamse films ook anders én goed kunnen zijn. (tdc)

JCVD

DVD_JCVD film:     / extra's: geen / dvd / DFW

De perfecte film is JCVD niet, maar een kleine revelatie én een moedig werkstuk van hoofdrolspeler Jean-Claude Van Damme is het wél. Van Damme staat voor vecht- en actiefilms plus nog wat relatieperikelen in de roddelblaadjes en laat de man nou net daarmee zelf de draak steken. Zijn dochtertje moet hem niet meer omdat iedereen met haar papa lacht, Steven Segal heeft hem de enige rol waarvoor hij nog in aanmerking kwam afgesnoept, en zijn bankrekening gaat alarmerend in het rood. Dus keert JCVD naar België terug, probeert hij in een Schaarbeeks postkantoor wat centen af te halen en raakt zo betrokken bij een overval. Plot en uitwerking zijn niet vlekkeloos maar de eerlijkheid waarop Van Damme zichzelf relativeert, maakt veel goed. Bovendien heeft hij een paar scènes waarin we hem zien acteren met een emotie en panache waarvan we niet wisten dat hij ze in huis had. Chapeau JCVD! (jdr)

Sterren en kometen

DVD_SterrenKometen tv-show:     / extra's: geen / box met 3 dvd's / duur: ca. 5 uur / VTM-Lampedaire Uitgevers

Hij vloog in de cel op de bruiloft van Filip en Mathilde en maakte van Jacques Vermeire een raamprostituee. Jarenlang was Luk Alloo met Sterren en kometen de luis in de pels van onze BV's. De hoogtepunten zijn nu verzameld in een dvd-box. Dit zijn er alvast vijf.

1 Jo De Meyere en zijn fluit - Alloo zoekt acteur Jo De Meyere op in zijn woonplaats Merelbeke. Tijdens een wandeling die tussen ernst en onzin balanceert, haalt De Meyere zijn blokfluit boven en speelt hij een lied voor een ongeïnteresseerd publiek van koeien. De Meyere laat alle remmen los wanneer Alloo hem uitdaagt om nog één keer de stem van Boer Speeltie na te doen, het personage uit het legendarische luisterspel op Radio 2.

2 De liberalen en de smurf - Alloo trekt verkleed als smurf naar een congres van de liberalen. Karel De Gucht ondergaat met tegenzin een gesprek, Patrick Dewael probeert te ontsnappen en slaagt daar niet in. Op de achtergrond kijkt een piepjonge Jean-Jacques De Gucht verbaasd toe. De groene gezichten van de blauwe kopstukken zijn goud waard.

3 Will Tura en 'Sorry' - Alloo reconstrueert in een hotelkamer een videoclip voor het nieuwe liedje van Will Tura. Bij de tekst 'de laatste sporen' worden treinsporen op het bed gelegd, bij 'er is geen morgen meer' haalt Alloo de krant De Morgen boven en 'sorry schrijf je op de spiegel' mag Tura zélf uitbeelden met lippenstift.

4 Paul Jambers en de overval - Alloo overvalt tv-maker Paul Jambers die een herenhuis verlaat. Jambers schrikt zich wild en is niet gediend met de techniek: 'Vreemd. Mensen zo betrappen. Dat zou ík nooit doen. Laat me nog even alleen nadenken.' Waarop Jambers wegwandelt.

5 Paul Jambers en de plaatjes - Alloo vergezelt Jambers die op een chic feest muziek gaat spelen. Terwijl Paul met het dure mengpaneel staat te knoeien, komt schrijfster Kristien Hemmerechts zich met de muziek bemoeien. Ze haalt Sweet Dreams van The Eurythmics uit de stapel, waarop Jambers waarschuwt 'dat ze dat niet moet opzetten omdat hij gék is van die plaat'. Waarop Sweet Dreams door de luidsprekers galmt en Paul Jambers ter plaatse een nieuwe dans uitvindt. (tdl)

De Kolderbrigade

DVD_KolderbrigadeX tv-serie:     / extra's:     / box met 2 dvd's / duur: 6 x 50 min. / VRT-Bridge Entertainment

Je moet meer dan één knop omdraaien om vandaag nog naar De Kolderbrigade te kunnen kijken. 'Onze' versie van The Thin Blue Line komt over als puur volkstheater waar toevallig tv-camera's op gericht stonden. Maar... net dat verhoogt de documentwaarde van deze dvd-box. En als liefhebber van sappig Gents en Antwerps moeten we toch toegeven: ze zijn best charmant, de esbattementen van Gaston & Leo, Romain Deconinck en Yvonne 'Adrie!' Delcour. Zeker na enkele pintjes. En als het bij één aflevering per keer mag blijven. (tdc)

Flikken (seizoen 10)

DVD_Flikken10 tv-serie:     / extra's:     / box met 4 dvd's / duur: 10 x 50 min. / VRT-Bridge Entertainment

Het tiende en laatste seizoen van Flikken, dat met die vijf dubbelafleveringen en een heleboel aaneengeknoopte eindjes, krijgt een niet bepaald bijzonder afscheid op dvd. De tien afleveringen staan er netjes op, dat wel, maar waarom ze over vier plaatsvretende dozen moeten worden gespreid, is ons een raadsel. Om er hetzelfde uit te zien als de vorige seizoensdozen? Inzake extra's komen we weer niet verder dan wat bloopers en flarden uit Eén-programma's, in beduidend slechtere beeldkwaliteit trouwens. Maar ach, voor de fans maakt het wellicht weinig uit. En wij, wij weten nu tenminste wat een fuckmobiel is. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)